Orta Doğu'yu Önemli Kılan Etkenler Nelerdir?

Tarih boyunca hep kargaşa içinde olan, savaşların, oynanan oyunların dinmediği Orta Doğu, neden bu kadar önemli bir coğrafyadır?
Orta Doğu'yu Önemli Kılan Etkenler Nelerdir?

Orta Doğu Kavramı

Orta Doğu kavramı, İkinci Dünya Savaşında sonra ilk defa Amerikan deniz tarihçisi Alfred Thayer Mahan tarafından kullanılmıştır. Önceden Şark, Yakın Doğu diye adlandırılmıştır. Coğrafyanın adının değişmesi, kaderinin değişmesini sağlamamıştır. İnsanların en eski yaşam yerleri olarak bilinen bu coğrafya; tarihin her döneminde politik, kültürel, stratejik, ekonomik dengelerin açısından insanlığın gelişmesinde önemli bir rol sahibidir.

Orta Doğu Neresidir?

Ortadoğunun Önemi

Orta Doğu dediğimiz bu coğrafya hangi ülkeleri kaplıyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Mısır, Arap Yarımadası, Körfez Bölgesi, İran ve Irak’ı kapsayan bir bölge olarak belirlenmiştir. Tarihte ki en eski medeniyetleri içinde barındıran bu coğrafya medeniyetlerin beşiği olmuş ve insanlığın gelişimine önemli katkılar sağlamıştır.

Orta Doğu'daki yapısal sorunları incelemek ve öğrenmek için buraya tıklayın.

Orta Doğu Neden Bu Kadar Önemli?

Ortadoğunun Önemi

Doğu ve Batının birleştiği önemli bir stratejik önem arz eden bu coğrafya, sadece ticari boyutuyla değil kültürlerin, ideolojilerin en iyi şekilde harmanlandığı bir noktadır. İnsanlık tarihinin en renkli bölgelerinden olan Orta Doğu sanayi devrimiyle birlikte gerilemiştir. Petrolün bulunmasıyla tekrardan önemli konumuna kavuşmuştur. Günümüzde bakıldığında hem stratejik hem de yer altı kaynakları bakımından zengin olan bu coğrafyayı süper güçlerin hakimiyetine almak istemeleri ve üzerinde bu yönde planlar yapmaları boşuna değildir.

Orta Doğu'da Hakimiyet Kuran Devletler

Tarih kitaplarında da okuduğumuz gibi Orta Doğu çok dinamik ve oldukça değişken bir yerdir. Emeviler, Abbasiler, Selçuklular, Osmanlılar modern çağda İkinci Dünya Savaşı öncesinde İngiltere ve Fransa hemen ardında Amerika ve Sovyet Birliği bu bölge üzerinde etkin olmuştur.

Orta Doğu'daki savaşın faktörlerini öğrenmek için buraya tıklayın.

En Eski Yerleşim Yerleri

Ortadoğunun Önemi

Dünyada insanların ilk olarak yerleşik hayata geçtikleri büyük su kenarında yerleştikleri Nil ve Mezopotamya havzaları bu bölgededir. Mezopotamya uygarlıkları olan; Asur, Babil,Akad ve Sümer gibi tarih açısından ilklerin yaşandığı yerin diğer adıdır. Tarihin sayfalarından da okumuş olduğumuz gibi ilk şehir devletleri bu uygarlıklar tarafından yapılmış, yazı Sümerliler tarafından bulunmuş, ilk anayasa, astroloji ve daha bir çok şey coğrafyada yaşayan uygarlıklar tarafından icat edilmiştir.

Üç Evrensel Dinin Doğduğu Yer

İnsanlığın yaşam kaynağı olan Orta Doğu, Musevilik, Hristiyanlık, Ve İslamiyet’in yani evrensel dinlerin doğduğu coğrafyadır. Mısır, Filistin ve Hicaz bu dinlerin doğduğu ve dünyaya yayıldığı beldelerdir. Evet üç evrensel dinin bu bölgede doğup gelişmesi, En eski ibadet yapıların, peygamberlerin bulunduğu mekanlar kısacası kutsal mekanların ana yeridir. Müslümanlar için, Mekke, Medine ve Kudüs; Hristiyan ve Museviler için Kudüs ve Filistin toprakları kutsal sayılmıştır. Dini amaçlarla her yıl binlerce insan bu kutsal mekanlara gitmektedir. İnsanların kalbi bu kutsal yerlerde huzur bulmaktadır. İnanç insanı bütünleyen en temel faktördür.

Orta Doğu'da Üç Büyük Dinin Önemli Mekanları

Müslümanların İbadet Mekanı "Mekke"

Ortadoğunun Önemi

İslamiyet 7. yüzyılda Ortadoğu'ya inmiştir. Daha sonra buradan yayılmıştır. O zamanlardan kalan kutsal yerlerin başında Mekke gelmektedir. Müslümanlar için çok önemli bir kutsal bölgedir.

Hz. İsa'nın Doğduğu Yer, Doğuş Kilisesi

Ortadoğunun Önemi

Dünyanın en eski medeniyetlerinin ve dinlerin doğuşunun bu coğrafyada yer almasının sonucu ilk yapılanmalar ve eserlerde burada kaleme alınmıştır. Hristiyanların Musevilerin ve Müslümanlar için oldukça önemli olan Orta Doğu hiçbir zaman dinmeyecek bir yanardağ gibidir. Hristiyanlar için dini önemi bulunan Roma ve İstanbul dışındaki Kudüs, Bethlehem, Nazareth, Galilee, Tabar Dağı, Jericgede bu bölge sınırları içindedir. Hazreti İsa’nın doğduğuna inanıldığı yerde inşa edilen Nativity Doğuş Kilisesi Batı Şeria’da Betlehem’dedir.

Yahudilerin Kutsal Mekanı, Ağlama Duvarı

Ortadoğunun Önemi

Yahudiler için de bölgenin kutsallığı önemlidir. Kudüs, Ağlama Duvarı, Süleyman Mabedi, Sion Dağı, Carmel Dağı, Safad, Meiron ve Tiberias gibi yerlerin kutsallığına inanılıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.