Prostat tedavisi olup cinselliği kaybedeceğim korkusuna son!

Ürolojik hastalıklarda uygulanan devrim niteliğinde tedavi yöntemi Rezum ile prostat tedavisi olup cinselliği kaybedeceğim korkusuna son!
Prostat tedavisi olup cinselliği kaybedeceğim korkusuna son!

İlerleyen yaşla birlikte erkekleri en çok sıkıntıya sokan hatta cinsel hayatı tehdit eden durum prostat büyümesidir. Bu sorunun çözümünde şimdiye kadar uygulanan tedaviler cinselliği olumsuz etkilemekteydi. Son yılların en popüler tedavisi Rezum ile prostatınız çok kısa sürede su buharı ile küçültülüyor. İşlem 10-15 dakika gibi bir sürede üstelik lokal anestezi altında da uygulanabilir. Üstelik bu tedavi ile hastanede kalmanız da gerekmiyor. Özellikle anestezi alamayacak kadar ileri yaş veya ek hastalıkları olan hastalar için ümit ışığı bir tedavi şekli. Cinsellik konusunda da en çok korkulan geriye boşalma (retrograd ejakülasyon) ve meni çıkmaması gibi yan etkisi yok denecek kadar az. Bu yönüyle de ameliyat olup cinsel yaşamı sekteye uğrar diye korkan beyler için ideal yöntem denebilir.

Prostat nedir, ne işe yarar, vücutta fonksiyonu nedir?

doc-dr-abdulkadir-tepeler.webp

Prostat hastalıkları erkeklerin kabusu. İsmi sanki bir hastalık gibi anılsa da prostat tüm erkeklerde var olan bir organın ismi. Gereksiz bir organ mı peki? Çoğu erkek orgazm sırasında atılan sıvının yalnızca sperm içerdiğini ve bu sıvının yumurtalardan geldiğini düşünür. Halbuki meni-ejakulat denilen sıvının %90-95’i prostat bezi salgısıdır. Prostat bezi konum olarak oldukça stratejik bir bölgededir. İdrar kaçırmayı önleyen kas yapısına ve sertleşmeyi sağlayan sinir ağına bitişiktir. Ayrıca boşalma görevi sırasında da aktif rol oynar.

Prostat büyümesi ne tür şikayetler yapar?

doc-dr-abdulkadir-tepeler-001.webp

Büyüyen prostat dokusu idrar yolunu sıkıştırıp tıkadığı için idrar akışı zorlanır. Musluğun zamanla tıkanması sonucu suyun damla damla akmasına benzetebilirsiniz bu durumu. Doğal olarak boşalmayan idrar hastalarımızı rahatsız eder. Sık sık idrara giderler ancak maalesef tam olarak rahatlayamazlar. Gece idrara kalkarlar. Yatak ile tuvalet arasında geçen uykusuz huzursuz geceler. Gün içinde tuvalet arama telaşı. Yolculuğa çıkılacaksa yol güzergahında sık sık molalar, tuvalete koşturmacalar. Arada alta kaçırmalar ve hatta sonunda tıkanıp acil servise başvurma ve sonda takılması. Bütün bu çileler biz erkeklerin maalesef pek çoğunun kaderi.

Büyüyen prostat ameliyat edilince cinsellik bitiyor mu?

doc-dr-abdulkadir-tepeler-002.webp

Tedavi alternatiflerimiz teknoloji sayesinde her geçen gün artıyor. Farklı beklentilere farklı çözümler artık mevcut. İleri yaşta da olsa her erkek cinselliği tam olarak yaşamak ister. Sağlıklı bir ereksiyon kadar ejakülasyon (boşalma- meni çıkışı) da önemlidir. Daha önce uygulanan prostat cerrahi veya ilaç tedavileri maalesef boşalmama veya geriye boşalmaya sebep olmaktaydı. Son yıllarda bizim de uygulamakta olduğumuz en modern yöntem olan Rezum tedavisi ile tıkanmaya sebep olan prostat dokusu radyofrekans enerjisi ile üretilen buhar ile küçültülmektedir. İşlem yaklaşık 10 dakika içinde tamamlanır. Lokal anestezi ile de uygulanabilmekte. Bu yüzden uzun süre anesteziye uygun olmayan hastalar için özellikle daha uygun bir tedavi şekli. Erkekler için diğer avantajı ise sertleşmeyi ve boşalmayı etkilememesidir. Rezum sonrası boşalma sorunu yok denecek kadar azdır (<%1). Hastaların cinsel performanslarında bozulmaya sebep olmaz.

Doç. Dr. Abdulkadir Tepeler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum