Örtülü Ödenek Nedir? Kimlere Veriliyor?

Geçtiğimiz aylarda Meclis’te torba kanuna eklenen sadece Başbakanlık bütçesinde yer alan örtülü ödeneğin cumhurbaşkanlığı bütçesine de verilmesi kabul edildi. Muhalefet tarafından itiraz sesleri yükseldi.
Örtülü Ödenek Nedir? Kimlere Veriliyor?

Başbakanlığa ait olan örtülü ödeneğin cumhurbaşkanına da verilmesi meclisteki torba yasa ile kabul edildi. Muhalefet tarafından örtülü ödeneğin cumhurbaşkanına verilmesi sert tepkilere yol açtı. Önümüzdeki günlerde de çok konuşulacağa benzeyen örtülü ödenek tam olarak nedir, yasalar çerçevesinde örtülü ödenek kimlere verilmelidir?

 

Örtülü Ödenek Nedir?

Hükümetlere bir yıl içinde bütçeden ayrılmış, kullanma şartları esasında seçenekler sunan ama harcama esnekliği olan belli bir projeye ya da programa doğrudan bağlanmamış harcama kalemidir. Yani diğer bir ifadeyle gizli tutulan işler için harcanan ve denetlenmeyen miktardır.

Muhalefet Örtülü Ödeneğe Karşı

Örtülü ödeneğin cumhurbaşkanına verilmesini eleştiren muhalefet, cumhurbaşkanına verilen bu ödeneği "Anayasaya yapılmış bir darbe" olarak nitelendiriliyor çünkü anayasada böyle bir maddenin olmadığını ve bu gizli ödenekle cumhurbaşkanının kolaylıkla operasyonlar gerçekleştirebileceği yönünde iddialarda bulunuyor.

AKP Örtülü Ödeneği Savunuyor

Cumhurbaşkanının devletin en başı olması nedeniyle böyle bir ödeneğin verilmesi gerektiğini ve cumhurbaşkanının milli menfaatlere uygun bir şekilde harcamasının doğal olacağı yönünde açıklamalarda bulunuyor.

Anayasadaki Örtülü Ödenek Maddesi

Anayasada geçen örtülü ödenek tanımı aynen bu şekildedir: Kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar, olağanüstü hizmetlerle ilgili hükümet icapları için kullanılmak üzere başbakanlık bütçesine konulan ödenektir.

Örtülü ödenek, başbakanın ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partileri idare, propaganda ve seçim ihtiyaçları için kullanılamaz.

Örtülü ödenek ile ilgili giderler başbakan, maliye bakanı ve ilgili bakanlar tarafından imzalanan kararnamelerin esaslarına göre gerçekleşir ve ödenir.

Anayasadaki Örtülü Ödenek Maddeleri Bu Şekilde Değişecek

Meclis’ten geçen düzenleme ile Kamu Mali Yönetimi Kanunu’nun 24. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Hükümet İcaplar” ibaresi “ Devlet ve Hükümet icapları” şeklinde, “Başbakanlık bütçesi” ibaresi Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık bütçeleri şeklinde ve “Başbakanın ailesinin” ibaresi Cumhurbaşkanının ve Başbakanın aileleri şeklinde değiştiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yer almakta olan kararlar cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlenir ve uygulanır hükmü ekleniyor.

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.