Probiyotik Nedir? Probiyotiğin Faydaları Nelerdir?

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bakterilerden olan probiyotik nedir? Probiyotiğin faydaları nelerdir? İşte probiyotik hakkında bilinmesi gerekenler.
Probiyotik Nedir? Probiyotiğin Faydaları Nelerdir?

Probiyotik, bağırsak sağlığını korumak ve düzgün çalışmasını sağlamak için faydalı olan canlı bakteri ve mayalardır. Bağırsak florasını destekleyerek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olurlar ve vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirirler. Peki, probiyotiklerin faydaları nelerdir ve nasıl kullanılmalıdır? İşte, tüm bu soruların yanıtları...

Probiyotik Nedir?

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler, canlı bakteri ve mayalardan oluşan yararlı mikroorganizmalardır. Bağırsak florasını düzenleyerek, sindirim sistemi sağlığını korur ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarını desteklerler. Probiyotikler, doğal olarak bazı gıdalarda bulunurken, ayrıca takviye olarak da alınabilirler.

Probiyotik Neden Azalır?

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

“Yaşam için iyi” anlamına gelen probiyotikler, bazı ilaçların etkisiyle azalabilirler. Antibiyotikler başta olmak üzere bazı ilaçlar zararlı bakterilerle birlikte yararlı bakterileri de ortadan kaldırır. İlaçların yanı sıra aşırı işlenmiş gıdalar ve fiber bakımından zengin olmayan bir diyet, vücuttaki probiyotiklerin azalmasına neden olan diğer faktörlerdendir. Probiyotiklerin azalmasında etkili rol oynayan unsurlar bunlarla da sınırlı değildir. Uzun süre devam eden ishal, stres, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi durumlar da probiyotiklerin azalmasına neden olur.

Probiyotik Azalması Nelere Yol Açabilir?

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler yukarıda belirttiğimiz nedenler yüzünden azalabilir. Bu azalma vajinal mantar enfeksiyonları, bulanık görme, akne oluşumu, menopozal semptomlar, diş eti hastalıkları, kalp damar hastalıkları, kilo alma, kulak çınlaması ve kabızlık gibi sorunların oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu yüzden düzenli olarak probiyotik içeren besinleri tüketmemiz ya da takviyesini almamız gerekiyor.

Probiyotik İçeren Besinler Nelerdir?

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

1. Yoğurt

Yoğurt, probiyotikler açısından zengin bir besindir. Yoğurtta bulunan canlı kültürler, bağırsak florasını düzenleyerek sindirim sistemi sağlığını desteklerler.

2. Kefir

Kefir, probiyotik açısından zengin bir fermente süt ürünüdür. Kefirin düzenli tüketimi, sindirim sistemi sağlığını desteklemeye yardımcı olur.

3. Turşu

Turşu, probiyotikler açısından zengin bir fermente sebzedir. Turşunun düzenli tüketimi, sindirim sistemi sağlığını destekler ve bağırsak florasının düzenli çalışmasını sağlar.

4. Kombu Çayı

Kombu çayı, Japonya'da yaygın olarak tüketilen bir çaydır. Kombu, deniz yosunu türü bir bitkidir ve kombu çayı probiyotikler açısından zengin bir içecektir.

5. Şalgam Suyu

Şalgam suyu, probiyotikler açısından zengin bir fermente içecektir. Şalgam suyu, bağırsak florasını düzenleyerek sindirim sistemi sağlığını destekler.

Probiyotikler, sadece yoğurt, kefir, turşu, kombu çayı ve şalgam suyu gibi besinlerde değil, aynı zamanda bazı fermente gıdalarda da bulunurlar. Fermente süt ürünleri, miso, tempeh, kimchi, keçi sütü, hardal turşusu ve lahana turşusu probiyotik açısından zengin olan besinlerdir. Ancak, bu gıdaların probiyotik bakterileri içerdikleri ve miktarlarının değişebileceği unutulmamalıdır.

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler vücudumuzda birçok etkiye sahiptir. Sindirim sistemini düzenlemesinin yanı sıra toksik maddelerin atılmasını sağlayan probiyotiklerin tüm faydalarını aşağıda bulabilirsiniz.

1. Sindirim Sistemini Düzenler

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler, kabız, ishal, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi bozukluklarını giderir. Bağırsaklardaki zararlı bakterileri yok ederek yerine işe yarar bakterilerin gelmesini sağlayan probiyotikler, kısa sürede sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

2. Alerjileri Önler

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Alerjik hastalıkların tedavisinde probiyotiklerden sıkça yararlanılır. Vücudun düzenli çalışmasını ve alerjilere karşı dirençli olmasını sağlayan mikro organizmalar probiyotiklerde bolca bulunmaktadır.

