Peterbald Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Sevimli bir ev arkadaşı mı arıyorsunuz? Her daim sadakati ile size eşlik edecek olan Peterbald kedisi, en yakın dostunuz olmaya hazır! Peterbald kedisi bakımı ve özellikleri hakkında merak edilen her şeye yazımızdan ulaşabilirsiniz..
Peterbald Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Peterbald Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Peterbald, 1993 yılında Rusya’da ortaya çıkmış yeni bir kedi türüdür. Orta boy kedi ırkları arasında yer alan bu cins Sphynx kedisi ile oldukça benzer bir görünüme sahiptir. Yetiştiriciler bu türün Siyam, Oriental Shorthair ve Sphynx kedilerinin çiftleşmesi sonucunda meydana geldiği düşünülmektedir. Irkın ilgi çeken en büyük özelliği ise pürüzsüz bir görünüme sahip olması ve beraberinde yarasaya benze kulak yapısı olacaktır. Yavruluğunda tüylü olarak dünyaya gelen Peterbald kedisi her geçen gün kelleşerek tüysüz bir görünüme sahip olmaktadır.

1996 yılında Rusya tarafından tüm dünyaya tanıtılan Peterbald kedisi 1997 yılında kedi dernekleri tarafından yeni bir tür olarak kabul edilmiştir. Sayıca oldukça az olan bu sevimli dostumuz dünyanın en pahalı kedi ırklarından bir tanesi olma özelliğine sahiptir. Ayrıca kedi severler tarafından hızla tanınan Peterbald kedisi günümüzde en popüler kedi ırkları arasında yerini almaktadır.           

peterbald.jpg


Peterbald Kedisi Kişiliği

Sakin, sevecen ve sessiz tavırları ile ön plana çıkan Peterbald kedisi oldukça meraklı bir tür olarak bilinmektedir. Çevresinde olup biten her şeye müdahale etmek isteyen bu tür son derece akıllı bir kişiliğe sahiptir. Ayrıca adeta bir köpek gibi sahibi ile oldukça kuvvetli bağ kurabildiği de bilinmektedir.

Sıcak kanlı kişiliği ile bilinen Peterbald kedisi misafirleri kapıda karşılamaktan vazgeçmemektedir. İlgi odaklı bir tür olmasından dolayı her daim yanında bir kişinin kalması daha doğru olmaktadır. Ayrıca Peterbald sahibi ve güvendiği diğer aile fertleri ile birlikte uyumaktan da mutlu olmaktadır.

 

peterbald-001.jpg


Peterbald Kedisi Görünümü

İnce, zarif ve atletik vücut yapısının altına gizlenmiş son derece kaslı bir görünüme sahip olan Peterbald kedisi bir hayli güçlü olarak bilinmektedir. Diğer kedi ırklarından kolayca ayırabileceğiniz dar kafa yapısı ve badem gözleri çıkıntılı burun yapısı ile dikkat çekmektedir. Ayrıca yara gibi kulakları ve kamçı şeklinde ki kuyruğu ile oldukça asil bir görünüme sahiptir.

Genellikle beyaz, gri ve benzer tonlarda görülen Peterbald kedisi tüy yapısı ilk doğduğunda yoğun görünse de zamanla dökülmektedir. Böylelikle Sphynx kedisine bir hayli benzetilmektedir. Direk deri görünümü ile katlı yapıya sahip olan bu sevimli dostumuz biraz vahşi bir görünümde olsa da oldukça iyi bir ev arkadaşı olacaktır.

peterbald-002.jpg


Peterbald Kedisi Bakımı

Diğer kedi ırklarında olduğu gibi Peterbald kedisi içinde düzenli bakım oldukça önemlidir. Ancak tüy yapısının yoğun olmamasından dolayı taramanız gerek olmayacaktır. Yalnızca haftanın belirli günleri nemli bir bez ile silmeniz yada ılık bir banyo vücudunun parlak ve kusursuz görünmesi için yeterli olacaktır.

Tüy bakımı kadar tırnak bakımının da oldukça önemli olduğu Peterbald kedinizin tırnaklarını kedi kuaförü yada veteriner kliniğinde kesim uygulamaları yaptırmanız gerekmektedir. Ayrıca evinize alacağınız kedi tırmığı ile tırnaklarında ki ölü tabakaların kendi yolu ile kolayca kırılmasına olanak sağlayabilirsiniz. Hızlı ve hareketli kişiliği ile Peterbald kedinizin kulaklarında biriken tozları düzenli olarak nemli bir bez ile silmeniz de yeterli olacaktır.

peterbald-003.jpg


Peterbald Kedisi Sağlık Durumu

Oldukça yeni bir ırk olmasından dolayı fazla tanınmamakta olan Peterbald kedisi oldukça sağlıklı bir ırk olarak kabul edilmektedir. Ancak yapılan araştırmalar neticesinde ırkın diş hastalıklarına karşı bazı kalıtsal hastalıklar taşımasından endişe duyulduğu söylenmektedir. Düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda 15 yıla kadar yaşam süresi olduğun bilinmektedir.

Peterbald kedisi hakkında netleşmiş bir sağlık bilgisi bulunmasa da kedinizi her daim kaliteli mama ile beslemeye özen gösteriniz. Damak lezzetine uygun tahıllı, balıklı, etli, tavuklu, meyveli, sebzeli ve somonlu kuru ve yaş mama ile besleyebilirsiniz. Ayrıca kedinizin rutin kontrolleri ve aşı uygulamaları ile yaşam kalitesini en üst düzeye taşıyabilirsiniz. Peterbald kedisi için kedi malzemeleri alabileceğiniz satış noktalarına uğramanız yeterli olacaktır.

peterbald-004.jpg


Peterbald Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Peterbald kedisi kendisine saygı duyulması durumunda çocuklar ile oldukça iyi geçinebilmektedir. Oyun oynamaktan ve suya girmekten hoşlanan bu sevimli dostumuz bahçe evinizin çevresinde koşuşturmaktan zevk alacaktır. Ayrıca oldukça sakin tavırları ile bilinse de küçük çocuklar ile baş başa bırakılması doğru değildir.

Berber büyütülmesi durumunda köpekler ve kediler ile oldukça iyi geçinebilen Peterbald kedisi diğer evcil hayvanlar ile de dost canlısı bir kimliğe sahiptir. Her daim koşuşturmaktan ve oyunlar oynamaktan hoşlanan bu tür çevresinde ki evciller ile uğraşmaktan da vazgeçmemektedir. Bu yüzden ilk aşamalarda Peterbald kedinizi diğer evciller ile baş başa bırakmamanızda fayda var.

peterbald-005.jpg


Peterbald Kedisi Özellikleri

  • Dünya üzerinde ki en yeni kedi ırklarından bir tanesidir.

  • Siyam, Sphynx ve Oriental Shorthair kedilerinin çiftleşmesinden meydana gelmiştir.
  • Vahşi görünümünün yanı sıra oldukça insancıl kişiliğe sahiptir.
  • Zarif ve ince vücut yapısı oldukça atletik kaslı bir görünüme sahiptir.
  • Tür hakkında belirlenmiş kesin bir kalıtsal hastalık bulunmamaktadır.
  • Oldukça enerjik kişiliği ile her daim bir şeyler ile meşgul edilmesi gerekmektedir.
  • Sahibi ve çevresi ile sıkı bir bağ kurması durumunda oldukça sadık bir dosttur.
  • Peterbald kedisi anavatanı Rusya olarak bilinmektedir.
  • Peterbald her daim zinde, güçlü ve sağlıklı kalması için yaşına uygun olarak aşılama işlemlerinin veteriner hekim kontrolünde düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca açık havaya çıkartacağınız kedinizin diğer hayvanlara karşı kendini koruyabilmesi için yıllık grip ve enteritin aşılarını ihmal etmeyiniz.
  • Ağız sağlığının korunması için Peterbald kedisinin dişlerinin günlük olarak fırçalanması önerilmektedir. Düzenli diş fırçalaması hem diş eti hem de ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskini azalttığı söylenmektedir.
  • Eğer bir Peterbald kedisi sahiplenme kararı verdiyseniz oldukça maliyetli olan bu tür için her daim kaliteli kedi maması ve düzenli aşı uygulamalarını ihmal etmeyiniz.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum