Panik Atak Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Modern çağın hastalığı olarak nitelendirilen panik atağın ne olduğunu, nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Panik Atak Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Panik atak kişide meydana gelen korku ve endişe ile geçirdiği süre zarfına denir. Panik atak son zamanlarda Türkiye'de görülme sıklığı artan psikolojik rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Bu içeriğimizde panik atak nedir, neden olur, nasıl geçer ve tedavisi nasıldır gibi soruların yanıtını bir araya getirdik.

İşte panik atak hakkında bilinmesi gerekenler...

Panik Atak Nedir?

panik atak

Panik atak aşırı korku ve endişe duygularıyla nöbetler halinde ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bu nöbetlerde korku ve endişenin yanı sıra, nefes darlığı, terleme ve göğüs bölgesinde sıkışma gibi sorunlar da eşlik edebilmektedir. Bu ataklarda kişiler, bazen acile sevk edilebilecek kadar yoğun etkilenmeler yaşamaktadır. Çoğu zaman kalp krizi ile karıştırılan panik ataklarda, kişiye stres veren olay ya da durumlardan uzaklaşıldığı zaman ataklar azalmakta veya kesilmektedir. Eğer atakların süresi uzar ve sıklaşırsa bu durum kaygı bozukluğuna dönüşmektedir.

Yaşamımızda meydana gelen stresli olaylar panik atağı tetiklemektedir. Stres, yoğun kaygıyla beraber fiziksel belirtilerle devam etmektedir. Kaygının ise ne zaman ortaya çıkacağı belli olmaz. Ataklar genellikle 10-20 dakika civarı sürmektedir. Ancak belirtilerin tamamen ortadan kalkması daha uzun sürebilmektedir.

Çoğu insan yaşamında 1-2 defa panik atak yaşayabilmektedir. Uzmanlar bu durumun her insanda olabileceğini söylemektedir. Fakat ataklar arttığı durumda kaygı bozukluğuna dönüşmekte ve bu durumda uzmandan yardım alınması gerekmektedir.

Panik Atak Belirtileri

panik atak

Panik atak yaşanmadan önce birçok belirti ortaya çıkmaktadır. En çok görülen panik atak belirtileri ise çarpıntı, kalp atış hızında artış, terleme, titreme, nefes darlığı, nefes alışverişinin kesilmesi, göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma, mide bulantısı veya karın ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacak gibi hissetme, yutkunamama ve ortamdan yabancılaşma hissidir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız panik atak geçiriyorsunuz demektir. Panik atağı geçirmek için sizi sakinleştirecek aktiviteler yapmaya çalışın. Panik atak geçtikten sonra ise mutlaka uzman bir doktora görünün.

Panik Atak Nedenleri

panik atak

Panik atak çevresel faktörler, çocuklukta yaşanan travmalar, beyindeki biyokimyasal değişiklikler, yakın zamanda yaşanan ayrılıklar ve ölüm korkusu yüzünden ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenler yüzünden panik atak ortaya çıktıysa yapacağınız tek sakinleşmenin yolunu bulmaktır.

Saymış olduğumuz nedenler yüzünden panik atak oluşabilir. Bu yüzden bu olayların hayatınızı etkilemesine izin vermemeniz gerekiyor. Böylece panik atak riski en düşük seviyeye inecektir. Ayrıca kendinizi kötü hissettirecek anıların yerine iyi hissettirecek anılar biriktirmeye çalışın. Bu sayede olumsuzluk hayatınızın bir parçası olmayacak.

Panik Atak Nasıl Kontrol Altına Alınır?

panik atak

Panik atak kontrolü için atağın bir zihin durumu olduğunu kabul edin, yalnız olmadığınızı kendinize hatırlatın, aynı soruna sahip kişilerle tanışın, panik atak geçirdiğiniz yerden kaçmayın ve atak sırasında gözlerinizi kapatmak yerine bir yere odaklanın.

Yukarıda saymış olduğumuz yöntemlere başvurarak panik atağınızı kontrol edebilirsiniz. Panik atak geçiren biri bir süre sonra nerede ve neden panik atak geçirdiğini bilse de kimi zaman bunu anlayamazlar. Panik atak geçirmekten çok, o duyguyu tekrar yaşama hissi hastaları daha kötü etkiler ve aslında bu yüzden panik atak tekrar gerçekleşir. Bu durumda hastaların panik atak tekrar gelse bile bunu kabullenmesi ve korkmaması gerekmektedir. Böylece panik ataklar azalacaktır.

