Reflüye Ne İyi Gelir? Reflüye İyi Gelen 10 Bitki

Toplumumuzda sık görülen rahatsızlıklardan biri olan reflüye ne iyi gelir? İşte reflü şikayetinizi azaltacak olan en iyi bitkisel çözümler.
Reflüye Ne İyi Gelir? Reflüye İyi Gelen 10 Bitki

Yemek borusunun anormal şekilde kasılması sonucunda meydana gelen reflü hastalığı, fazla yağlı ve kızartılmış gıdalar, çok baharatlı yemekler, asitli meyveler ve meyve suları, sigara ve her türlü tütün ürünü, alkol gibi etmenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.

Hemen tedavi edilmezse hayatımıza olumsuz etkilerde bulunan reflüye iyi gelen bitkiler papatya, kaygan karaağaç, hatmi çiçeği, meyan kökü, zerdeçal, brokoli, kereviz, lahana, rezene ve kantarondur. Bu bitkileri tüketerek reflüden kurtulabilirsiniz.

Reflüye İyi Gelen Bitkiler Listesi

SıraBitkiEtkisi
1PapatyaRahatlatır
2Kaygan KaraağaçMide Asidini Dengeler
3Hatmi ÇiçeğiTahrişe Karşı Koruma Sağlar
4Meyan KöküRahatlatır
5ZerdeçalGaz ve Şişkinliği Giderir
6BrokoliYanmayı Hafifletir
7KerevizRahatlatır
8LahanaMide Asidini Dengeler
9RezeneRahatlatır
10KantaronMide Asidini Dengeler

İşte reflüyü geçiren en iyi bitkiler...

1. Papatya

reflüye iyi gelen bitkiler

Rahatlatıcı etkisiyle bilinen papatya, reflü tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Reflüde yemek borusunun mideyle birleştiği bölgedeki kas istemsiz şekilde daralır ve genişler. Papatyanın içerisindeki bazı bileşenler, uçucu yağlar ve alfa bisabolol adı verilen madde, vücuttaki kas spazmlarını engeller. Papatyanın bu özelliği yemek borusundaki anormal kasılmaları önler.

Sindirim sistemine önemli katkılarda bulunan papatya, yemek sonrasında şişlik, gaz ve ishal oluşumunu engeller. Papatyayı midenizi rahatlatmak ve mide asidini kontrol altına almak adına çay olarak da tüketebilirsiniz. Güvenilir bir bitki olan papatya, alerjisi olanlar ve astım hastaları tarafından doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Ayrıca papatyayı rezene gibi rahatlatıcı etkiye sahip olan diğer bitkilerle karıştırıp tüketebilirsiniz.

2. Kaygan Karaağaç

reflüye iyi gelen bitkiler

Bitkisel reflü tedavisinde en çok tercih edilen ve önerilen bitkilerden bir diğeri kaygan karaağaç bitkisidir. Bu bitki içeriğindeki müsilaj maddesi sayesinde sindirim sistemindeki tahriş olmuş veya iltihaplanmış mukozayı korur ve iyileştirir. Ayrıca mide asidini dengeleyerek yatıştırıcı, koruyucu, iltihap önleyici ve idrar söktürücü etkide bulunur. 

Yüksek oranda müsilaj içeren kaygan karaağaç ürünlerini kullanırken bol bol su içilmesi önerilir. Aksi halde nem ile birlikte yapışkan hale gelebilen müsilaj maddesi boğazınızı tıkayabilir. Kaygan karaağaç içeren ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktora başvurmalı ve doktorunuzdan gerekli onayı aldıktan sonra kullanmalısınız. Ayrıca diyabet gibi kronik hastalığı bulunan kişilerin bu ürünleri kullanmamaları tavsiye edilmektedir.

