Oy Nasıl Kullanılır? 10 Adımda Oy Kulanma Rehberi

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi bugün gerçekleşiyor. Peki nasıl oy kullanılmalı? 10 adım nasıl oy kullanılır?
Oy Nasıl Kullanılır? 10 Adımda Oy Kulanma Rehberi

10 adımda oy kullanma rehberi;

Bu içeriğimizde doğru bir şekilde nasıl oy kullanılır konusuna yer verdik.

1. Sandık Seçmen Listesindeki İsminizi Kontrol Edin

Oy kullanacağınız sandık listesinde isminizin yazılı olduğundan emin olun. E-devlet üzerinden de hangi sandıkta oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.

2. Kimliğinizi Unutmayın

Kimliğinizi yanınıza almayı unutmayın. Kimliğinizi göstermeden oy kullanamazsınız.

3. Oy Pusulalarını İnceleyin

Sandık görevlilerinin size verdiği oy pusulasını dikkatlice inceleyin. Toplamda 2 adet oy pusulası olması gerekiyor. Biri milletvekili seçimleri için parti logolarının bulunduğu oy pusulası, diğeri ise cumhurbaşkanlığı seçimleri için adayların isminin ve resminin bulunduğu oy pusulası.

oy-pusulasi.webp

4. Pusulaların Arkasındaki Mührü Kontrol Edin

Her iki oy pusulasının arka yüzünde mühür olup olmadığını kontrol edin. Mühürsüz pusulalar geçersiz sayılır. (Bu mühürler sandık görevlileri tarafından vurulur.) Mühürler pusulanın ön yüzünde değil arka yüzünde bulunmalıdır. 

oy-kullanimi.jpg

5. Mühürü Yuvarlak Çemberin İçine Taşırmadan Basın

Pusula ve zarflardaki mühürleri kontrol ettikten sonra kabine gidiniz. Oy vermek istediğiniz adayın resminin altındaki kutucukta yuvarlak bir çember bulunur. Evet mührünü bu çemberin içine taşırmadan basmaya özen gösterin. Yanlışlıkla başka bir adayın kutusunu işaretlememeye dikkat edin. Her pusulada sadece 1 adet mühür basabilirsiniz. Tercih ettiğiniz partinin ya da cumhurbaşkanı adayının altına sadece bir kez mührü basın.

6. Oy Pusulasına Yazı Yazmayın

Oy pusulasında beyaz bir alan varsa, buraya herhangi bir şey yazmayın veya işaretlemeyin. Bu durumda oyunuz geçersiz sayılacaktır.

oy-pusulasi-001.webp

7. Pusulayı Dışa Katlayın

Mühürü bastıktan sonra pusulaları dışa doğru katlayın. Kısacası katlarken mühür bastığınız kısımın tam tersine katlamaya özen gösterin. İçe doğru katlama yaparsanız pusulalarda bastığınız mühür diğer adayın üstüne denk gelip mürekkebi bulaşabilir. Bu yüzden oyunuz geçersiz sayılabilir. Dikkat edin.

8. Zarftaki Mühürü de Kontrol Edin

Oy pusulasını sandığa atmadan önce,zarfın üstünde bulunan mührü kontrol edin. Mühür olmayan oy pusulası geçersiz sayılacaktır.

9. Tutanağı Kontrol Edin

Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra, sandık görevlisinin size verdiği oylama tutanağını dikkatlice kontrol edin. Eğer bir hata varsa hemen düzeltin.

10. İmza Atmayı Unutmayın

Sandık görevlilerinin talimatlarını dikkatle takip edin ve oy kullanma alanını hızlı bir şekilde terk etmeyin. Oyunuzu kullandıktan sonra sandık görevlilerinde bulunan listede isminizin karşısına imza atmayı unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum