Pantheon Tapınağı Özellikleri ve Hakkında Bilgi

Pantheon Tapınağı Roma'da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan birisidir. Peki Pantheon Tapınağı'nın özellikleri nelerdir ve neden önemlidir?
Pantheon Tapınağı Özellikleri ve Hakkında Bilgi

Pantheon Tapınağı Hakkında Bilgi

Pantheon, İÖ 27’de Roma’da, devlet adamı Marcus Vipsanius Agrippa’nın yaptırdığı tapınaktır. İlk yapıldığında klasik tapınaklar gibi dikdörtgen planlı olan ve çevresinde bir sütun sırası bulunan yapı, İS 118-128 arasında İmparator Hadrianus tarafından değiştirilerek tamamıyla yenilenmiştir. Pantheon Tapınağı, Lucius Septimus Severus ve Caracalla dönemlerinde de bazı değişikliklere uğramıştır. Pantheon 609’da Sta. Maria Rotundası (ya da Martyres) adıyla kutsanarak kiliseye dönüştürülmüştür. Bugün de bu işlevini sürdürmektedir.

İşte Roma'nın önemli eserlerinden biri olan Pantheon Tapınağı hakkında detaylı bilgi;

Pantheon Tapınağı Mimari Özellikleri

Pantheon Tapınağı Hakkında Bilgi

3. yüzyılın başlarında imparator olan Lucius Septimus Severus ve Caracalla dönemlerinde köklü değişikliklere uğrayan Pantheon Tapınağı, bugün daire planlıdır ve bir kubbe ile örtülüdür. Yapımında malzeme olarak Romalılara özgü bir tür beton kullanılmıştır. Önündeki, üçgen alınlıklı, sütunlu giriş bölümü Severus ya da Caracalla döneminde Agrippa’nın tapınağının kalıntılarından yararlanılarak yapılmıştır. 7 m yüksekliğindeki büyük giriş kapısının tunç kapı kanatları bu büyüklükteki bilinen en eski örneklerdir. Pantheon’un giriş bölümü geleneksel biçimdedir.

Büyük bir silindire benzeyen ana bölümün içine ışık yalnızca kubbenin tepesinde bırakılmış 8 m çapındaki yuvarlak tepe penceresinden gelmektedir. Kubbenin iç yüzeyindeki dörtgen kasetler büyük bir olasılıkla Severus döneminde yapılmış, içleri tunç döküm rozetlerle ve kabartmalarla süslenmiştir. Pantheon hem boyutları, hem yapımı, hem de tasarımı açısından ilginçtir. Çapı 43 m’yi aşan kubbesi, çağdaş kubbelerin yapılmasına değin, türünün en büyük örneği olarak kalmıştır. Derinliği 22 m’yi geçer. Yapım yöntemi tam bilinmemekle birlikte, bu kadar uzun süre ayakta durabilmesi kullanılan beton harcının çok nitelikli oluşuna ve bu betonun içindeki dolgu malzemesinin iyi seçilmesine bağlanmaktadır.

Pantheon Tapınağı Hakkında Bilgi

Gerçekten de dolgu malzemesi olarak temelde ve duvarların alt bölümlerinde bazalt, daha yukarıda tuğla, daha sonra tüf, en tepede kubbenin ortasına doğru da sünger taşı kullanılmış, yani aşağıdan yukarıya doğru malzeme gittikçe hafifletilmiştir. Yapının gövdesi, beden duvarlarının içine yerleştirilmiş tuğla kemerlerle güçlendirilmiştir. Duvarların kalınlığı 6 metreyi geçmektedir.

Pantheon Tapınağı Ziyaret Bilgileri

Pantheon Tapınağı Hakkında Bilgi

Roma’da Pantheon Tapınağına gitmek oldukça kolaydır. Pazartesi-Cumartesi 08.30-19.30, Pazar 09.00-18.00 (tatillerde 13.00) saatleri arası Pantheon Tapınağı ziyaret edilebilmektedir. C3, 40, 46, 62, 63, 64, 70, 81, 87, 116, 119, 492, 628 numaralı otobüsler ya da 8 numaralı tramvay hattı ile bu yapıya ulaşılabilmektedir.

Roma seyahatiniz boyunca mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi olan Pantheon Tapınağı'na yukarıdaki haritayı kullanarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Benzer İçerik Önerileri
İtalya'da Gezilip Görülmesi Gereken YerlerRoma’da Yapılabilecek Etkinlikler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.