Orta Doğu Neresidir?

Uzun bir boşluk bırakıyorum, Orta Doğu’yu anlatmak oradaki yaşamları anlatmanın spotu olmaz. Özetle; “ölüm-kalım yani gel-git” diyorum.
Orta Doğu Neresidir?

Hep sormuşlardır, Orta Doğu neresidir ya da neresi değildir diye. Hep korkmuşlardır; ya  “Orta Doğu coğrafyasında yaşıyorsam” diye. Okuma yazma, doğusunu batısını bilmeyen insanlar, sadece adını duymuş ve anlayabilecekleri kadar televizyonlarda izlemişlerdir Orta Doğu’yu. Gördükleri, duydukları kadarıyla Orta Doğu, öyle yaşanacak bir yer değil, sürekli uçak savarların uçtuğu, silahların bombaların mahallelere sürekli talim ateşleri savurduğu, birçok katliama uğramış; çocuk, kadın, yaşlı demeden gelişi güzel bir şekilde, yok yere insanların öldürüldüğü, kanların oluk oluk aktığı bir coğrafyadır. Sorunuzu da cevaplayayım. Hani sordunuz ya “Orta Doğu neresidir” diye. Önyargılı değil, öngörülü bir şekilde cevaplamaya çalışayım. Öncelikle şunu belirtmeliyim, önyargılarınızı yıkın. Orta Doğu kötü bir coğrafya değildir, buradaki oynan kirli oyunlar burayı kötü yapıyor. Orta Doğu’yu çirkin, yaşanmaz, korku dolu yapan, tekrarlıyorum; bu coğrafya değil, bu coğrafya üzerinde kirli emelleri olan egemen güçlerdir.

Hatırlayalım, kanlı diye adlandırdığımız bu coğrafyayı.

İnsanların, ilk yaşam alanıdır bu coğrafya; peygamberlerin neredeyse hepsi bu coğrafya üzerinde yaşamış, iyilik bu coğrafya üzerinde diğer yerlere ulaşmıştır.

Medeniyetlerin beşiği olan Orta Doğu, öyle geride kalmış bir yer değildi; sonradan bu hale sokuldu. Avrupa’da skolastik dediğimiz baskıcı rejimlerin egemen olduğu bir dönemde, Orta Doğu’da İbni Haldun, İbni Sina gibi düşünürlerle düşünceyi doruklarda yaşıyordu. İlk yazı burada bulunmuş, takvim, matematik, felsefe gibi bilimlerin burada temelleri atılmıştır.

Varlık Ve Yokluk Arası

Musa Emmi, Hasan Amca, Mele Mustafa Xalo... Korkmayın; Orta Doğu’ya güneş yaz aylarında dik açılarla gelir ama yakmaz; toprağı çoraktır ama mübarek dediğimiz Hurma meyvesi bu topraklarda yetişir; çölü çoktur ama içinde vahaları vardır. Araba yoktur ama petrolü sudan ucuzdur…

Bu coğrafyada şartlar bu şekildedir. Her olumsuzluğun içinde yaradan bir güzelliği yerleştirmiştir. İşte önemli olan coğrafyalar değil, insanların içindeki bir iyinin olmasıdır. Belki o zaman, bütün olumsuzluklara karşı bir şeyler, iyi şeyler olabilir ve dünya yaşanabilir bir hale gelebilir.

Evet, insan durdu ve düşündü;

Duygularını, düşüncelerini ve mantığını bir araya topladı ve uzunca düşünmeye başladı, aklıyla ve kalbiyle. Orta Doğu denilen kanlı coğrafyanın krokisini çizdi. Eğer Orta Doğu’da katliamlar, zulümler, kıyımlar, savaşlar yaşanıyorsa o zaman her yer Orta Doğu’dur ve her yer Orta Doğu olma yolunda ilerliyordur. Zaten her yer biraz kanlanmış, ezilmiş, yok olmuş sömürülmüş ve kokuşmuştur. O zaman her yer Orta Doğu’dur düşüncemiz doğrudur. Tüme varım varsayımlarıyla düşündü ve kanıtladı insan.

Artık anlamış ve düşündüğü bu varsayım hoşuna gitmişti insanın, saatlerce yazacaksa hep aynı sözcüğü yazmaktan, sıradanlaşmaktan korkuyordu. Bıraksalar kağıtlara, duvarlara, taşlara… “Orta Doğu dünyanın her yeridir” yazacaktı.

Orta Doğu; Mısır, Irak Suriye, Gazze'den ibaret değildir; Orta Doğu, dünyanın her yeridir. Neden mi? Şimdi söyleyin efendiler; dünya üzerinde öyle bir toprak olsun ki üzerinde kan dökülmemiş, altında katledilen ölülerin olmadığı; şimdi söyleyin efendiler öyle bir devlet söyleyin ki savaş olmadan, insanlar ölmeden kurulmuş.

Dünya’nın Orta Doğu Haritasını Çizmeye Sayfalarımız ve gücümüz yetmez ama başlıca olaylarla çizelim;

İsrail’de Gazzeli olmak,

Amerika’da Kızılderili, siyahi olmak,

Çin’de Müslüman olmak,

Afrika’da beyaz olmak; Amerika’da siyahi olmak

İngiltere’de İskoç olmak,

Genel olarak Dünya’da fakir, azınlık ve güçsüz olmak..

...

Son olarak;

Orta Doğu neresidir, diye sorulduğunda: İnsan düşündü ve başını eğdi; Orta Doğu, kötü insanların içindeki; hırsların dolup taştığı, şeytanlığın kol kol gezdiği, kin ve egonun en yükseğe zıplamak için yarıştığı..  Kötü, egemen insanların gittiği yere beraber götürebileceği her yer; savaşın ortasında annesiz, babasız kalmış çocuk, cayır cayır, korkuyla yanan minnacık yüreği, çocuğunu kaybetmiş annenin buz kesilmiş benzinin diğer bir adıdır Orta Doğu.

Yazar’ın Tavsiyesi; My Name İs Khan, Nerdesin Superman, Kaplumbağalar da Uçar filmlerini izlemelisiniz, eminim ki yazdıklarımla bağdaştırdığınız bir şeyler bulacaksınız.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.