3. Mide Hastalıklarına İyi Gelir

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Reflü, gastrit, ülseratif kolit, spastik kolon, Chorn sendromu, bağırsak ve mide polipleri gibi sağlık sorunlarının tedavisinde de probiyotikten faydalanılmaktadır. Midedeki asit seviyesini dengede tutan probiyotikler hem mide yanmalarının hem de iştahsızlığın önüne geçiyor.

4. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler bağışıklık sistemi bozukluklarına da iyi gelir. İçerdiği besinler sayesinde insan vücudunu zararlı maddelere karşı koruyan ve adeta bir kalkan oluşturan probiyotikler, vücudumuzda son derece güçlü bir direnç sistemi kuracaktır.

5. Toksinlerin Atılmasını Sağlar

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Sindirim sistemini ve bağışıklık sistemini düzenleyen probiyotikler, vücuda zarar veren tüm organizmaların atılmasını sağlar.

6. Otoimmün Hastalığına İyi Gelir

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yapılan araştırmalar sonucunda probiyotiklerin sağlıklı organizmaları yok eden Otoimmün hastalıklarına karşı yeni sağlıklı hücrelerin üretilmesini sağladığı kanıtlanmıştır.

7. Kolesterole İyi Gelir

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kolesterol hastalarının aşırıya kaçırmamak kaydıyla probiyotikleri tüketmesi kolesterolün dengede tutulmasını sağlayacaktır. Probiyotikler kandaki kolesterol seviyesini düzenler.

8. Kan Şekerini Dengeler

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Vücuttaki zararlı maddeleri temizleyen ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi kuran probiyotikler aynı zamanda kandaki şeker oranını da düzenler. Ani hastalıkların önüne geçen probiyotikler, kolesterol, şeker ve diyabet gibi önemli hastalıklara da iyi gelmektedir.

9. Sindirim Sistemini Düzenler

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Özellikle hamile ve lohusaların sindirim sistemlerini düzenlemek için tüketmeleri gereken probiyotikler, sindirim yollarındaki mikropların ortadan kaldırılmasını sağlar. Probiyotiklerin iştah açıcı etkisi ve sindirim sistemini düzene sokması sağlıklı beslenmeyi de beraberinde getirmektedir.

10. Karaciğere İyi Gelir

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Karaciğerin enzim değerlerini dengeleyerek rahatsızlıkların önüne geçen probiyotikler, bu sayede karaciğerin yükünü azaltıyor. Probiyotikler tüm vücut fonksiyonlarını düzenleyerek sağlıklı bir yaşam sunar.

11. Depresyon Tedavisinde Kullanılır

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Sakinleştirici etkisi bulunan probiyotikler, ruh hali kötü ve depresyon içerisindeki kişilerin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca depresyona neden olan stres unsurlarını yok ederek vücudu ve aklı rahatlatır.

12. Kansere Karşı Korur

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kanser hastalığının tam anlamıyla bir çözümü olmasa da probiyotiklerin kansere karşı vücut direnci oluşturduğu biliniyor. Vücuttaki zararlı mikro organizmaların yerine yararlı mikro organizmaların yayılmasını sağlayan probiyotikler kanserli hücrelerin oluşumunu da yavaşlatıyor.

13. Kemikleri Güçlendirir

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Probiyotik tüketimi kemiklerin güçlenmesini sağlar. Kemik erimesinin önüne geçen probiyotikler, gelişme çağındaki çocukların daha sağlam bir iskelet sistemine sahip olmaları için kullanılabilir.

14. Ağız Kokusunu Giderir

Probiyotik Nedir? Faydaları Nelerdir?

Ağız yaraları gibi etmenler kokuya neden olur. Probiyotikler bu etmenlerin iyileşme sürecini hızlandırır. Bu sayede ağız kokusunun da önüne geçilmiş olur.

En İyi Probiyotik Takviyesi Listesi

SıraÜrünlerAdetneoldu Puanı
1Wellcare Provim Shape Probiyotik30 Kapsül10/9.9
2NBL Probiotic Kids30 Tablet10/9.8
3Alflorex Symbıosys30 Kapsül10/9.9
4Enterogermina Probiyotik5 ml x 2010/9.8
5Nbl Probiotic Optima30 Tablet10/9.6
Amazon
Fiyatlarını Gör
Probiyotik
Takviyeleri
Aradığın
Fiyatları Gör

En İyi Probiyotik Takviyeleri

Probiyotiğin faydalarından ve bilinmesi gereken her şeyden detaylı olarak bahsettik. İçeriğimizin bu kısmında ise probiyotik takviyelerini inceleyeceğiz. İşte en iyi probiyotik takviyeleri.

1. Wellcare Provim Shape Probiyotik

en iyi probiyotik takviyesi

Amazon
Fiyatını Gör
Wellcare
Probiyotik Takviyesi
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Wellcare markasının takviyesiyle başlıyoruz. İçeriğinde 30 kapsül bulunan bu probiyotik takviyesi, kısa süre kullanımda bile sindirim sistemini düzenlemesiyle biliniyor. Alerjen ve gluten içermemesi sayesinde çok beğenilen ürün aynı zamanda zayıflama konusunda büyük etkiye sahiptir. Bu sayede düzenli olarak kullanırsanız fazla kilolardan kurtulmanıza yardımcı olur.

2. NBL Probiotic Kids

en iyi probiyotik takviyesi

Amazon
Fiyatını Gör
NBL
Probiyotik Takviyesi
Aradığın
Fiyatı Gör

Okul çağındaki çocuklar için özel olarak geliştirilen NBL Probiotic, yoğurt aromalı olması sayesinde çocuğunuzun severek tüketeceği bir takviyedir. İçerisinde 4 farklı probiyotik çeşidi bulunduran takviye edici gıda, bu sayede vücudun tüm ihtiyacını karşılayabiliyor. Çift kaplama teknolojisi sayesinde öne çıkan ürün, ilk kullanımdan itibaren etki etmesiyle biliniyor.

3. Alflorex Symbıosys

en iyi probiyotik takviyesi

Amazon
Fiyatını Gör
Alflorex
Probiyotik Takviyesi
Aradığın
Fiyatı Gör

Gluten içermemesiyle diyet yapan kişilerin de kullanabileceği Alflorex Symbıosys, içerisindeki probiyotik mikroorganizmalar sayesinde sindirim sistemini düzenliyor. Sindirim sistemini düzenlemesinin yanı sıra bağışıklık sistemini de destekleyen probiyotik takviyesi düzenli kullanımlarda kemiklere, kolesterole ve mide hastalıklarına iyi gelir. Son olarak bu takviyeyi laktoza alerjisi olan kişilerin de kullanabileceğini belirtelim.

4. Enterogermina Probiyotik

en iyi probiyotik takviyesi

Amazon
Fiyatını Gör
Enterogermina
Probiyotik Takviyesi
Aradığın
Fiyatı Gör

11 yaş ve üzerindeki herkesin kullanımına uygun olan Enterogermina Probiyotik, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık, ishal ve şişkinlik gibi sorunları yaşamanızı önlüyor. İlk kullanımdan itibaren kan şekerini düzenleyen takviye aynı zamanda kemikleri güçlendirerek daha sağlam olmalarını sağlar. Ayrıca düzenli kullanımlarda kansere karşı da koruma sağlayan ürünün sağlığa zararlı herhangi bir madde içermediğini söyleyelim.

5. Nbl Probiotic Optima

en iyi probiyotik takviyesi

Amazon
Fiyatını Gör
Nbl
Probiyotik Takviyesi
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemizi Nbl markasının Probiotic Optima ürünüyle bitiriyoruz. Vitamin ve mineral bakımından zengin içeriği sayesinde vücudun ihtiyacını karşılayan ürün, ilk kullanımdan itibaren etkisini göstermesiyle biliniyor. Sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan takviye, alerjileri önlemede de bir hayli etkilidir. Ek olarak vücuda zararlı maddelerin atılmasını sağlayan ürünün kolesterole de iyi geldiğini belirtelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Probiyotik TakviyesiBağırsak Sağlığı
Probiyotik ve Prebiyotik Farkı

Probiyotiklerin faydaları nelerdir?

Probiyotikler, sindirim sistemi sağlığına faydalı olan canlı bakteri ve mayalardır. Probiyotikler, bağırsak florasını düzenleyerek sindirim sistemi rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olurlar. Ayrıca, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını destekleyerek vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirirler.

Probiyotikler hangi besinlerde bulunur?

Probiyotikler, doğal olarak bazı gıdalarda bulunurlar. Yoğurt, kefir, turşu, kombu çayı ve şalgam suyu probiyotik açısından zengin olan besinlerdir.

Probiyotik takviyeleri nasıl alınır?

Probiyotik takviyeleri kapsül, tablet, toz veya sıvı formda alınabilirler. Probiyotik takviyeleri almadan önce, hangi tür probiyotiklerin alındığına dikkat edilmelidir.

Hangi durumlarda probiyotik kullanımı önerilmez?

Probiyotik kullanımı, bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilerde ve hamile veya emziren kadınlarda önerilmemektedir. Ayrıca, probiyotik kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.

Probiyotiklerin yan etkileri nelerdir?

Probiyotiklerin aşırı kullanımı, gaz, şişkinlik ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir.

Probiyotiklerin bağırsak sağlığına faydaları nelerdir?

Probiyotikler, bağırsak florasını düzenleyerek sindirim sistemi rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olurlar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.