Ortadoğu'nun Önemini Ortaya Koyan 7 Tarihi Olay

Dünyanın nefret gözüyle baktığı Ortadoğu, aslında tüm insanlığın asıl memleketidir. Tarih boyunca çok önemli roller üstlenen bu bölgenin aslında ne kadar muazzam bir yer olduğunu kanıtlayan 7 tarihi olayını sizlerle paylaşıyoruz.
Ortadoğu'nun Önemini Ortaya Koyan 7 Tarihi Olay

Ortadoğu, Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altından çıktıktan sonra bir daha toparlanamadı. Bu toparlanamayış çoğu ülkede iç savaş çıkmasına, birbirinden bağımsız terör örgütlerinin doğmasına, açlığa ve yoksulluğa neden oldu. İnsanların can güvenliğinin olmadığı bu topraklar, Batılı güçlerin müdahaleleriyle artık bataklıktan başka bir şey değil.

Batılı güçler, Ortadoğu üzerindeki çıkarlarını hayata geçirmek için bölgeye direkt olarak müdahale etmekten her zaman geri durdular. Artık Ortadoğu'da Osmanlı İmparatorluğu gibi koruyucu bir ülke olmadığı için Batılı güçler bu toprakları ayrı nüfuzlara bölerek kendilerine bağlı liderler ve yapay devletler kurdular. Böylece bu güçler Ortadoğu’nun ilerleyip güçlenmesine sürekli olarak engel oldular. Peki, Batılı güçlerin Ortadoğu’yla neden bu kadar uğraştığını ve Ortadoğu’nun neden bu kadar önemli topraklar olduğunu ispatlayan 7 tarihi olayı sizler için derledik. İşte o tarihi olaylar:


İlk İnsan ile Yaşamın Başlaması

ilk-insan.jpg

İlk insan Ortadoğu’da yaratıldı. İlk insandan itibaren yaşamla ilgili çoğu ilkler yine bu topraklarda gerçekleşti. Özellikle Nil Nehri çevresindeki arazinin verimliliği sayesinde ilk yerleşik hayat Ortadoğu’da gerçekleşti. Yerleşik hayatla beraber gelen ilk şehirleşme ve ilk mimari yapılar yine bu topraklarda hayata geçti. Tarihi açıdan en önemli bir diğer ilk ise; kanunlardır. Kanunlar da ilk defa Ortadoğu’da ortaya çıktı.


Tekerleğin İcadı

tekerlegin-icadi.jpg

Yerleşik hayata geçen insanoğlu, bir şeyler icat edebilmek için zekasını kullanmaya başladı ve sonrasında ulaşımın ilk adımı olan tekerleği icat etti. Tekerlek Ortadoğu’da icat edildi ancak tüm dünyanın kaderini değiştirdi.   


Yazının Bulunması

yazinin-bulunmasi.jpg

5 bin yıl önce yazıyı keşfeden insanoğlu, yazının icadıyla bambaşka bir hayata merhaba dedi. Dünyanın kaderini değiştiren bu keşif, edebiyat, tarih, bilim, sanat gibi birçok alana can verdi. Peki, yazı nerede mi keşfedildi? Tabi ki Ortadoğu’da…


Dünyanın Bilinen İlk Savaşı

ilk-savas.jpg

İnsanoğlu var olduğu günden bugüne kadar sürekli olarak bir mücadelenin içerisinde. İlk başlarda doğayla ve yırtıcı hayvanlarla olan bu mücadeleler, gelişen yaşam koşulları sonucu insanların kendi aralarında yaptıkları savaşlara dönüştü. Tarihte bilinen bu ilk savaş Sümerliler ile Elamlar arasında Ortadoğu’da yapıldı.


Dünyanın İlk Büyük Anlaşması

kades-anlasmasi.jpg

Doğasında savaş olan insanoğlu, zamanla doğasında olan bir başka şeyi; 'barışı' da keşfetmesini bildi. Dünyadaki ilk bilinen savaşa ev sahipliği yapan Ortadoğu, dünyanın ilk büyük barış anlaşması olan Kadeş Anlaşması'na da ev sahipliği yaptı.


Türkler'in 2. Yurdu

turkleri-yurdu.jpg

Türklerin ikinci yurdu Ortadoğu olmuştur. Kavimler göçüyle dünyaya yayılan Türkler'in birçoğu Ortadoğu’ya yerleşerek buraları kendine vatan bilmişlerdir. Özellikle Anadolu’yu kendine yurt edinen Türkler, bu muazzam topraklar üzerinden dünyanın en ihtişamlı ve adaletli devletini kurmuşlardır. Bu süreç içerisinde de Ortadoğu’ya tam 5 asır boyunca sahip çıkmışlardır.


Dünyanın Kaderi Ortadoğu’da

dunyanin-kaderi.jpg

Osmanlı İmparatorluğu’nun istemeden de olsa elini çektiği Ortadoğu toprakları, sömürgeciliğin merkezi haline geldi. Bu sömürgecilik dünyanın merkezini Ortadoğu'dan Avrupa’ya taşıdı. Her ne kadar Ortadoğu’ya kötü bir gözle bakılsa da, bu topraklar tarih boyunca her zaman dünyanın kaderine etki etmiştir.

NeOIdu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.