Pretoria'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Güney Afrika'nın yönetsel başkenti olarak bilinen Pretoria tarihi ve turistik yerleri ile dünyaca meşhur bir merkezdir. Pretoria'nın gezilecek görülecek yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.
Pretoria'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Pretoria, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 3 başkentinden biridir. Apies Nehri'nin ikiye böldüğü şehir, 1.644 kilometrelik yüzölçümü alanına sahiptir. Yaklaşık 800 bin nüfusa sahip olan il, yeraltı kaynakları bakımından zengindir. Ekonomik, siyasi ve kültürel açıdan Güney Afrika'nın en geelişmiş merkezlerinden biri haline gelen Pretoria, turistik yerleri ile de ünlüdür. Pretoria seyahatinde gezip görmeniz gereken yerleri sizlerle paylaşıyoruz. 

Union Buildings

union-buildings.jpg

Güney Afrika hükümetinin resmi yönetim yeridir. Ulusun lideri olarak adlandırılan efsane lider Nelson Mandela'da 1994'te burada Cumhurbaşkanı ilan edilmiştir. Genel olarak Pretoria ve Güney Afrika'nın ikonik simgelerinden biri haline gelen bina mimar Herbert Baker tarafından tasarlanmıştır. 1910 ve 1913 yılları arasında inşa edilen Union Buldings Pretoria'nın en turistik yerlerinden biridir. Neo-Klasik ve İtalyan Rönesans mimari tarzlarını aksettiren yapı, 285 metre uzunluğa sahiptir. 100 metre genişliğindeki binanın en yüksek noktası 60 metredir.


Voortrekker Anıtı

voortrekker-aniti-.jpg

Kentin güney kısmında bulunan yapı, 1835 ve 1854 yılları arasında Cape Town'da hayatını kaybedenlerin anısına dikilmiştir. Gerard Moerdijk tarafından tasarlanan kübik anıtın genişliği, uzunluğu ve yüksekliği 40'ar metredir. 1937 ve 1949 yılları arasında tamamlanan anıt, Pretoria'da Eeufees Yolu üzerinde bulunmaktadır. Voortrekker Anıtı 2011 yılından bu yana Güney Afrika'nın Ulusal Mirasları'ndan biri olarak belirlenmiştir. Pretoria'nın tarihi yerlerinden biri olan granitten inşa edilmiş yapıyı görmeden kentten ayrılmayın.


Kilise Meydanı

kilise-meydani.jpg

Pretoria'nın ana merkezi olarak kabul edilen Kilise Meydanı kentin en canlı bölgesidir. Bu bölgeyi özel kılan en önemli etkenlerden biri de son Boer lideri ve Güney Afrika Cumhuriyeti Başkanı Paul Kruger'in heykeline ev sahipliği yapmasıdır. Kentin doğu-batı güzergahı üzerinde 20 kilometre boyunca uzanan meydan Pretoria'nın en popüler caddesidir. Bölge yürüyüş yolları, peyzajlı alanlar bakımından zengindir ve otel, restoran, kafe, mağaza gibi birçok işletmeye ev sahipliği yapar. Pretoria seyahatinde bu büyük meydanı keşfetmeyi unutmayın.


Ditsong Ulusal Kültür Tarihi Müzesi

ditsong-ulusal-kultur-tarihi-muzesi.jpg

Kentin Visagie Caddesi'nde hizmet veren önemli bir tarih müzesidir. 1999'dan itibaren Johannesburg Askeri Tarihi ile nesnelerini birleştiren kurum, ziyaretçi potansiyelini hayli artırmıştır. Müzenin koleksiyonu arkeolojik malzemeler, sanat ve tarihi belgeler, arşivler, çeşitli güncel ve tarihsel videolar içermektedir. Taş Çağı, Demir Çağı ve tarihi arkeolojik sitelere ait kalıntılar ve evcil hayvanlara ait fosiller içeren müze, Pretoria gezi rehberinizde muhakkak yer almalıdır.


Pretoria Ulusal Botanik Bahçesi

pretoria-ulusal-botanik-bahcesi.JPG

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin dokuz ulusal botanik bahçesinden biridir. Bahçe doğu Pretoria, Brummeria Pretoria Yolu ve Cussonia Caddesi arasında yer almaktadır. 76 hektalık alanı kapsayan bahçenin bir bölümü kayalıklarla çevrilidir. Yararlı bitkiler bahçe, şifalı bahçe, sulak bahçe gibi bölümleri bulunan Pretoria Ulusal Botanik Bahçesi çay bahçesi, restoran, konser alanı, yürüyüş yolları içermektedir. Pretoria'nın gezilecek yerlerinden biri olan botanik bahçe binlerce bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır.


Kruger Evi

kruger-evi.jpg

Boer lideri ve Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Paul Kruger'in tarihi konutunun müzeye çevrilmiş halidir. Bu ev mimar Tom Claridge ve Charles Clark tarafından 1884 yılında inşa edilmiştir. Kentte elektrikle aydınlatılan ilk evlerden biri olarak da bilinir. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin meşhur madencilerinden biri olan Barney Barnato tarafından 1896'da Kruger'e bir doğum günü hediyesi olarak armağan edilen ev, şu anda eski cumhurbaşkanının eşyalarını ve ev aksesuarlarını içermektedir. Ülkenin tarihine damgasını vuran efsane cumhurbaşkanlarından Krugerin evi Pretoria'da görülecek yerlerdendir.


Pretoria Kaleleri

pretoria-kaleleri.jpg

Bu kaleler Pretoria başkenti etrafında İkinci Anglo-Boer Savaşı patlak vermeden önce Güney Afrika Cumhuriyeti hükümeti tarafından inşa edilen dört kaleden oluşmuştur. Hükümet Witwatersrand yabancı işgalinin yanı sıra Pretoria'da yabancı uyruklu kişilerin artmasından endişe ediyordu. Eski bir Fransız topçu subayı Leon Grunberg tarafından kentin savunma planına uygun olarak hazırlanan kaleler, 1896 ve 1897 yılları arasında tamamlanmıştır. Son yüzyılların en önemli savunma kale kompleksi durumundaki yapılar, Pretoria'nın gezilecek tarihi yerlerindendir.


Groenkloof Doğa Koruma Alanı

groenkloof-doga-koruma-alani.jpg

Pretoria'nın güney girişinde Çeşmeler Vadisi bitişiğinde bulunan Groenkloof Doğa Koruma Alanı, Afrika'nın bu alandaki ilk merkezidir. 1895 yılında doğa koruma alanı ilan edilen bölge, 600 hektarlık devasa bir bölgeyi kapsamaktadır. Mükemmel bitki örtüsünün yanı sıra zebra, zürafa, devekuşu, impala ve samur gibi hayvanlara ev sahipliği yapan koruma alanı, insanların bisikletler ve diğer vasıtalarla gezdiği dinlence alanlarından biridir.


Burgers Park

burgers-park.jpg

Pretoria merkezinde bulunan harika bir kamu parkıdır. 1870'lerde botanik bahçe olarak tasarlanan park 4 dönümlük bir alanı kapsamaktadır. Güney Afrika Ulusal Anıtı olarak ilan edilen park, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin dördüncü cumhurbaşkanı Thomas François Burgers'in adını almıştır. Parkta Başkan Burgers'e ait heykel bulunuyor. Aynı zamanda burada II. Dünya Savaşı Güney Afrika İskoç Alayı'nı simgeleyen bir heykele de yer verilmiştir. 

NeOldu.Com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.