Polonya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

40 milyona yaklaşan nüfusuyla Orta Avrupa'nın kilit ülkelerinden biri olan Polonya tarihi ve turistik açıdan da önemli bir bölgedir. Polonya seyahatlerinize rehber olabilmek adına ülkenin gezilip görülmesi gereken yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Polonya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Wawel Kalesi

Wawel Kalesi yüzyıllar boyunca Polonya'ya başkentlik yapan Krakow şehrinin en değerli yapılarından biridir. 7. asırda Gotik tarzda inşa edilmiştir ve yüzyıllar boyunca da Polonya krallarının ikametgahı olarak kullanılmıştır. Şu anda ülkenin en önemli sanat müzelerinden biri olarak faaliyet göstermektedir. 1930 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan kurumda İtalyan Rönesans Dönemine ait birçok baskı, resim, heykel, seramik, tekstil koleksiyonları sergilenmektedir. Ayrıca silah, zırh, mobilya ve Osmanlı çadırlarının en geniş koleksiyonları burada bulunmaktadır.

wawel-kalesi.jpg


 

Ana Meydan

ana-meydan-001.jpg

Krakow'un Old Town (eski şehir) bölgesinde bulunan en önemli kentsel alanıdır. 13. yüzyıldan bu yana korunmuş olan bölge, 40.000 metrekareyle Avrupa'nın Ortaçağ'dan kalma en büyük meydanlarından biridir. Avrupa'nın en iyi kamusal alanlarından biri olarak kabul görmektedir. Dikdörtgen şeklindeki 'Ana Meydan' tarihi kilise, saray gibi yapılarla çevrilidir. Ayrıca meydanda 16. yüzyıldan kalma Rönesans dönemine ait eklemeler ve 1898 yılında yapılan Adam Mickiewicz Anıtı vardır. Gotik kulelerin içerisinde kalan büyüleyici meydan her gün on binlerce insanın bulunduğu tarihi-turistik ve sosyal açıdan önemli bir mekandır.


 

Aziz Meryem Ana Bazilikası

aziz-meryerm-ana-bazilikasi.jpg

13. yüzyılda Krakow'da inşa edilmiş bir Roma Katolik kilisesidir. Daha sonra 14. yüzyılda yeniden yapılmıştır. Tuğladan inşa edilen Gotik yapı mükemmel bir ustalıkla oluşturulmuştur. İçerisindeki Veit Stoss tarafından yapılan ahşaptn oyulmuş mihrabın arkasında bulunan heykel çok ünlüdür. Kulelerinden her saat başı trompet sinyali yayılmaktadır. Ülkenin en önemli kutsal yapısı konumundaki kilise her sene yüz binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.


 

Varşova Kraliyet Kalesi

varsova-kraliyet-sarayi.jpg

Polonya'nın başkenti Varşova'da bulunan yapı, yüzyıllar boyunca ülke krallarının evi olarak kullanılmıştır. 1619 yılında inşa edilen yapı, tam 60 metre yüksekliğe sahiptir. Barok tarzla oluşturulan yapının mimarları Jakub Kubicki, Giovanni Battista Trevano gibi isimler olmuştur. Kale ikonik görünüm ve uzun tarihi nedeniyle Varşova'nın ve Polonya'nın en meşhur yerlerinden biridir. Her yıl 500 bin civarında turist çekmektedir.


 

Malbork Kalesi

malbork-kalesi.jpg

Malbork Kalesi 15. yüzyılın başında inşa edilen kale, dünyanın en büyük yüzeysel sahasına sahip kalesi olarak dünyaca ünlüdür. Ortaçağ'ın klasik mimari özelliklerine sahip olan yapı, Gotik tarzda yapılmıştır. Malbork'un en önemli simgesi haline gelen yapı Polonya'nın en önemli turistik mekanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Malbork Kalesi UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi'nde yer almaktadır.


 

Lazienki Sarayı

lazienki-sarayi.jpg

Varşova'nın Kraliyet Banyoları Parkı olarak tabir edilen 76 hektarlık parkın içerisinde bulunan sarayın mimarı, Domenico Merlini olmuştur. 1689 yapımı saray Neo-Klasik ve Barok mimari tarzında inşa edilmiştir. Harika bir kare plana oturtulan sarayın içi muhteşem heykel ve tablolarla donatılmıştır. Bir süre kışla olarak da kullanılan saray, başkentin önemli tarihi binaları arasında listelenmektedir.


 

Lazienki Park

lazienki-parki.JPG

Varşova'da bulunan devasa park tam 76 hektarlık dev bir alanı kapsamaktadır. Polonya'nın başkenti Varşova sınırları içerisinde bulunan park ülkenin en büyük parkıdır. 'Hamamlar Parkı', 'Kraliyet Hamamları' ve 'Kraliyet Hamamları Parkı' olarak da anılmaktadır. Aazienki Sarayı da bu parkın içerisinde yer almaktadır. Heykeller, havuzlar, rengarenk çiçek ve ağaçlarla harika bir görüntü oluşturan dev parkı mutlaka gömelisiniz.


 

Auschwitz-Birkenau

auschwitz-birkenau.jpg

Krakow'a yaklaşık 60 kilometre mesafede Birkenau Köyü'nde fabrika şeklinde bir yapıdır. Burada 1 milyondan fazla kişinin Naziler tarafından öldürüldüğü sanılmaktadır. Buraya getirilen insanlar elverişsiz koşullarda uzun süre çalıştırılıyordu. Ayrıca Auschwitz-Birkenau'da insanların işkence edilerek yakılarak öldürüldüğü gaz odaları vardı. Yakın tarihe ışık tutan kanlı vahşetlerin yaşandığı ve UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilen bu alanı mutlaka görmelisiniz.


 

Wawel Katedrali

wawel-katedrali-001.jpg

11. yüzyılda inşa edilen katedral Roma Katolik kilisesidir. Halen ibadete açık olarak hizmet veren tarihi ibadethane Romanesk, Barok ve Gotik mimari tarzların entegrasyonundan oluşturulmuştur. 14. yüzyıldan bu yana kralların ebedi istiratgahına çevrilen katedralde Lech Kaczyński, Jadwiga of Poland, I. Zygmunt'un naaşı bulunmaktadır. Krakow'un en muazzam görüntüsüne sahip Wawel Katedrali İtalya dışında bulunan nadir Rönesans şaheserlerinden biridir.


 

Golden Gate (Altın Kapı)

golden-gate-001.jpg

Gdansk'ın sembollerinden biri haline gelen kapı Polonya'nın en turistik yapılarından biri konumundadır. 1612 yılında yapımına başlanılan şehir kapısı, 1614 yılında tamamlanmıştır. Ünlü mimarlar Abraham van den Blocke ve Jan Strakowski tarafından tasarlanmıştır. Kapının her iki tarafında bulunan rakamlarda ideal bir vatandaşın niteliklerini simgeleyen 'attiques' bulunuyor.


 

Masurian Göller Bölgesi

masurian-goller-bolgesi.jpg

Polonya-Rusya sınırına yakın bir konumda bulunan yaklaşık 2.000 gölcükten oluşan tipik bir göller yöresidir. 52 bin kilometrekarelik devasa bir alanı kapsayan bölge Polonya'nın en fazla ziyaretçi çeken doğal alanlarından biridir. Mükemmel bir ahenkle buradaki göller nehirlere ve kanallara bağlanır. Bisiklet sürücüleri, kano tutkunları, yürüyüş severler ve birçok doğa dostu her yıl burayı mesken tutmaktadır.


 

Kültür ve Bilim Sarayı

kultur-ve-bilim-sarayi.JPG

1955 yılında Sovyet mimarlarından Lev Rudnev tarafından tasarlanmıştır. 42 kattan oluşan bina tam 231 metreyle Polonya'nın en yüksek Avrupa'nın da 8. en yüksek yapısıdır. Başkent Varşova'nın sembolleri arasındaki yapının bulunduğu yer şehrin en merkezi yerlerinden biridir. Kültür ve Bilim Sarayı'nda çeşitli tiyatrolar, fotoğraf ve çizim sergileri, sinema, kongre ve konferans bölümleri hizmet vermektedir. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.