Pekin'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin tarihi ve turistik açıdan ülkenin en önemli merkezlerinden biridir. Pekin seyahatinde gezip görmeniz gereken yerleri sizler için derledik.
Pekin'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Çin'in başkenti Pekin 22 milyonu bulan nüfusuyla ülkenin ve dünyanın en büyük metropollerinden biridir. 16.801 kilometrekarelik yüzölçüme sahip olan Pekin Çin Halk Cumhuriyeti'nin siyasi, idari, ekonomik merkezlerinden bir tanesidir. 16 bucak ve 2 ilçe halinde yönetilmektedir. MÖ 5. asırlara dayanan tarihiyle Çin dünyanın en köklü devletlerindendir. Özellikle Türk topluluklarıyla yaşadığı çekişmeler Çinlileri stratejik önlemler almaya yöneltmiş ve tarihin en önemli harikalarından biri olan Çin Seddi'ni kurmalarına neden olmuştur. Pekin sınırları içerisinde kale, saray, tapınak, park, bahçe, meydan gibi birçok tarihi ve turistik yapı bulunmaktadır. Bu tarihi mirasların bir kısmı UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Pekin gezisinde görülecek tarihi ve turistik yerleri sizler için derledik. 

Çin Seddi

cin-seddi-002.jpg

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan ve Dünya'nın 7 Harikası'ndan biri olarak meşhurlaşan Çin Seddi belirlenen en uzun müdafaa duvarıdır. Harabeye dönen bölümleriyle beraber 6.000 km'yi bulan savunma duvarı MÖ 3. ve MS 7. yüzyıllar arasında oluşturulmuştur. Onlarca yerleşim alanından, ırmaklardan ve dağlık alanları aşan Çin Seddi Pekin'in kuzeyinden geçmektedir. Çin Seddi'nin inşa edilmesinin amaçları arasında; Türk ve Moğol saldırılarından korunmak, ülkeden firarı engellemek gibi gerekçeler bulunmaktadır. Uzaydan görüntülenebilen tek yapı olarak bilinen Çin Seddi boyu 4 ila 6 kalınlığı ise 6 ila 7 metre arasında değişen yapılardan oluşturulmuştur. Pekin gezisine çıkanların ilk adreslerinden biri olan Çin Seddi mutlaka görülmesi gereken bir yapıdır.


Tiananmen Meydanı

tiananmen-meydani-001.jpg

15. yüzyılda oluşturulan tarihi meydan önceleri Cheng Tian Man adıyla anılmıştır. Toplamda 440 bin metrekarelik devasa alana sahip olan meydan Dünya'nın en büyük meydanı statüsünü elde etmiştir. Pekin halkının ve kenti ziyaret eden turistlerin en fazla ziyaret ettiği noktalardandır. Birçok kez değiştirilen meydan ülkenin siyasi ve askeri törenlerine, toplumsal hadiselere ve mitinglere sahne olmaktadır. Meydan'da Yasak Şehir gibi kentin simge yapıları da bulunmaktadır. Pekin seyahat rehberinize Tiananmen Meydanı'nı dahil etmeyi unutmayın.


Yasak Şehir

yasak-sehir-001.jpg

Ming ve Çing Hanedanları'nın ikametgah olarak kullandığı Yasak Şehir adlı kraliyet sarayı devlet törenlerine de ev sahipliği yapmıştır. 15. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edilen saray kompleksi tam 720 bin metrekarelik alanı kapsamaktadır. 8.707 odaya sahip olan saray, UNESCO'nun belirlemelerine göre şu ana kadar inşa edilen ve en büyük tarihi ahşap bina kompleksi olarak saptanmıştır. Nguyen An ve Cai Xin gibi ünlü mimarlar tarafından tasarlanan saray Çin mimarisinin en değerli yapılarından biridir. Pekin'de gezilecek yerlerden biri olan bina, şu anda Ulusal Saray Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. 


Yaz Sarayı

yaz-sarayi.jpg

Pekin merkezine yaklaşık 15 dakika mesafede yer alan saray, 1975 yılında inşa edilmiştir. Haidian bölgesi Xinjiangongmen Yolu üzerinde bulunan Yaz Sarayı, 60 metre yüksekliğe sahiptir. Çin mimari kültürünün en özgün komplekslerinden biri olan devasa saray, yaklaşık 290 hektar büyüklüğünde bir bölgeye konuşlandırılmıştır. 41 metre yüksekliğindeki Fo Xiangge Kulesi ile dikkat çeken saray, hemen yanındaki Longevity Dağı'na bağlanan 728 metre uzunluğunda kapalı bağlantı yoluna sahiptir. Bu yol Dünya'nın en büyük klasik Çin koridoru unvanını elde etmiştir. Pekin'in tarihi yerlerinden biri olan sarayın koridoru boyunca Çin kültürünü simgeleyen motiflere rastlayabilirsiniz.


Yonghe Tapınağı

yonghe-tapinagi.jpg

Dongcheng Bölgesinde Yonghegong Caddesi üzerinde bulunan 'Yonghe Lamasery', halk dilindeki adıyla halk 'Lama Tapınağı' 1694 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. 7 hektarlık alana kurulan Budist tapınağının binası ve içindeki sanat çalışmaları Han Çinlilerine ve Tibet tarzına ait birkombinasyonlar içermektedir. İlk yıllarda mahkeme görevlilerinin konut ihtiyacını sağlamak için kullanılan ibadethane Tibetli Budist rahipler için bir manastıra dönüştürülmüştür. Şu anda Pekin'in turistik yerlerinden birine çevrilen manevi yapıyı görmeden kentten ayrılmayın.


Cennet Tapınağı

cennet-tapinagi-001.jpg

Pekin merkezinin güneydoğusunda yer alan Ortaçağ'a ait yapılardan oluşan bir tapınak kompleksidir. Ming ve Qing hanedanları İmparatorlarının hasat mevsiminin iyi geçmesi ümidiyle ziyarette bulunarak dua ettikleri tapınak Taoizm inancından önce inşa edilmiştir. 1406 ve 1420 yılları arasında inşa edilen ibadethane daha da genişletilmiş ve 16. yüzyılda İmparator Jiajing döneminde Cennet Tapınağı (Temple of Heaven) adını almıştır. 1918 yılında halka açılan tapınak, 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeyi başarmıştır.


Beihai Park

beihai-park.JPG

Pekin'deki meşhur Yasak Şehir adlı yapının kuzeybatısında bulunan bir kamu parkıdır. 11. yüzyılda oluşturulan Çinli bahçelerinden biridir ve içerisinde çok sayıda tarihi açıdan önemli yapılar, saraylar, tapınaklar yer almaktadır. 1925 yılından bu yana halka açılmıştır. Park 32 hektarlık alana kurulmuştur ve hemen hemen yarısı gölden oluşmaktadır. Beihai Parkı'nın bir bölümünü saran gölde sandal keyfi yapabilirsiniz. Yeşil bitki ve ağaçlar, köprüler, kayalık alanlar içeren mükemmel kent parkı Pekin seyahat rehberinizde bulunması gerekenlerdendir.


Çin Ulusal Müzesi

cin-ulusal-muzesi-001.jpg

Tiananmen Meydanı'nın doğusunda bulunmaktadır. Müzenin misyonu Çin sanat ve tarihi korumak, öğretmektir. Çin Halk Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından idare edilen kurum 1959 yılında kurulmuştur ve 2003 yılında ise Ulusal Devrim Müzesi ile birleştirilmiştir. Sanat ve tarih koleksiyonlarını içeren 1 milyondan fazla nesne içeren Çin Ulusal Müzesi 2013 yılında 7,5 milyon gibi yüksek bir ziyaretçi kitlesine ulaşmayı başarmıştır. 


Silk Street (İpek Caddesi)

silk-street.jpg

Burası 1.700 civarında perakende satış dükkanına ev sahipliği yapan dünyaca meşhur bir caddedir. Hemen hemen bütün lüks markaların sahte ve ucuz taklitlerinin sunulduğu bölge günde 20 bin dolayında müşteri çekmektedir. Haftasonları itibarıyla 50 ve 60 bin arasında insan çeken cadde Pekin'de alışverişin en önemli adresi olarak bilinmektedir. Sevdiğiniz markaları çok daha ucuza bulabileceğiniz caddeden sevdikleriniz ve kendiniz için elbise ve başka aksesuarlar satın alabilirsiniz.


İmparatorluk Ataları Tapınağı

imparatorluk-atalari-tapinagi.jpg

Ming ve Qing hanedanları ailesinin atalarının onuruna açılmıştır. Yasak Şehir'in zemin planını andıran tapınak 1420 yılında inşa edilmiştir. Zamanında kurban törenleri için kullanılmış olan ibadethane üç katmanlı bir platform üzerinde duran Pekin'deki dört binadan biridir. 1920'lerin ortalarına gelindiğinde İmparatorluk Ataları Tapınağı ve kompleksleri halkın ziyaretine açılmıştır. Pekin'in görülecek yerlerinden biri olan tarihi tapınağı kesinlikle keşfetmelisiniz.

NeOldu.Com / Özel Haber

Çin'de Gezilecek Yerler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.