Potsdam'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Havel Nehri boyunca kurulan Potsdam Almanya'nın mütevazı merkezlerinden biridir. Tarihi ve turistik mekanlarıyla ünlenen Potsdam'ın gezilecek görülecek alanlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Potsdam'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Sanssouci Sarayı ve Parkı

Sanssouci Fransızca kökenli bir kelimedir. Bu yüzden ülkede bazı kesimlerce; sorunsuz, dertsiz anlamlarına gelen 'Ohne Sorge' olarak da anılmaktadır. Bu mükemmel yapı Potsdam'da bulunan Prusya Kralı Frederick'in eski yazlığıdır. Fransızların en ünlü saraylarından Versay'a rakip olarak gösterilecek kadar muazzam bir yapıttır. Bu sarayı benzerlerinden ayıran en kilit özelliği Rokoko mimari tarzıyla oluşturulmasıdır. 1745 ve 1747 yılları arasında Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff tarafından kralın yeni bir konut ihtiyacını gidermek amacıyla tasarlanmıştır. Ayrıca Sanssouci Sarayı'nın planlanmasında Friedrich Ludwig Persius, Jan Bouman gibi önemli mimarlar da görev almıştır. Kurulduğu andan 1918 yılında Hohenzollern hanedanının yıkılışına dek imparatorluğun en popüler ikametgahıydı. Saraya Büyük Friedrich ve Hubert von Meyerinck gibi önemli isimler defnedilmiştir. 

sanssouci-sarayi-ve-parki.jpg

Sanssouci Parkı'na da ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Sarayı çevreleyen bu bahçede binlerce portakal, muz ve şeftali ağaçları bulunmaktadır. Ayrıca peyzaj çalışmaları çok incelikle yapılmış olan bahçede mükemmel çiçekler, egzotik ve tropik bitkiler yer almaktadır. Avrupa'nın en iyi Barok bahçelerinden biri olan bu alanda mistik bir hava yaratan tanrıçalara ait heykeller vardır. Bu geniş ve muhteşem ötesi saray ve bahçesi her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti mest etmektedir.


Babelsberg Parkı

babelsberg-parki.jpg

Prens William adına 114 hektarlık alana kurulan Babelsberg Parkı 19. yüzyılın ortalarında oluşturulmuştur. Bahçeyi ünlü mimar Peter Joseph Lenne tasarlamıştır. Havel gölü ve nehrine yakın bir alanda hayata geçirilen bahçe Potsdam'a gelen turistlerin en çok beğendiği tabii bölgelerden biridir. İçerisinde değişik ağaç ve çiçek türlerini barındıran bahçede aynı zamanda tarihi yapılar, kuleler de bulunmaktadır. Bunun en belirgin örneği Flatow Kulesi'dir. Ayrıca gölde ve nehirde deniz otobüsleri ve taksileri faaliyet göstermektedir. Bahçe tün unsurlarıyla mükemmeli sunmaktadır. 


Friedenskirche

friedenskirche.jpeg

Potsdam'da Marly Bahçesi'nin sağ tarafında bulunan bir Protestan kilisesidir. Manevi yapı Ludwig Persius'un planlarına uygun olarak inşa edilmiştir. Ancak Persius 1845 yılında hayatını kaybedince onun yerine kiliseyi inşa etmesi için Friedrich August Stüler görevlendirildi. 1848 yılında yapımı tamamlanan kilise aynı yıl kutsanarak hizmete açılmıştır. Romanesk mimari tarzını yansıtan kilisede İtalyan izleri bulunmaktadır. Etrafı mükemmel bir orman alanla çevrilidir ve aynı zamanda dibinde bir nehir akmaktadır. 


Nauen Kapısı

nauen-kapisi-.jpg

Potsdam şehrinde günümüze kadar gelebilen üç kapıdan biridir. 1755 yılında inşa edilen Nauen Kapısı Avrupa'da İngiliz Gotik Revival (yeniden canlanma) mimarisinin etkisiyle oluşturulan ilk yapılardan biridir. Nauen Kapısı Johann Gottfried Büring tarafından tasarlanmıştır. Potsdam merkezinde tramvayın geçiş yollarından biri de bu kapıdır. Turistler özellikle modern teknoloji ve tarihin buluşma anını kaydetmek adına tramvayın bu tarihi kapıdan geçiş anını fotoğraflamayı tercih ediyor. Şehrin merkezinde yer alan kapının etrafında birçok restoran, kafe gibi işletme faaliyet göstermektedir. Bu mekanlardan birinde çayınızı yudumlayarak tarihi kapıyı izlemenin zevkine varabilirsiniz.


Potsdam Eski Belediye Binası

potsdam-eski-belediye-binasi.jpg

Potsdam'ın eski şehir meydanında Aziz Nikolas Kilisesi'ne çok yakın bir konumda bulunmaktadır. Dönemin Prusya Kralı Büyük Frederick tarafından yaptırılmıştır. 1753 ve 1755 seneleri arasında inşa edilen binanın mimarları Johann Bouman ve Christian Ludwig Hildebrandt olmuştur. Eski Belediye Binası da Potsdam'daki birçok tarihi yapı gibi İtalyan mimari özelliklerini yansıtmaktadır. II. Dünya Savaşı yıllarında ağır yara alan yapı yeniden restore edilip bir kültür merkezine dönüştürülmüştür. Şu anda kültürel etkinliklere, panellere, toplantılara ve sergilere ev sahipliği yapmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.