Panik Atak Tedavisi

panik atak

Panik atak tedavisinde genellikle ilaç tedavisi ve terapiler uygulanmaktadır. Terapilerde kişide strese, kaygıya yol açan durumlar ortaya çıkarılır ve bu durumları ortadan kaldırmanın yolları aranır. Bunların yanında doktorun önereceği sakinleştirici ve antidepresanlarla da atak sırasında yaşanan durumlar kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır.

Genel olarak kaygı durumlarını kontrol altına almanıza yardımcı olacak şeylerin başında ise; alkol ve kafeinden uzak durmaktır. Alkol ve kahve, kaygı durumlarını arttıran etkiye sahip oldukları için kaygı ve panik atakları tetiklemektedir. Bunun yanı sıra günlük yaşantınızda stresten uzak durmaya ve uykunuzu düzene sokmaya çalışmanız gerekmektedir. Stresten uzak durmanızı ya da kontrol altına almanızı sağlayacak aktivitelerle, günlük hayatınızdaki streslerle başa çıkabilirsiniz.

Uyku kalitenizde gün içerisindeki durumunuzu etkileyen faktörlerden biridir. Bu yüzden uyumadan önce yemek yememeli, sigara içmemeli, alkol kullanmamalısınız. Uyuduğunuz ortamda televizyon bulundurmamalı ve karanlık, uyku kalitesi yüksek olabilecek bir ortam yaratmanız gerekmektedir.


İlginizi Çekebilir
Kaygı Bozukluğu Nedir, Nedenleri Nelerdir?Stres Kaynakları Nelerdir?

Panik atak kimlerde görülür?

Panik atak 17 yaşından önce anne veya babasını kaybetmiş olanlarda, yeni boşanmış kişilerde, alkol ya da madde bağımlılarında, travmatik olay yaşayanlarda, 20'li yaşların sonunda ve 30'larının başında olan kişilerde görülmektedir. Ayrıca kadınlarda panik atak görülme oranı erkeklerin iki katı olduğunu da söyleyelim.

Panik atak krizi nasıl olur?

Panik atak, aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlama riski bulunan insanın bir anda kendisini yalnız hissetmesine neden olan yoğun sıkıntı ve korku yaşanan nöbetlerdir. Birden başlayarak giderek şiddetlenen panik atak, 10 dakika içerisinde en yüksek seviyesine çıkar. 10 ile 30 dakika arasında sürebilen bu ataklar daha sonra kendiliğinden geçer.

Panik atak olup olmadığımızı nasıl anlarız?

Panik atak olup olmadığınızı anlamak için belirtilere bakmanız gerekiyor. Nefes darlığı, terleme, titreme, soluğun kesilmesi, çarpıntı, göğüs ağrısı, göğüste baskı hissi, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, bayılacak gibi hissetme ve sersemlik gibi belirtileri kendinizde görüyorsanız panik atak geçiriyor olabilirsiniz. Bu belirtiler yoksa ise panik atak değil anlık bunalım yaşıyorsunuzdur.

Panik atak neden olur?

Panik atağın kesin çıkış nedeni hala bilinmemektedir. Ancak durumun sebebinin yas gibi travmatik olaylar, çok stresli bir dönem ya da beyindeki nörotransmitter dengesizliği gibi faktörlerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Panik atak nasıl sakinleştirilir?

Panik atağı sakinleştirmek için krizin bir zihin durumu olduğunu idrak etmeli, atak sırasında gözlerinizi bir yere odaklamalı, olduğunuz yerde kalmalı ve yalnız olmadığınızı kendinize hatırlatmalısınız. Bu önerileri uyguladığınız zaman panik atağı sakince karşılayabilirsiniz.

Panik atağa kesin çözüm nedir?

Panik atak için uygulanabilen iki tedavi yöntemi vardır. İlki panik ataklar için doktorlar tarafından ilaç verilerek yapılan tedavilerdir. Bu tedavilerde antidepresan gibi ilaçlar verilmektedir. Diğer çözüm yöntemi ise hastaya panik bozukluk için bilişsel davranışçı terapi uygulanmasıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum