Pemfigus Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Oldukça ciddi rahatsızlıklardan birisi olan pemfigus hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Pemfigus Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Önemli deri hastalıklarının başında gelen pemfigus, bazı vakalarda ölümcül derecelere varabiliyor. Bu sebeple hastalığın ciddiye alınması ve bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor. İçeriğimizde pemfigus hastalığı nedir, neden olur, bulaşıcı mı, kimlerde görülür, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını verdik.

İşte pemfigus hastalığı hakkında her şey...

Pemfigus Hastalığı Nedir?

Pemfigus

Pemfigus, bağışıklık sistemi ve kişinin kendi doku hücreleri ile savaşması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi, kişinin kendi derisini yabancı olarak algılar ve kendisiyle savaşmaya başlar. Ağrılı yaralara neden olan bir rahatsızlık olarak nitelendirilen pemfigus, tıp dilinde otoimmum bir hastalık olarak sınıflandırılır.

Genellikle ilk olarak ağızda görülen pemfigus hastalığı daha sonrası vücudun çeşitli alanlarına yayılmaktadır. Yanık benzeri ve içi su dolu kabarcıklar şeklinde oluşmaktadır. Daha sonra bu su dolu kabarcıklar patlayarak açık yara şeklinde bir hal almaktadır.

Pemfigus Hastalığı Neden Olur?

Pemfigus Hastalığı

Hastalığın nedeni henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte bağışıklık sisteminin kendi doku hücreleri ile savaşması sonucunda meydana geldiği ifade edilmektedir. Pemfigus hastalığına neden olduğu düşünülen bir diğer unsur ise bazı ilaçların kullanımıdır.

Pemfigus hastalığında bağışıklık sistemi, vücuda zarar verebilecek mikrop ve bakterilere karşı koruma sağlamak yerine kişinin kendi derisini yabancı olarak algılar. Bir nevi kendi ile savaşmaya başlar. Bunun sonucunda içi su dolu kabarcıkların görüldüğü ve bu kabarcıkların bir süre sonra patlayarak ağrılı yara oluşturduğu pemfigus hastalığı meydana gelir.

Pemfigus hastalığını bazı faktörlerin tetikleyebileceği düşünülmektedir. Bu tetikleyici etkenlerin kişiden kişiye değişkenlik göstermesi nedeniyle kesin olarak sıralanamamaktadır. Ancak birçok pemfigus hastası soğan, sarımsak, pırasa ve patlıcan gibi besinlerin hastalıklarını ağırlaştırdığını belirtmektedir.

Pemfigus Hastalığının Belirtileri

Pemfigus

Pemfigus hastalığının başlıca belirtisi iyileşmeyen ağız yaralarıdır. Ağızda başlayan yaralar daha sonra saç, yüz, gövde ve genital bölge olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerine yayılır. Bu yaralar uygulanan gargara ve ilaç tedavilerine cevap vermemekle birlikte aylarca sürebilir.

Vücuda yayılan yaralar su dolu kabarcıklar şeklinde gözlemlenir. Bül adı verilen kabarcıkların cidarının oldukça ince olması nedeniyle kısa sürede patlar ve ıslak yapılı ağrıya neden olan yaralar oluşur. Su dolu kabarcıkların patlaması sonucunda yara görünümü alan bölge zamanla kuruyarak kabuklaşır.

Pemfigus hastalığı yalnızca deride meydana gelmez. Ağızda meydana gelebileceği gibi göz, burun ve nefes borusunda da görülebilir. Gözde görülen pemfigus yanma, kızarma ve sulanma gibi belirtilere yol açarken, burunda görülen pemfigus ise akıntı, tıkanıklık ve kanama gibi belirtilere neden olur. Nefes borusunda görülen pemfigus hastalığında da nefes darlığı ve ses kısıklığı gözlemlenir.

Pemfigus Tanısı Nasıl Konur?

Pemfigus

Pemfigus hastalığına dair belirtilerin görülmesi durumunda öncelikle deri hastalıkları uzmanına (dermatolog) başvurmak gerekmektedir. Dermatoloğa başvurmanız sonucunda pemfigustan şüphelenen doktor öncelikle lokal anestezi ile ağız içinden bir parça alarak biyopsi yapacaktır. Daha sonra da tedavi sürecine geçilecektir.

Hasta öncelikle doktorun tüm tavsiyelerine uymalı ve reçeteyi harfiyen yerine getirmelidir. Uzun bir tedavi sürecine sahip olan pemfigus hastalığında hastanın tedaviye sadık kalması oldukça önemlidir. Bu nedenle tedaviden kesin sonuçlar almak adına tedaviye harfiyen uyulmalıdır.

Pemfigus Tedavisi

Pemfigus

Pemfigus hastalığının temeli kortizon tedavisine dayanmaktadır. Uygulanan kortizon tedavisi ile vücut tarafından üretilerek pemfigus hastalığına yol açan antikor adındaki maddenin üretiminin durdurulması amaçlanır.

Kortizon tedavisinin cevap vermemesi durumunda veya tedaviye destek olmak amacıyla ek ilaçlarda kullanılabilir. Ancak kortizon tedavisindeki en önemli unsur kortizonun yan etkileri ile iyileştirici etkileri arasında başarılı bir denge kurmaktır. Bu nedenle tedaviye başlanmadan öncen hastanın herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığı belirlenmeli ve buna göre önlemler alınmalıdır.

Pemfigus Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Pemfigus

Pemfigus hastalarının dikkat etmesi gereken birkaç şey bulunuyor. Bunlar tuzlu ve karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınmak, vücut temizliğine özen göstermek, dişleri düzenli olarak fırçalamak, duş sırasında keselenmemek, duşu ılık suyla yapmak, cinsel ilişkiden kaçınmak, genital bölgedeki yaralara titiz davranmak, kalın ve dar giysilerden uzak durmak, güneşte fazla durmamak, ameliyat gibi operasyonları ertelemek, kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçınmaktır.

Yukarıda saymış olduğumuz durumlara hastalık süresince dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde rahatsızlığın yan etkileri artabilir ve daha da ciddi seviyeye gelebilir. Bu da tedavi sürecinin zorlaşmasına neden olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İmpetigo Belirtileri ve TedavisiMikozis Fungoides Nedir?

Pemfigus tehlikeli mi?

Bu rahatsızlığın ciddiye alınması gerektiğini söyleyebiliriz. Gerekli teşhis ve tedavinin erken yapılmadığı zamanlarda yaşamı tehdit eden seviyeye gelebilir. Bu sebeple belirtilerin görüldüğü anda doktora başvurulması gerekmektedir.

Pemfigus hastalığının sebebi nedir?

Pemfigus hastalığının oluşma sebebi bağışıklık sisteminin hatalı şekilde çalışmasıdır. Bağışıklık sistemi kişinin kendi derisini yabancı olarak algılamaktadır. Bu yüzden de bağışıklık yanıtı vererek hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.

Pemfigus kimlerde görülür?

Bu hastalık genellikle orta yaş ve üzeri grupta görülmektedir. Çocuklarda görülme olasılığı oldukça düşük olan pemfigus, Akdeniz bölgesinde sıkça görülmektedir. Antalya ve Adana bölgelerinde pemfigus hastalığının görülme oranı binde 2,4 olarak belirtilmektedir.

Pemfigus nasıl bulaşır?

Pemfigus bulaşıcı bir hastalık değildir. Kişiden kişiye geçmesi gibi bir durum yoktur. Dolayısıyla temas etmenizde herhangi sakınca görülmemektedir.

Pemfigus ağrı yapar mı?

Bu rahatsızlık ağrı oluşumuna neden olmaktadır. Dolayısıyla hastalığın tedavi sürecinde ağrı kesici ilaçlar alınması gerekebilir. Doktorun onayı olmadan almamanızı öneriyoruz.

Pemfigus skar bırakır mı?

Pemfigus hastalığında kızarıklık göbek ve karın bölgesinde başlamaktadır. Daha sonra ilerleyerek vücudun tamamına ulaşır. Kızarık sonrasında ortaya çıkan kabarmalar bül oluşumuna sebebiyet verir. Büller iyileşirken skar bırakmaz. Ancak ciltte leke ve küçük yüzeysel keratin kistler oluşabilir.

Pemfigus hastalığına hangi bölüm bakar?

Bu rahatsızlığa cilt hastalıkları uzmanın bakması gerekiyor. Alanında uzman bir dermatolog gerekli teşhis ve tedavi sürecini yönetecektir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum