Parmak Uçlarıyla Gören Adam: Eşref Armağan

Doğuştan görme engelli olan Eşref Armağan, dünyaca ünlü Türk ressamlarından biridir. Yaşamı boyunca görmediği nesnelerin maket modellerine parmak uçlarıyla dokunarak resmedebilmiştir.
Parmak Uçlarıyla Gören Adam: Eşref Armağan

Eşref Armağan Biyografisi

İlk önce avcunun içine sığacak nesnelerin varlığını kendi içinde anlamdırdı. Daha sonra ufak şeyleri çizmeye başladı. İlk önce çizerken çivi ve karton kullandı. Daha sonra kağıt ve kalem kullanmaya başladı. Avcuna sığmayacak şeylerin bile resmini çizen bir adam Eşref Armağan.

6 yaşında başlayan resim merakı ve bu konuda yaptığı çalışmaları Eşref Armağan'nın dünyaca ünlü ressam olarak anılmasını sağladı. 

Toronto Üniversitesi'ndeki Sezgisel ve Algısal Psikoloji Bilimcisi Dr. John Kennedy araştırma kapsamında Eşref Armağan'nın yeteneklerini inceledi.

Eşref Armağan'ı diğer görmeyen insanlardan ayıran özelliği hayal gücünü kullanarak görmeyen gözleriyle resim çizmesinin yanı sıra renk ve perspektif kullanımı olmasıdır. Armağan'ın uzaklığa göre küçülen obejeleri resmedebilmesi bilim insanları için şaşırtıcı bir yetenektir çünkü bilim insanlarının inançlarına göre ancak görsel bilgi, görsel hafızada saklanabilirdi. Aksi düşünülemezdi. Bilim insanları Eşref Armağan'ın yeteneğini incelemek için İtalya'da bulunan ve günümüzde bile gözleri gören insanların yanlış çizim yaptığı özel bir binanın perspektifini çizmesini istedi. 

Bu bina 1413 yılında Felipo Brunolesci tarafından yapılan bir binaydı. Eşref Armağan binayı çizmeden önce 2 dakika boyunca elince olan maketi inceledi. 

Sonuç olarak Eşref Armağan binayı tam da istenilen şekilde kağıda aktarmıştı. 

floransa-.jpg

Eşref Armağan'ın Floransa'da çizdiği yapının orjinal hali

 Eşref Armağan'ın Çizdiği Resimlerden Örnekler 

esref-armagan-1.jpg

esref-armagan.jpg

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.