Piranha IQ Plus İncelemesi

Yerli teknoloji firmalarımız arasında olan ve elektronik cihazlarıyla bilinen Piranha' nın akıllı telefonu IQ Plus' un özelliklerine yakından bakıyoruz. Telefon hakkında merak edilen tüm detaylar bu haberimizde...
Piranha IQ Plus İncelemesi

AİLENİN BÜYÜK ÜYESİ

Yerli elektronik markaları arasında olan Piranha, son yıllarda yaptığı büyük atılım ile adını duyurdu. Bu atılımı yapmasını sağlayan meşhur ürünleri ise navigasyon cihazları oldu. Ticaret hacmini büyüten firma, geleceğin en büyük sektörüne adım atmaya kadar verdi ve akıllı telefon üretmeye başladı. 

Başlarda giriş seviye modeller üreten Piranha, bu telefonlar sayesinde piyasanın nabzını yokladı ve istediği cevabı alınca daha iyi cihazlar yapmak için kolları sıvadı. Yeni ürettiği cihazlar ile birlikte giriş-orta seviyeye göz kırpan firmanın daha önce incelediğimiz IQ Dreams modelinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan IQ Plus modelinin detaylarına geçelim.

PIRANHA IQ PLUS TEKNİK ÖZELLİKLERİ

- 5.5 inç 720p HD çözünürlüğe sahip IPS LCD ekran

- %72 ekran gövde oranı ve 267 ppi keskinlik

- 2 GHz 8 çekirdekli MediaTek MT6592 İşlemci

- 2 GB Ram ve Mali-450 MP4 grafik İşlemci

- 16 GB dahili hafıza ve 128 GB MicroSD kart desteği

- 13 MP tek led flaşlı ana kamera ve Full HD video kaydı

- 5 MP ön kamera ve 720p Full HD video kaydı

- 2.800 mAh çıkarılamayan batarya

- Çift hat desteği, kızılötesi kumanda ve parmak izi okuyucu

PIRANHA IQ PLUS EKRAN ve TASARIM ÖZELLİKLERİ

piranha-iq-plus-ekran.jpg

5.5 inç ekranıyla 1280x720p HD çözünürlük üretebilen telefonda IPS LCD panel kullanılıyor. Bu panelin ürettiği renklerin kalitesi ve 267 ppi netlik değeri sınıf standartlarını karşılamaya yetiyor. Çizilmeye karşı dirençli cama sahip ekran Gorilla Glass 3 teknolojisi ile darbelere karşı dayanıklılık gösteriyor.

Ekranın etrafında bırakılan boşluklar, özellikle dirseklerde mümkün olduğunda ince tasarlanarak %72 ekran/gövde oranı elde edilmiş. Ekranın altında konumlandırılan dokunmatik menü tuşları, buradaki boşluğun ekranın üstündeki boşluğa göre biraz daha büyük olmasına neden oluyor.

piranha-iq-plus-tasarim.png

Önden oldukça şık görünen telefonun yan tasarımına geçtiğimizde 9.3mm kalınlığı ile biraz kalın olduğunu söyleyebiliriz. Ancak tasarımcılar çerçeveleri ince tutarak ortaya doğru kalınlaşan bir tasarım kullanmış ve böylece hem görüntünün olduğundan ince olmasını hem de telefonun elde tutulmasının kolaylaşmasını sağlamışlar.

Arka tasarıma geçtiğimizde ise kamera öğelerinin altında bulunan köşeli parmak izi okuyucu ilk dikkati çeken nesne oluyor. Parmak izi okuyucunun köşeli yapısına rağmen kamera yuvarlak tasarıma sahip. Hemen altındaki led flaş ise dikine doğru eliptik yapısıyla onlardan ayrılıyor. IQ+ logosu ve alt kısımdaki enine uzun konumlandırılan hoparlör, tasarımı tamamlayan diğer detaylar olarak karşımıza çıkıyor.

PIRANHA IQ PLUS KAMERA ve İŞLEMCİ ÖZELLİKLERİ

piranha-iq-plus-kamera.jpg

Telefonun arkasındaki 13 MP çözünürlüğünde, Sony Exmor R sensöre sahip ana kamerası, 1080p FHD video kaydı yapabiliyor. Bu sensör yardımıyla fotoğraf kalitesini yükseltiyor olsa da ana kameranın kamera performansının vasat olduğunu belirtelim. Led flaşı sayesinde karanlık ortamlarda aydınlatma ve daha iyi fotoğraf çekebilme imkanı sunuluyor.

Öndeki kameraya baktığımızda 5 MP çözünürlüğe sahip bir özçekim kamerası bizi karşılıyor. Öndeki kamera kalitesini yine vasat olarak tarif edebiliriz. Çözünürlüklerinin 5 MP ile standart olduğu günümüzde, cihazın ön kamerasında benzer netlik sunuluyor ve iyi ışık açısıyla iyi özçekimler yapılabiliyor. Ancak telefonu alacakların kameralar konusunda beklentisini yükseltmemesi gerektiğini yoksa biraz hayal kırıklığına uğrayacaklarını belirtelim.

piranha-islemci.jpg

İşlemci tarafında 2.0 GHz 8 çekirdekli MediaTek MT-6592 işlemci kullanılıyor. Bu işlemcinin sahip olduğu Mali-450 MP4 grafik birimi ve 2 GB ram bellek performans anlamında tatmin edici sonuçlar elde etmesini sağlıyor. Telefondaki işlemcinin performansının daha iyi anlaşılması için Piranha IQ Plus Antutu testi sonucunda 32.000 puan aldığını söyleyelim.

2.800 mAh kapasiteli bataryası çıkarılabilir yapıda olan telefon, normal kullanımda kolaylıkla 1 günü çıkarabiliyor. Eğer yoğun kullanım yapılırsa o zaman dahi akşam eve dönene kadar idare edebilecek kullanım süresi üretebiliyor. Bu özelliği ile geniş ekranıyla video izleyenleri ve oyun oynamayı sevenleri memnun edeceğini düşünüyoruz.

piranha-iq-plus-batarya.jpg

Parmak izi okuyucusunda kullanılan ilk nesil sensör, çok hızlı olmasa da yeterli hızda parmak izini okuyabiliyor ve bu açıdan güvenliği artırabiliyor. Telefonun en ilgi çeken özelliklerinden birisi de kızılötesi kumanda yazılımı oluyor. Bu sayede evrensel kumandaya dönüşebilen telefon ile televizyon, uydu, klima, ses sistemi vb gibi elektronik aletleri kontrol edebiliyorsunuz.

Çift hat desteği sayesinde aynı anda iki hattınızın aktif olmasını sağlayabilen IQ Plus sayesinde iki telefon taşıma derdinden kurtuluyorsunuz. 0.58 W/kg düşük sar değeri ile sağlık açısından olumlu sayılacak telefonun tek eksiği 4G modeminin olmaması diyebiliriz. Bu yüzden 4.5G hızlı veri bağlantısı desteği sunamadığını ve alacak kişilerin 3.5G hızında internet kullanabilecek olduklarını önceden belirtelim.

PIRANHA IQ PLUS FİYAT ve YORUM

piranha-fiyat.jpg

16 GB dahili depolama hafızası ile tek seçenek olarak satılan Piranha IQ Plus fiyatı 799 TL. Uygun fiyatıyla dikkat çeken ürünün hafızasının 128 GB' ye kadar microSD kart desteği sunduğunu ve kullanıcısına geniş depolama imkanı sağladığını ekleyelim.

Editör Yorumu: Telefonun özellikleri ortalama bir kullanıcıyı memnun edecek düzeyde denebilir. Uygun fiyatıyla kullanıcıları cezbeden telefonun şık tasarımı ve performansı yüz güldürüyor. Ancak kamera kalitesinin düşük olması biraz can sıkıyor. Kamera performansı yazılım güncellemeleriyle düzeltilebiliyor olsa da telefonun bir diğer eksik noktası 4G bağlantısının bulunmuyor olması... Çok hızlı internete gerek yok, fotoğraf konusunda da büyük beklentim yok diyenler için uygun bir alternatif olabilir.

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.