3. Hatmi Çiçeği

reflüye iyi gelen bitkiler

Reflü tedavisinde en etkili bitkilerden bir diğeri hatmi çiçeğidir. Sindirim ve solunum sistemi hastalarına karşı oldukça etkili bir bitki olan hatmi çiçeği, mukozada meydana gelen tahrişi hafifletir. İltihap önleyici özelliğe sahip olan hatmi çiçeği aynı zamanda iç organlardaki kasılmaları da engeller. Bu özelliği sayesinde yemek borusundaki anormal kasılmalar önemli ölçüde azaltılır. 

Müsilaj içeren hatmi çiçeği, sıvılarla karıştırıldığında yumuşak ve jelimsi bir yoğunluk kazandırır. Bu jel mukoza üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak tahrişe karşı koruma sağlar. Bu koruma sayesinde reflüden kaynaklanan yanma hissi ortadan kalkar. Müsilaj maddesi hatmi çiçeğinin köklerinde daha yoğundur. Bu nedenle hatmi çiçeği kökünün çay şeklinde tüketilmesi tavsiye edilir.

4. Meyan Kökü

reflüye iyi gelen bitkiler

Reflü ve ülser için doğal bir ilaç olduğu ifade edilen meyan kökü, rahatlatıcı etkiye sahiptir. Sindirim sistemini koruyan ve rahatlatan meyan kökü aynı zamanda solunum yollarındaki balgamı temizler. Ayrıca meyan kökü, ağız yaraları ve boğaz ağrısı tedavisinde de kullanılır.

Diğer bitkisel ürünlerde olduğu gibi meyan kökü kullanımında da çok dikkatli olunmalıdır. Tansiyon ilacı ve kan inceltici ilaç kullanan kişilerin meyan kökü kullanımından kaçınması önerilir. Ayrıca kalp, böbrek, tansiyon, karaciğer ve diyabet hastalarının meyan kökü kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları önerilir. Aksi halde istenmeyen sonuçlar elde edilebilir.

5. Zerdeçal

reflüye iyi gelen bitkiler

Zerdeçal, reflünün belirtilerini azaltabilecek güçlü antioksidan özellikler taşır. Reflüyü tek başına tedavi edebilecek kadar etkili bir bitki olmasa da, gaz ve şişkinliği gidererek, reflü şikayetini hafifletebilecek bir bitkidir. Ancak zerdeçal tedavisi uygularken doktorunuzun uygun gördüğü tedaviyi kendi başınıza asla kesmemeniz gerekir. 

Bu bitki mutlaka dikkatli olarak tüketilmelidir. Çünkü asit azaltan reflü ilaçlarıyla birlikte alındığında hastalığı azdırarak durumu daha da kötüleştirebilir. Bu yüzden mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekir.

6. Brokoli

reflüye iyi gelen bitkiler

Reflüyü geçiren bitkilerden birisi de brokolidir. Reflü semptomlarının azalmasına yardımcı olan brokoli, besin değeri bakımından çok yüksek bir sebzedir. Mide yanmasına iyi geldiği için de iyi bir alternatif öğün olabilir.

7. Kereviz

reflüye iyi gelen bitkiler

Düşük kalorili ürünler, reflü hastalarının her zaman tüketmesi gereken besinlerdir. Kereviz de düşük kalorilidir ve sindirim sistemi için çok faydalıdır. Bu yüzden kerevizi düzenli olarak tüketmenizi öneriyoruz. Haşlama olarak salataların içerisinde kullanabileceğiniz kerevizi yemeklerinizle birlikte de tüketebilirsiniz.

8. Lahana

reflüye iyi gelen bitkiler

Reflüye iyi gelen bir diğer bitki ise lahanadır. İçerdiği C vitamini ve demir sayesinde birçok hastalığa iyi gelen lahana, reflü hastalarının öğünlerinde rahatlıkla tercih edebileceği bir besindir. Asit oranı düşük olduğu için çok faydalıdır.

9. Rezene

reflüye iyi gelen bitkiler

Rezene bitkisini çoğu derdimiz için kullanabileceğimiz gibi reflü için de tüketebiliriz. Rahatlatıcı özelliğe sahip olan bu bitki, çay olarak tüketildiği takdirde kısa süre içerisinde reflü ağrılarını dindiriyor. Düzenli olarak rezene çayı tüketiminin reflüye iyi gelmesinin yanı sıra vücudumuza birçok farklı etkide bulunacağını da söyleyelim.

Sindirim sistemi üzerinde birçok farklı noktadaki organlara iyi gelen rezene, bunun yanı sıra migren gibi ağrıları da geçirmektedir. Bu sayede de kısmen daha hafif olan reflü ağrılarında rezene kullanılabiliyor.

10. Kantaron

reflüye iyi gelen bitkiler

Reflüye iyi gelen bitkilerin sonuncusu ise kantarondur. Kantaron bitkisi vücudumuz üzerinde birçok farklı noktada etkiler bırakmaktadır. Antiseptik özelliğe sahip olması sayesinde vücudu mikroplara karşı koruyan kantaron, iltihap önleyici özelliği sayesinde enfeksiyonların kısa sürede iyileşmesine yardımcı oluyor.

Kantaron bitkisinin bir diğer faydası ise reflüye iyi gelmesidir. Kantaron bitkisini yağ olarak her sabah aç karna bir çay kaşığı tüketirseniz reflü ağrılarınızı geçirebilirsiniz. Midinizin rahatlamasına destek olan yağ, bu sayede gününüzün sıkıntısız geçmesini sağlıyor.


İlginizi Çekebilir
Reflüyü Azaltacak BesinlerReflü Belirtileri ve Tedavisi

Reflü doğal yöntemlerle nasıl geçer?

Reflüyü doğal bir şekilde geçirmek istiyorsanız sebze ağırlıklı beslenmeli, baharatlardan yararlanmalı, mide asidini azaltan yiyecekler tüketmeli, sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih etmeli, az az, sık sık yemek yemeli, sıkı kıyafetler giymemeli ve sürekli olarak hareket etmelisiniz. Bu önerilere uyarsanız reflüyü geçirebileceğinizden hiç şüpheniz olmasın.

Reflüyü hemen ne geçirir?

Reflüyü hemen geçirmek istiyorsanız sakız çiğneyebilirsiniz. Sakız çiğnemek tükürük seviyesini arttıracağı için mide asidini dengeleyecektir. Ayrıca kaynayan suyun içerisine atacağınız zencefil de reflüyü hızlıca geçirir. 

Reflüyü ne azdırır?

Reflü hastalarının tüketmesi önerilmeyen yiyecekler kahve, çikolata, baharatlar, gazlı içecekler, sigara, soğan, sarımsak, alkol, salça, domates, ekşi ve yağda kızartılmış yiyeceklerdir. Bu yiyecekleri tüketirseniz reflü hastalığınız daha da kötüleşebilir.

Reflü ve gastrite hangi çay iyi gelir?

Reflü ve gastrit problemi için rezene, hatmi çiçeği, zencefil ve papatya gibi kafein içermeyen bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Bu çaylar kısa süre içerisinde reflü probleminizi ortadan kaldıracaktır. Ancak nane içeren çaylardan uzak durmalısınız. 

Reflü atağında ne yapmalı?

Reflü atağı durumunda bu hastalığı geçirecek yöntemlerden en kolayını uygulamanız gerekiyor. Bu yöntemler kişiden kişiye göre değişse de en kolay olarak sakız çiğnemeyi, hardal yemeyi ve zencefil tüketmeyi sizlere öneriyoruz. Bu önerilerden en az birini uyguladığınız takdirde reflü atağı kesilecektir.

Reflü ilaçsız nasıl geçer?

Reflü rahatsızlığını ilaç kullanmadan da geçirmeniz mümkündür. Bunun için bitkileri, meyveleri, sebzeleri, yiyecekleri, kuruyemişleri ve bitki çaylarını kullanabilirsiniz. Bu yöntemler reflüden kurtulmanızı sağlayacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.