Peru Gezilecek Yerler

Peru Güney Amerika'da bulunan tarihi ve turistik yerleriyle ünlü bir ülkedir. Peru seyahatinde ülkenin gezilecek görülecek yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Peru Gezilecek Yerler

Peru Gezilecek Yerler

  • Peru’daki müzeler
  • Peru’daki turistik noktalar
  • Peru’da nerede kalınır?
  • Peru otel önerileri
  • Peru şehir içi ulaşım alternatifleri
  • Peru’da ne yenir?
  • Peru restoran önerileri
  • Peru gece hayatı
  • Peru gece kulübü önerileri

Peru Hakkında Bilgi

  • Güney Amerika’nın en ünlü şehirlerinden birisidir.
  • İspanya Krallığı’ndan 1821’de bağımsızlığını kazanmıştır. 
  • Dünyada yaygın olmayan bir çeşitliliğe sahiptir.
  • İnka İmparatorluğu’nun merkezine ev sahipliği yapmıştır.
  • Yoksulluk oranı nüfusun %25’ini kapsamaktadır.
  • Peru vahşi yaşam konusunda oldukça zengindir.
  • Çok fazla hayvan türüne ev sahipliği yapar.
  • Aşılar buraya gelmeden ve dönerken yaptırılması gereken önemli bir konudur. 
  • Unesco Dünya Mirası ve Dünyanın Yedi Harikası listesinde yer alan yerlerden birini görebilirsiniz.

Güney Amerika'nın batı kısmında bulunan Peru, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Şili ve Bolüvya gibi ülkelerin yanı sıra Büyük okyanus'a da komşudur. Ülkenin yarısından çoğunda yağmur ormanları yayılma göstermiştir. Peru'nun başkenti Lima'dır. Ülkenin Lima'dan sonraki ünlü merkezleri Tumbes, Sullana, Piura, Chiclayo, Trujillo, Chimbote, Huaral, Pisco, Ica ve Nazca'dır. Ülke nüfusu 31 milyonun üzerinde olup Peru'nun yüzölçümü de 1.285.000 kilometrekaredir. Mükemmel coğrafyası, tarihi, turistik ve kültürel açıdan önemli alanlarıyla önemli olan Peru'nun gezilecek görülecek yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Machu Picchu

Günümüze kadar çok iyi muhafaza edilen İnka Medeniyeti'ne ait tarihi bir sitedir. Deniz seviyesinden 2430 metre yükseklikte bulunan antik kent 13 kilometrekarelik bir alana kurulmuştur. Machu Picchu antik kentine en yakın yerleşim yeri, bölgeye yaklaşık 90 km mesafedeki Cusco merkezidir. 1973 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan tarihi şehir, 2007 yılından bu yana Dünya'nın Yeni 7 Harikası içinde gösterilmiştir. Adını bulunduğu dağdan alan bölge her yıl yaklaşık 2 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

machu-picchu.jpg


Sacsayhuaman

İnka Medeniyeti'ne ait olan İnka Kalesi'nin kalıntılarının bulunduğu bölgedir. Cusco kenti civarında yer alan Sacsayhuaman gerek konumu gerekse de büyüklüğüyle mükemmel bir şehir koruma yapısı olarak düşünülmüştür. İspanyol saldırılarına karşı çok önemli savunmaları gerçekleştirildiği bu stratejik kale saldırılar ve doğal afetlerden çok fazla zarar görmüştür. Şu anda kale harabe görünümündedir. Cusca kentine yakın mesafede yer alan Sacsayhuaman her yıl yüz binlerce turist çekmektedir.

sacsayhuaman.jpg


Coricancha​

Peru'nun tarihi abideleriyle ünlü Cusco kentinde yer alan Coricancha İnka Medeniyeti'ne ait olan tarihi bir güneş tapınağıdır. Tapınağın içinin alt ve üst kısımları altınla kaplanmış olup Güneş Tanrısı İnti'ye ithaf edilen tapınak İnkaların en değerli ibadet yeri olarak önemlidir. İspanyol sömürgeciler tapınağı tahrip ederek yerine katedral inşa etmişlerdir. İnka İmparatorluğu'nun en değerli taş yapılarından biri olarak bilinen Coricancha Peru'nun tarihi ve turistik yerlerinden biridir.

coricancha​.jpg


Lima Katedrali

Peru'nun başkenti Lima'nın en merkezi noktası olan Plaza Mayor'da yer alan bir Roma Katolik kilisesidir. Ünlü mimar Francisco Becerra tarafından tasarlanan Lima Katedrali Rönesans mimarisi, Neoklasik mimari ve Gotik mimari tarzlarıyla oluşturulmuştur. 1538 yılında hizmete açılan katedral aynı zamanda kentin başpiskoposluk merkezidir. Çift kuleli katedral mükemmel bir ambiyansa sahiptir. Katedral, mimarı Francisco Becerra ile beraber İspanyol komutan Francisco Pizarro, siyasetçi Jose Manso de Velasco ve ünlü bestekar Tomas de Torrejon y Velasco gibi ünlü birçok ismin ebedi istirahatgahıdır. Peru'nun gezilecek yerlerinden biri olan Lima Katedrali başkentin simgeleşmiş yapılarından biridir.

lima-katedrali.jpg


Cusco Katedrali

Cusco kentinin Plaza de Armas bölgesinde bulunan manevi yapı Aziz Meryem Katedrali olarak da anılmaktadır. Roma Katolik kilisesi olarak hizmet veren katedral Cusco'nun başpiskoposluk merkezidir. Mimarlar Juan Miguel de Veramendi, Juan Correa ve Miguel Gutierrez Sencio'nun ortak tasarımı olan kutsal eser 1654 yılında hizmete açılmıştır. Yapımında Rönesans mimarisi, Barok mimari ve Gotik mimari tarzlarının kullanıldığı Cusco Katedrali, 1983 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır. Peru seyahatinizde bu mükemmel katedrali ziyaret etmeyi unutmayın.

cusco-katedrali.jpg


Gerçek Felipe Kalesi

Peru'nun sömürge yıllarından liman ve kenti korsanlardan muhafaza etmek amacıyla oluşturulan bir savunma kalesidir. Fransız mimar Louis Godin tarafından tasarlanan Gerçek Felipe Kalesi, 1747 ve 1774 yılları arasında inşa edilmiştir. Kale, yaklaşık 2.000 askerle savunulmuştur. Bu kaleye ait üniformalar, silah ve diğer askeri eşyaları Peru Ordu Müzesi'nde bulabilirsiniz. Ortaçağ'ın bölgedeki en önemli savunma kalelerinden biri olan Gerçek Felipe Kalesi'ni mutlaka görmelisiniz.

gercek-felipe-kalesi.jpg


Precolombino Sanat Müzesi

Precolombino (Kolomb-öncesi) sanat sergilerine adanan müze Peru'nun Cusco kentinde yer almaktadır. 10 sergi salonu bulunan müzede Mochica Odası, Huari odası ve İnka Odası'nda bulunan gümüş ve altın eşyalar büyük ilgi görmektedir. 2003 yılından bu yana hizmet veren sanat müzesinde birçok takı sergilenmektedir. Sanatseverlerin Peru gezisinde mutlaka uğraması gereken müzelerden biridir.

precolombino-sanat-muzesi.jpg


İtalyan Sanat Müzesi

Lima Ulusal Kültür Enstitüsü idaresi altında hizmet veren bir sanat müzesidir. Bu kamu kurumu Peru'da bulunan tek Avrupa sanatı müzesi olarak önemlidir. İtalyanlar tarafından 1923 yılında ülkenin kurtuluşunun 100. yılına ithafen hediye edilen bu kuruma 1989 yılı ve onu takip eden senelerde 35 dolayında eser eklendi. İtalyan Sanat Müzesi'nde heykeller, tablolar, çizimler, baskılar ve seramik ögeleri dahil olmak üzere toplamda 200'den fazla orijinal sanat eseri sergilenmektedir. Brezilya, Kanada, Kore ve Çin eserlerinin yanı sıra Perulu sanatçı Fernando de Szyszlo'nun çalışmaları da burada sunulmaktadır.

italyan-sanat-muzesi.jpg


Ampay National Sanctuary

Peru'nun Abancay merkezinin kuzeyinde bulunan bir yaban hayatı alanıdır. 36,35 kilometrekarelik sahayı kapsayan böle 1987 yılından bu yana koruma altına alınmıştır. Tamburco bölgesinde yer alan Ampay National Sanctuary Intimpa ve Pachachaca Nehri havzasının korunmasının yanı sıra tehlikede olan bitki türlerini koruma altına almak amacıyla oluşturulmuştur. Doğaseverlerin Peru seyahatinde mutlaka görmesi gereken bölgelerden biridir.

ampay-national-sanctuary.jpg


Lima Doğal Tarih Müzesi

Burası Peru'nun en önemli doğal tarih müzesidir. 1918 yılında hizmete başlayan kurum Ulusal San Marcos Üniversitesi'ne aittir. Carlos Rospigliosi tarafından kurulan müze, bölgedeki hayvan ve bitki çeşitliliğini sunmaktadır. Müze memeliler, primatlar, omurgasızlar, sürüngenler, kurbağalar, kuşlar, bitkiler, fosiller, dinozorlar, balık ve minerallere ev sahipliği yapmaktadır. Bitki ve hayvan türlerine ilgi duyan herkes Peru tatilinde Lima Doğal Tarih Müzesi'ni gezmelidir.

lima-dogal-tarih-muzesi-.jpg


Nazca Çizgileri

Naca Çölü görülmeye değer herkeste farklı hisler uyandırabilecek muazzam bir auraya sahip yerlerden birisidir. Dünyaca ünlü Nazca çizgilerinin yer aldığı bu yer milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor. Nazca ve Palpa şehirlerin arasında konumlanmış bu çölde çizgiler oldukça dikkat çekmektedir. Bazıları çok kısa ve küçük olurken bazı çizgiler ise kilometrelerce uzun olmaktadır. Bu uzun çizgileri görmek için  gezi uçaklarıyla yapılan 20-30 dakikalık turlara katılabilirsiniz.

nazca-cizgileri.jpg


Pizarro Sarayı

Peru’nun başkenti ve en büyük şehri olan Lima’da yer alan Pizarro Sarayı, 1600’lü yıllarda inşa edilmiş büyülü bir saraydır.Günümüzde  Hükümet Sarayı olarak kullanılan bu yapı, mimarisi oldukça dikkat çekmektedir.

pizarro-sarayi.jpg


Miraflores Bölgesi

Deniz kenarındaki konumuyla ziyaretçiler harika manzara sunan bu bölge, ülkenin başkenti Lima’nın en popüler ve en elit bölgesidir. Özellikle bölgede yer alan Parkque del Amor yani aşk parkını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Gece hayatının da oldukça renkli geçtiği bu bölgede turunuzu tamamladıktan sonra eğlenmeniz mümkün.

miraflores-bolgesi.jpg


Arequipa

Peru’nun güneyinde yer alan Arequipa, yaklaşık 800 bin nüfusuyla ülkenin en büyük 2. kentidir ve aynı zamanda en çok ziyaret edilen şehirlerinden biridir. ”Beyaz Şehir” olarak bilinen bu yerin en çekici özelliği üç adet volkanik dağ arasında konumlanmış olmasıdır.

arequipa.jpg


Mancora

Eskiden sadece balıkçıların akın ettiği bir yer iken günümüzde çok sayıda ziyaretçinin akın ettiği Latin Amerika Ülkesi Peru’nun en güzel şehirlerinden biridir. Burada yer alan plajlar, dünyada en çok ziyaret edilen plajları arasında yer almaktadır. Neredeyse dünyanın her yerinden sörfçülerin akın ettiği bir yer konumdadır.

mancora.jpg


Peru Şehir İçi Ulaşım Alternatifleri

Peru’daki genel yaşam pahalılığını göz önüne aldığınızda oldukça yüksek fiyatlı taksiler şehirde turistlerce çok sık tercih edilmemektedir. Taksilerde şoförle çok muhattap olunmaması genellikle turistlere tembih edilen bir durumdur. Yolcu otobüslerinin özellikle Cusco gibi dağlık bölgelerden geçerken virajlı yollar nedeniyle kazalar yaşadığı gerçeği bu şehrin anıldığı konulardan birisidir. Otobüs kullanmak saatlerinden ötürü biraz daha sıkıntılı olsa da ekonomik olarak sıkça tercih edilmektedir. 

peru-sehir-ici.jpg


Peru’da Nerede Kalınır? - 5 Otel Önerisi

Knights Inn Peru

Peru’nun yaşam stilini ve havasını sonuna kadar hissettiren bu otel sıklıkla tercih edilen otellerden birisidir. Konumundan ötürü turistler ve gezginler için de oldukça uygun bir ulaşım ağına sahip bir konumda bulunmaktadır. 

knights-inn-peru.jpg

Adres: 2661 South Business 31, Peru, IN 46970, ABD


Quality Inn Logansport

Şık iç dizaynı ve kaliteli hizmetiyle dikkat çeken Quality Inn Logansport, kesinlikle önerilen, otel uygulamalarında da Peru otelleri arasında puanı başı çeken oteller arasındadır. Modern iç yapısı ile konforu Peru’ya taşımanıza yardımcı olmaktadır. 

quality-inn-logansport.jpg

Adres: 3550 East Market Street, Logansport, IN 46947, ABD


Charley Creek Inn

Charley Creek Inn'in benzersiz bir şekilde tasarlanmış tüm odalarıyla Peru gezinize konforu getirmeyi başarıyor. Tarihi bir hazinede yer alan Paradise Spring Park, otele 450 metre uzaklıktadır. Circus Hall of Fame ise arabayla 22 dakikalık mesafededir. 

charley-creek-inn.jpg

Adres: 111 West Market Street, Wabash, IN 46992, ABD


Best Western Circus City Inn

Peru’da görmek istediğiniz yerlere yakın mesafede konumlanmış olan bu otel, dünya mutfağından lezzetler de sunmasıyla bu şehirde oldukça dikkat çeken bir tesis haline gelmiştir.

best-western-circus-city-inn.jpg

Adres: 2642 S Business 31, Peru, IN 46970, ABD


Herrold on Hill Bed and Breakfast

Gezginler için ideal olarak tanımlanan bu otel çok eski ve Vintage dekoruyla size tam anlamıyla bu şehrin havasını yaşatmayı başarıyor. Havaalanına çok yakın mesafede yer alması da buranın en önemli tercih edilme sebeplerinden birisi olabilir.

herrold-on-hill-bed-and-breakfast.jpg

Adres: 313 West Hill Street, Wabash, IN 46992, ABD


Peru’da Ne Yenir? - 5 Yemek Önerisi

Cancha

Peru mutfağının temel malzemelerinden biri olan mısırla yapılan Cancha mısırın en lezzetli hallerinden birisidir. Pratik olan bu yemek günlük hayatta bu şehirde çok fazla tüketilmektedir. Restoranlarda yemek öncesi aperatif olarak veya yan yemek olarak da servis edilmektedir.

cancha.jpg


Arroz Chaufa

Tarihi boyunca birçok topluluk tarafından istila edilen bu şehir çok fazla mutfağın etkisinde kaldığından yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Neredeyse her damak zevkine uygun lezzetlerin bulunduğu bu şehirde Arroz chaufa da sıklıkla tüketilen bir yiyecektir. Çin pişirme teknik ve soslarını Peru malzemeleriyle buluşturan bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.

arroz-chaufa.jpg


Pachamanca

Ana bölgesi And Dağları olan bu zahmetli yemek pişirme yönteminin kökleri, İnka Uygarlığı’na kadar uzanmaktadır. Bizdeki mangal-tandır tarzı gibi eski bir pişirme yöntemi olan Pachamanca’nın olayı, zemine gömülmüş sıcak kayalar arasında taze otlarla harmanlanmış et ve sebze çeşitlerinin pişirilmesidir.

pachamanca.jpg


Cuy

Peru’da mideniz kaldırdığınca denemeniz gereken yiyeceklerden birisi de Cuy’dur. Bu yemek kızarmış veya fırınlanmış bütün bir kobay faresinden oluşmaktadır. Tadının tavşan etine benzediğini söyleyebiliriz. 

cuy.jpg


Ceviche

Peru mutfağının nimetleri arasında en popüler yemeklerinden birisidir. Tüm Latin Amerika’da birçok varyasyonu olsa da Peru mutfağındaki genellikle beyaz etli balıklardan yapılan versiyonudur.

ceviche.jpg


Peru Gece Hayatı - 5 Mekan Önerisi

Del Carajo!

Peru’nun Lima bölgesinde yer alan dans etmek ve kaliteli müzik dinlemek isteyenlerin uğrak alanı haline gelmiş bu mekanı bu şehre gezmeye gelen herkese öneriyoruz. Eğlenmek için tercih edebileceğiniz en iyi mekanlardan birisidir.

del-carajo!.jpg

Adres: Catalino Miranda 158 - Barranco | Barranco, Lima 09, Peru


Noa Iquitos

Genellikle konsept partilerin ve büyük etkinliklerin yaratıldığı bu mekanda her gece eğlenmek mümkündür. İnsanların büyük kutlamalar için tercih ettiği bu mekanda ucuz alkol ve kaliteli hizmet dikkat çekmektedir.

noa-iquitos.jpg

Adres: Calle Fitzcarrald 298, Iquitos 16000, Peru


Casona Forum

Her türden müziğe yer verilen bu mekanı genellikle turistler ucuz olmasından ve sürekli kalabalık olmasından dolayı burayı tercih etmektedir. İçkilerin sunuluş tarzlarındaki profesyonellikten de personellerin kaliteli olduğunu görebilirsiniz.

casona-forum.jpg

Adres: Calle San Francisco # 317, Arequipa, Peru


Deja Vu

Bu mekan Peru’da dansın kalbidir diyebiliriz. Gece kulüpleri arasında en ucuzudur ve genellikle kapıdan girmenin çok zor olmasıyla anılmaktadır. Gece 3’e kadar açık olan bu kulüpte eğlenmek neredeyse bu şehrin adetidir.

deja-vu-night-club.jpg

Adres: San francisco 319-B, Arequipa 04001, Peru


Lima City Tours

Cana yakın personelleri ile size evinizde arkadaşlarınızla eğleniyormuş hissi yaratan bu mekan da Lima şehrinin gözbebeğidir. Bu mekanda eğlenmek istiyorsanız mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanızı öneririz.

lima-city-tours.jpg

Adres: Lima 18, Peru

 

NeOldu.com / Gezi Rehberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.