Boğazın İncisi Ortaköy Camii Tarihi, Hikayesi ve Özellikleri

Boğazın en güzel yapılarından bir tanesi Ortaköy Camii'dir. Peki Ortaköy Camii'nin özellikleri, tarihi ve hikayesi nedir?
Boğazın İncisi Ortaköy Camii Tarihi, Hikayesi ve Özellikleri

Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii) Hakkında Bilgi

Ortaköy Camii 19.yy'dan kalma İstanbul'un en güzel yapılarından birisidir. Ortaköy Camii'nin asıl adı Büyük Mecidiye Camii olan yapı 1854 yılında tamamlanmıştır. Caminin bulunduğu yere ilk olarak yapılan yapının Mahmud Ağa tarafından yapıldığı fakat bu yapının Patrona Halil İsanı sırasında çok fazla hasar görerek yıkıldığı bilinmektedir. Sonraları Mahmud Ağa’nın damadı Kethüda Devattar Mehmed Ağa tarafından yenilenerek kayıtlara "Mehmed Kethüda Cami-i Şerifi" olarak geçmiştir. Ortaköy Camii'nin günümüzdeki hali ise Sultan Abdülmecid tarafından inşa edilmiştir.

İşte boğazın güzelliklerinden biri olan Ortaköy Camii'nin tarihi ve özellikleri;

Ortaköy Camii Mimari Özellikleri

Ortaköy Camii Hakkında Bilgi

Beşiktaş Ortaköy Camii, sultan camilerinde olduğu gibi Harim ve Hünkar Kasrı'ndan oluşmaktadır. Harim bölümü, kenar uzunluğu 12.25 metre kare planlı ana mekan ve bu ana mekandan geçilen bir ara mekandan meydana gelmiştir. Bu bölümün tavan örtüsü pembe mozaik kaplı kubbedendir. Ortaköy Camii'nin tek şerefeli iki minaresi vardır. Mihrap kısmında mozaik mermer kullanılmış, minber ise somaki mermer işçiliğidir. Yapının kuzey irişinde, eliptik merdivenle çıkılan iki kat üzerine inşa edilmiş Hünkar Kasrı bulunmaktadır.

Ortaköy Camii Hakkında Bilgi

Ortaköy Camii ince ve zarif minareleriyle oldukça dikkat çekmektedir. Osmanlı ve barok birleşimi bir üslupla tasarlanmış ve tek kubbeli olup, kubbeden kare plana geçişte, istinad kemerlerinin birleştiği köşelerle kubbe arasındaki pandantiflerin dış yüzleri kurşunla örtülüdür. Yapının köşelerinde kontrofor kuleleri vardır. Minareler kuzey cephesinde, hünkar dairesinden yükselmektedir. Caminin içindeki Allah, Muhammed ve ilk dört halifenin isimleri, bizzat Sultan Abülmecid Han tarafından yazılmıştır. Ortaköy Camii Kuveyt Türk sponsorluğunda 2011 yılında restorasyona başlamış, üç yıl süren hazırlığın ardında 6 Haziran 2014'te yeniden ibadete açılmıştır. Klasik Osmanlı mimarisi dışında barok tarzında örnekler taşıyan Ortaköy Camii, Türkiye Diyanet Vakfı öncülüğünde Küba'nın başkenti Havana'da da bir benzerinin yapılması için çalışmalara başlanmıştır.

Ortaköy Camii Ziyaret Saatleri

Ortaköy Camii Hakkında Bilgi

Ortaköy Camii de diğer İstanbul camileri gibi sabah 08.30'dan itibaren turistik ziyaretlere açıktır. Namaz saatleri sırasında kapanan cami, ibadet zamanları haricinde ziyarete ve fotoğraf çektirmek isteyenlere açıktır. Cami akşam 18.00'den itibaren ziyaretlere kapanmaktadır. Sadece akşam ve yatsı namazları sırasında ibadet için ziyaret edilebilmektedir. İstanbul'daki turistik camilerin ziyaret saatleri, diyanetin sağlandığı bir telefon operatörü aracılığıyla öğrenilebilir. Zira ziyaret saatleri mevsime göre büyük farklılık göstermektedir.

Ortaköy Camii'ne Nasıl Gidilir?

Ortaköy Camii Hakkında Bilgi

Ortaköy’ün incisi olan Ortaköy camine en kolay ulaşım şekilleri aşağıdaki gibidir.

Toplu taşıma araçları ile ulaşım şekilleri: Ortaköy camine toplu taşıma araçları ile gidebilmeniz için Beşiktaş’a giden bütün otobüsleri kullanabilirsiniz. Yine aynı şekilde bulunduğunuz yerden Beşiktaş’a giden dolmuşları da kullanabilirsiniz. Dolmuştan yada otobüsten indikten sonra kumpircilerin önünden geçip camiye ulaşabilirsiniz.

Özel araç ile ulaşım şekilleri: Ortaköy camine özel aracınız ile gitmek isterseniz köprüden önce son çıkış olan Beşiktaş'tan çıkınız yada aşağıda eklemiş olduğum harita üzerinden de direk olarak yol tarifi isteyebilirsiniz.

 İçerik Üreticisi
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.