Protein Tozu Nedir, Ne İşe Yarar? İnsan Sağlığına Etkileri

Protein tozu hakkında bilgileri sizler için araştırdık. Yazımızda protein tozunun faydaları ve zararlı ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz. İşte detaylar..
Protein Tozu Nedir, Ne İşe Yarar? İnsan Sağlığına Etkileri

Vücut geliştirme sporunda bireyin en çok ihtiyaç duyduğu besin kaynağı proteindir. Vücudun yapı taşı olan hücrelerin büyük bir kısmı proteinlerden oluşur. Kas kütlesini arttırmak isteyen bir sporcu, protein ihtiyacını besinlerden veya çeşitli takviyelerden karşılayabilir. Protein tozunun insan sağlığına olan etkilerini bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.

Protein Tozu Nedir?

Protein Tozu Nedir

Protein tozu, sporcuların kas kütlesini artırmak için kullanılan bir takviyedir. Genellikle sporcular tarafından protein gereksinimlerini karşılamak amacıyla kullanılır. Protein tozu, genellikle süt, soya, yumurta, tavuk gibi hayvansal kaynaklardan veya bitkisel kaynaklardan elde edilir. Farklı protein kaynakları farklı amino asit profillerine sahiptir ve bu nedenle farklı amaçlar için en uygun protein tozları vardır. Protein tozu, kahve, ayran gibi içeceklerin yapımında kullanılabilir veya yiyeceklerin protein miktarını artırmak için de eklenebilir.

Protein Tozu Ne İşe Yarar?

Protein Tozu Ne İşe Yarar?

Özellikle kas yapısını arttırmak isteyen kişiler için protein tozu son derece faydalıdır. Düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyet eşliğinde kullanılan protein tozu, sporcular için önemli bir kaynaktır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dayanıklı olmanızı da sağlar.

Protein tozunu bilinçli bir şekilde kullanmanız durumunda herhangi bir sağlık sorunu yaşamazsınız. Sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza imkan tanıyan protein tozu, pek çok sporcu tarafından tercih edilmektedir. Protein tozu aynı zamanda diyet desteği olarak da kullanılabilir. Yeteri kadar protein almanıza yardımcı olur ve tok kalmanızı sağlar.

Protein Tozu Zararlı mı?

Protein Tozu Zararlı mı

Protein tozu genel olarak güvenli ve zararlı değildir. Fazla kullanım veya uygun olmayan takviyelerin tercih edilmesi bazı yan etkilere yol açabilir. Karın ağırsı, böbrek sorunları, idrar yolu enfeksiyonları ve alerjik reaksiyon gibi çeşitli sağlık sorunları meydana gelebilmektedir. Bu nedenle, protein tozu kullanmadan önce uzman bir hekime danışmanız ve güvenli ve uygun bir takviye seçmeniz önerilir.

Protein Tozu Faydalı mı?

Protein Tozu Faydalı mı

Yoğun antrenmanlarda sporcuların protein ihtiyacı günlük gereksinimin 2 katına çıkar. Bu kadar proteini toplamak için de bir hayli fazla yiyecek tüketmek gerekir ki bu oldukça imkansız. Genelde peynir altı suyundan elde edilen protein tozları, spor yapanlar için birçok kolaylık sunuyor. Hemen hemen her yerde rahatlıkla tüketebilen protein tozları, spor öncesinde ve sonrasında vücuda hızlıca alınarak kas yapımına büyük destek sağlar.

Antrenman sırasında ve sonrasında vücudun ihtiyacı olan proteini karşılar. Kas gelişimini hızlandıran protein tozları, büyüme hormonu salgılayarak vücudun hızlı büyümesine imkan tanır. Spor esnasında kandaki insülin seviyesini dengeleyerek enerji konusunda katkı sağlar. Günümüzde pek çok sporcu protein tozunu gönül rahatlığıyla kullanmaktadır.

Vücudun Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadar?

Vücudun Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadar

Günlük olarak alınması gereken protein, kişinin bir günlük enerjisinin % 10-15’ini karşılar. Kişinin günlük protein ihtiyacı ise kilo başına 1,5 gramdır. Yani 60 kiloya sahip bir kişinin günlük protein ihtiyacı 90 gramdır. Kas oluşumu için bu kadar önemli olan proteini yine de fazla almamak gerekir çünkü fazla protein vücuttaki potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri kaybeder.

Doğal Protein Kaynakları Nelerdir?

Doğal Protein Kaynakları Nelerdir

Protein, günlük olarak tükettiğimiz birçok yiyecekte bulunur. Hayvansal ve bitkisel kaynaklarda proteinler oldukça fazladır. O kaynaklar şöyle: Hayvansal kaynaklı proteinler; Et, yumurta, tavuk, balık, süt ve peynir başlıca hayvansal protein kaynağıdır. Bitkisel kaynaklı proteinler ise; kuru baklagiller, fındık, badem, tahıllar, bulgur, tam buğday ekmeği de başlıca bitkisel kaynaklı proteinlerdir.

Bu hayvansal ve bitkisel kaynakların yanı sıra ek gıda takviyesi olarak piyasada bulunan protein tozları da tüketilebilir. Bu protein tozları, sizi proteinle buluşturan en kısa ve en ucuz yoldur. Spor öncesinde ve sonrasında tüketilmesi proteini doğal yollardan alamıyorsanız, protein tozlarını kullanabilirsiniz.

Proteinin Özellikleri Nelerdir?

Proteinin Özellikleri Nelerdir

Proteinin insan vücudundaki çeşitli görevleri;

  1. Temel Bileşen: Protein, vücuttaki hücresel yapıların ve enzimlerin oluşumunda kritik rol oynayan amino asitlerden oluşur.
  2. Büyüme ve Onarım: Vücut hücrelerinin büyümesi ve onarılması için gereklidir.
  3. Kas Gelişimi: Protein, kas dokusunun oluşması ve gelişmesi için gereklidir.
  4. Hormon Üretimi: Vücutta hormonların üretimi için gereklidir.
  5. Enzim Üretimi: Enzimlerin üretimi ve fonksiyonları için gereklidir.
  6. Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sistemini destekler ve güçlendirir.
  7. Transport Fonksiyonu: Vücutta oksijen, hormonlar ve diğer maddelerin taşınması için gereklidir.
  8. Açlık Duygusunu Bastırma: Açlık duygusunu bastırma özelliğine sahiptir ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
  9. Glikoz Metabolizması: Protein, glikoz metabolizması için gereklidir ve vücuttaki glikoz düzeylerini dengede tutar.
  10. Sıvı Dengesi: Vücutta sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Protein Tozu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Protein tozunun özellikleri hakkında pek çok yanlış bilgi bulunmaktadır. Kişinin, ihtiyacı kadar protein tozu kullanması durumunda herhangi bir sorun yaşanmayacağı kanıtlanmıştır. İşte protein tozu hakkında sıkça sorulan sorular;

Protein tozu kilo aldırır mı?

Protein tozunun kilo almaya herhangi bir etkisi yoktur. Hatta tam tersine vücuda giren protein enerji açığa çıkarır. Bu sayede metabolizma hızlanır ve yağ yakımı artar.

Protein tozu ne işe yarar?

Kas hücrelerinin büyümesi, yenilenmesi ve onarılmasına yarayan protein tozu kasların güçlenmesinde faydalıdır. Ayrıca protein tozunun kansızlığı önlediği ve vücut direncini arttırdığı da biliniyor.

Protein almak kas yapar mı?

Protein tozunun kas gelişimine faydası aşikardır. Spor ile beraber kullanılan protein tozu kas hücrelerinde büyüme yenilenme ve yeni kas hücresi oluşumuna fayda sağlamaktadır.

Günlük protein ihtiyacı nasıl hesaplanır?

Vücudumuzun günlük alması gereken protein miktarı kilogram başına 0.8 gram kadardır. Yani her bir kilo için 0.8 gram protein kullanılmalıdır. Bu orana göre vücut kitle endeksi ortalama bir seviyede olan erkeklerin hiçbir iş yapmadan günlük tüketmeleri gereken protein miktarı 56 gramdır. Kadınlarda ise 46 gram kadardır.

Protein tozu nasıl kullanılır?

Protein tozu kullanımı kişiden kişiye farklılık göstermekte olup net bir kullanım yolu yoktur. Kimi sporcular spordan önce protein tozu kullanırken kimi ise spordan sonra protein tozu kullanırlar. Bazı insanlar ise protein tozu kullanımını gün içerisine yaymaktadır.

En İyi Protein Tozu Listesi

SıraModellerHacimneoldu Puanı
1Weider Premium Whey2300 gr10/9.9
2Optimum Gold Standart Whey908 gr10/10
3BSN Syntha-62260 gr10/9.8
4Multipower Whey Protein Isolate2000 gr10/9.7
5Whey 3Matrix2300 gr10/9.8
Amazon
Fiyatlarını Gör
Protein
Tozu Markaları
Aradığın
Fiyatları Gör

En İyi 5 Protein Tozu Tavsiyesi

İşte en iyi protein tozları...

1. Weider Premium Whey

Protein Tozu

Amazon
Fiyatını Gör
Weider
Protein Tozu
Aradığın
Fiyatı Gör

Piyasadaki en popüler ve en kaliteli protein tozu, Weider Premium Whey markasıdır. ABD bandrollü bu ürünün, protein ham maddesi kullanıcılarından tam not almayı başarıyor. %25 BCAA amino asit oranı bulunan protein tozu, aynı zamanda emilim hızını artıracak %20 Whey protein içeriyor.

Teknik Özellikler
Hacim2300 gr
AromaÇikolata, Muz, Vanilya çilek

Kullanıcı Yorumları

👤 Weider kalitesi zaten belli. A** İ**

👤 Tadında vs sıkıntı yok ve orijinal. G** M**

2. Optimum Gold Standart Whey

Protein Tozu

Amazon
Fiyatını Gör
Optimum Gold
Protein Tozu
Aradığın
Fiyatı Gör

En iyi protein tozları arasında yer alan Optimum Gold Standart Whey, içerisinde 5500 mg BCAA amino asit barındırıyor. Ek izole Whey protein içeren ürün, çikolata, çilek ve muz aromalarıyla satışa sunuluyor. ABD'nin gözde protein tozları arasında yer alan Optimum Gold kullanıcılarından tam not almayı başarıyor.

Teknik Özellikler
Hacim908 gr
AromaÇikolata, Çilek, Muz

Kullanıcı Yorumları

👤 Daha lezzetli ürünler kullanmıştım. Etiketindeki değerler tatmin edici. C** C**

👤 Başaralı güzel bir ürün. F** K**

3. BSN Syntha-6

Protein Tozu

Amazon
Fiyatını Gör
BSN Syntha
Protein Tozu
Aradığın
Fiyatı Gör

Protein tozu öneri içeriğimizde bulunan BSN Syntha-6 ABD menşeili tozlar arasında bulunuyor. İçerisinde 6 farklı protein bulunduran ürün, yüksek oranda lif içeriyor. 2260 gr olarak satışa sunulan tozun sadece çikolata aroması bulunuyor.

Teknik Özellikler
Hacim2260 gr
AromaÇikolata

Kullanıcı Yorumları

👤 Tadı suyla da sütle de çok güzel. Ö** A**

👤 Lezzetli protein. Öneriyorum. O** E**

4. Multipower Whey Protein Isolate 100

Protein Tozu

Amazon
Fiyatını Gör
Multipower
Protein Tozu
Aradığın
Fiyatı Gör

Protein tozu tavsiye listemizde bulunan Multipower Whey Protein tozu, %100 Izole Whey proteinden oluşuyor. Karbonhidrat, yağ ve şeker oranı bulunmayan ürün, hızlı emilimi sebebiyle sıkça tercih ediliyor. Yüksek miktarda BCAA amino asit oranı olan toz, 2000 gr hacmiyle satışa sunuluyor.

Teknik Özellikler
Hacim2000 gr
AromaÇikolata

Kullanıcı Yorumları

👤 Isolate markalar içerisinde Alman kalitesi bence on numara bir ürün. M** T**

👤 On numara beş yıldız. Tavsiye ederim. T** T**

5. Whey 3Matrix

Protein Tozu

Amazon
Fiyatını Gör
Whey
Protein Tozu
Aradığın
Fiyatı Gör

Ülkemizde en çok satılan protein tozları arasında bulunan Whey 3Matrix içerisinde 3 farklı Whey protein bulunduruyor. Çilek, muz ve çikolata aromaları bulunan ürün, 2300 gr olarak satışa sunuluyor. 7900 mg BCAA amino asit içeren toz, bizce en iyilerden bir tanesi.

Teknik Özellikler
Hacim2300 gr
AromaÇikolata, Çilek, Muz

Kullanıcı Yorumları

👤 Hardline Whey proteini kullanıyordum ve geçen ay aldığım bu yeni ürünleri çok iyi çıktı S** P**

👤 Fiyat olarak çok iyi, sistemli çalışmanın yanında düzenli bir şekilde glutamin ve aminoasit takviyesi ile kullanırsanız 2-3 ay içinde farkı aynaya baktığınızda rahatlıkla görebilirsiniz. Alper A**


Benzer Tavsiye Önerileri
Protein Tozu MarkalarıFitness Aletleri

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.