Ortadoğu'da Savaşan Terör Örgütleri Listesi

Ortadoğu’daki savaşın sadece ülkeler arasında yaşanılan bir savaş olduğunu düşünüyorsanız, terör örgütü listemize bakmanızda fayda vardır. İşte, Ortadoğu’da yaşanılan savaşın illegal örgütleri;
Ortadoğu'da Savaşan Terör Örgütleri Listesi

Ortadoğu, dünya üzerinde ilk yerleşim yerlerindendir. İnsanların doğduğu, diğer kıtalara yayıldığı bu topraklar, dünyada uğruna savaşların yapıldığı, en çok kanın akıtıldığı coğrafyadır. Birçok kültürün, dinin, mezhebin, ırkın yaşantısını sürdüğü bu topraklarda bir düzen içerisinde istikrarı sürdürmek oldukça güçtür. İstikrarın bozulduğu savaşta, iç karışıklılıklar içerisinde saymakla güçlük çekeceğimiz birçok örgüt kurulmuştur. Bu örgütler içerisinde en bilinenleri sizler için derledik.

Ortadogu Topraklarında Savaşan Örgütleri Hangileridir?

Büyük bir iç savaşın hüküm sürdüğü Ortadoğu topraklarında savaşan yasadışı örgütler hangileridir, bu örgütlerin ne gibi amaçları vardır? İşte, Ortadoğu'yu kasıp kavuran en büyük terör örgütleri;

Taliban

taliban.jpg

Ortadoğu’da aktif olarak savaşan en etkili terör örgütlerini sizler için listeledik. Terör örgütlerinin çoğunluğu Afganistan'da bulunmaktadır. Birbirinden farklı etnik grupları barındıran bu ülkenin en güçlü terör örgütlerinden biridir. Peştunlardan oluşan Sünni İslamcı grubun temel amacı, Afganistan yönetimini ele geçirmektir. Birçok ülkeye göre, Afaganistan’da yer alan Taliban örgütü en tehlikeli terör örgütü konumundadır. Son zamanlarda canlı bomba eylemleriyle adından sık sık bahsetiriyor. En son Pakistan'da, Hıristiyanların Paskalya kutlamalarına yönelik gerçekleştirilen Lunapark bombalı saldırısında 80'den fazla kişi yaşamını yitirdi.


El- Kaide

el-kaide.jpg

Küresel çapta faaliyet gösteren El- Kaide, bugüne kadar yapılan en kanlı sivil katliamı gerçekleştirmiştir. İkiz kulelerle yaptığı saldırı ile gözleri üzerine alan terör örgütünün kökeni, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal ettiği döneme dayanıyor. 1988 yılında kurulan El- Kaide, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, NATO, Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanımlanmaktadır. Bu örgütün liderliğini Usame Bin Ladin’in iki yardımcısından biri olan Eymen el Zevahiri yürütmektedir. Eymen el- Zevahiri, yayınladığı ses kaydında Taliban terör örgütünün yeni lideri olan Molla Muhammed Mansur’a bağlılığını açıklanmıştır. El- Kaide Yemen’de birçok yeri ele geçirmiş durumdadır.


El- Nursa Cephesi

el-nusra.jpg

Suriye’de Beşşar Esed rejimi karşısında savaşıp rejimi devirerek bölgede büyük bir İslam devleti kurmayı hedefliyor. İslamcı cihat örgütü olarak kendini tanımlar. Başta Amerika Birleşik Devletleri ve birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanımlanmaktadır. Nisan 2013’te El Kaide’ye bağlılığını açıklamıştır.


El- Aksa Şehitleri Tugayları

el-aksa-sehitleri.jpg

El- Aksa Şehitleri Tugayları, Filistinli El Fetih örgütünün silahlı kanadını oluşturmaktadır. İkinci İntifa sırasında doğan örgüt, Batı Şeria ve Gazze’de İsrail’e karşı birçok saldırı düzenlemiş ve 2003 yılında yapılan ateşkesi tanımamıştır. El- Aksa Tugayları lideri olmakla suçlanan Mervan Barguti, İsrail tarafından 2002 yılında yakalanmıştır. Örgüt, ABD olmak üzerine birçok ülke tarafından terör örgütü listesinde yerini almaktadır.


Hamas

hamas.jpg

Hamas'ın, Filistinli Müslümanlar için savaştığı, Filistin’in kontrolünü İsrail’den almak adına savaş yapma görevini üstlendiği söylenmektedir. Bu tespit Hamas’ı 1988’ de İsrail’in var olma hakkı tanıyan Filistin Kurtuluş Örgütü ile karşı karşıya getirmiştir. Adını oldukça duyduğumuz bu örgüt birçok ülke tarafından terör listesinde yer bulmaktadır.


İzzeddin El- Kassam Tuğayları

el-kassam.jpg

İsrail tarafından tespit edilmeyi zor hale getirmek için dağınık bir şekilde yaşayan yapısı vardır. Bu örgüt içerisindeki kopukluk, varlıklarını devam etmesi için gerçekleştirdikleri politikadır. İntifada gibi toplu eylemlerde bölüm sorumluları kendilerine bağlı savaşçıları harekete geçirir. Bölüm sorumlularının bile birbirlerini tanımadığı bu örgütün üyelerinin bazıları, Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah tarafından eğitilmiştir.


Hizbullah

hizbullah.jpg

Hizbullah’ın şu anki başkanı Hasan Nasrallah’dır. Ayetullah Humeyn taraflarıdır. İran’daki devrimi bölgeye yaymak gibi amaçları vardır.


İŞİD ( Irak Şam İslam Devleti )

isid-001.jpg

Son yıllarda adından sıkça bahsedilen İŞİD, birçok dünya ülkesi tarafından bilinen en kanlı terör örgütü olarak tanımlanır. Suriye İnsan Hakları Gözleme raporuna göre; Ağustos 2014’te bu terör örgütünün Suriye’deki iç savaşçı sayısı 50.000, Irak’ta ise 30.000 olduğu bildirildi. CIA ise Eylül 2014’te örgütün Suriye ve Irak’ta toplam 20.000 ile 31.500 arasında savaşçı sahibi olduğunu açıkladı. Petrol kaynaklarına yakınlığı nedeniyle dünyanın en zengin illegal örgütü olduğu söylenilmektedir. Açılımı Irak Suriye İslam Devleti olan İŞİD’in asıl hedefi Sunni nüfusun yoğun olduğu bölgelerde halifeliği kurmaktır.


PKK (Partiya Karkerên Kurdistanê / Kürdistan İşçi Partisi)

pkk.jpg

Türkiye’nin doğu ve güneydoğusunda yıllardır hüküm süren yasadışı örgüt, Irak’ın kuzeyi, Suriye’nin kuzeydoğusu ve İran’ın da kuzeybatısını içine alacak derecede 4 parçayı da bir araya getirerek bir Kürdistan Devleti kurmayı amaçlamıştır. Bu devleti kurabilmek amacıyla söz konusu toprakların Türkiye sınırları dahilinde kalan kısmına sahip olabilmek için güvenlik güçleri, köy koruyucuları ve sivillere karşı eylemler gerçekleştiren terör örgütüdür.


PYD ( Partiya Yekîtiya Demokrat / Demokratik Birlik Partisi )

pyd.jpg

Lideri Salih Müslim’dir. Askeri kolu, yaklaşık 65.000 gerilladan oluşan Halk Koruma birlikleridir. Bazı kaynaklara göre PKK ile PYD’nin benzer olduğu, aynı amaçlar doğrultusunda hareket ettiği ileri sürülmektedir. PYD, hem özgür Suriye Ordusu hem de Suriye Baas Partisi Hükümeti ile zaman zaman silahlı çatışmalara girmektedir. Ancak PYD’nin silahlı kanadı olan YPG ve Özgür Suriye Ordusu İslamcı örgütlere karşı itifak yapmaktadır. Yakın bir zamandır Türkiye tarafından terör örgütü olarak adlandırılan bu örgüt, çoğu Avrupa ülkesinde terör örgütü listesinde yer almamaktadır.

Not: Yukarıda bahsedilen terör örgütlerinin tanımlanmaları ülkelere göre değişmektedir. Misal, Rusya, İngiltere gibi devletler PYD'yi terör örgütü görmemektedir. Bizler Türkiye Cumhuriyeti'ni baz alarak bu haberi hazırladık.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.