Orman Yürüyüşünün Sağlığımıza 20 Faydası

Birçok insan yürüyüşün vücuda sağladığı faydaların farkında değil. Uzmanlar özellikle ormanda yürümenin sağlığınız için çok yararlı olduğunu savunuyor.
Orman Yürüyüşünün Sağlığımıza 20 Faydası

Orman Yürüyüşünün Sağlığımıza Faydaları

İnsanlar günlük aktivitelerinden biri olan yürüyüşün çoğu zaman ne kadar faydalı bir eylem olduğuna farkına varamıyor. Üstelik bazıları iş hayatı yüzünden yürüyecek fırsat bulamadığını iddia ediyor.

Kendinize şu soruyu yöneltin. En son ne zaman sağlığınızı düşünerek yürüyüş yaptınız? Bu sorunun cevabını verirken zorlanıyorsanız birçok hastalık riski taşıyor olabilirsiniz. Yürüyüş yapmak insanların beden sağlığına olumlu tesir ettiği gibi psikolojik sorunların da meydana çıkmasını engelliyor.

Özellikle yürüyüş için tercih ettiğiniz yer, yeşillik bir alansa bu sağlığınız için daha mükemmel bir aktiviteye dönüşüyor.

İşte, orman yürüyüşünün sağlığa faydaları;

1. Ormanda yaptığınız düzenli yürüyüş bağışıklığı güçlendiren hücrelerin artmasına yardımcı olur. Bu sayede birçok kanser riskinden korunmuş olursunuz.

2. Bitki örtüsünün çeşitliliği, kuşların cıvıltısı eşliğinde yaptığınız doğa yürüyüşü yalnızlık sendromunu atmanızı sağlar.

Orman Yürüyüşünün Sağlığımıza Faydaları

3. Ormandaki temiz hava günlük yaşamın stresini üzerinizden atmanıza yardımcı olur. 

4. Depresyon gibi psikolojik bunalımlardan korunmanızı temin eder. Orman alanlarına yakın yerlerde yaşayanların depresyon riskinin az olduğu kanıtlanmıştır.  

Orman Yürüyüşünün Sağlığımıza Faydaları 

5. Beyninizin aktif işleyişine orman havası olumlu etki gösteriyor. 

6. Ormanlık alanda yürümek kan basıncının düşmesine de yardımcı olmaktadır.

7. Fazla kiloların yakılması, oksijeni bol olan ormanlarda yürüyüş yaparak daha da kolay hale gelir.

Orman Yürüyüşünün Sağlığımıza Faydaları

8. Ormanın içerisinde yürümek göbeğinizi eritmenizi sağlayacaktır. Haftanın her günü 30 dakikalık bir yürüyüş sayesinde göbeğinizi eritebilirsiniz.

9. Orman yürüyüşü kalp krizi riskini önler. Oluşabilecek kalp rahatsızlıklarını önlemek için mutlaka orman yürüyüşü yapmalısınız.

10. Günlük yapılacak 30 dakikalık orman yürüyüşü daha enerji dolu hissetmenizi sağlar.

11. Uykunuzu düzenlemeye yardımcı olur. Akşam 12'de yatıp 9'da veya 8'de kalkmak istiyorsanız orman yürüyüşü yapabilirsiniz.

Orman Yürüyüşünün Sağlığımıza Faydaları

12. Obeziteye karşı koruma sağlar. Her gün stabil olarak yürüyüş yapan bireylerde obezite sorunu görülmez. Sindiriminizi de kolaylaştırır.

13. Bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasını sağlar, sindirim sisteminizi düzenler. Aynı zamanda yaşanabilecek gastrit gibi sorunlara da iyi gelir.

14. Orman yürüyüşünün bir diğer faydası da kemik erimesi riskini azaltmasıdır. Özellikle yaşlı bireylerde sıkça karşılaşılan bu sorunu önlemek için yürüyüş yapabilirsiniz.

15. Kolesterolü dengeleyerek oluşabilecek riskleri en aza indirir. Kötü kolesterolleri vücuttan atmaya yardımcıdır.

Orman Yürüyüşünün Sağlığımıza Faydaları

16. Yaşlılarda alzheimer, bunama gibi hastalıkların oluşma riskini düşürür. Beynin ve zihnin açılmasını sağlar.

17. Kalbin pompaladığı kan miktarını artırarak, kişiye canlılık verir. Olduğundan daha enerjik ve pozitif birisine dönüşmesini sağlar.

18. Kişinin daha kaliteli ve düzgün solunum almasını sağlar. Yaşanabilecek akciğer hastalıklarını önler.

Orman Yürüyüşünün Sağlığımıza Faydaları

19. Oluşabilecek kalp ve damar hastalıkları riskini en aza indirir. Sürekli olarak yürüyüş yapan bir insanın kalp hastalıklarına yakalanma ihtimali çok düşüktür.

20. Yapılan araştırmalara göre bir günlük orman yürüyüşünün bile kanserle savaşan hücrelerin sayısını arttırdığı gözlemlenmiştir.

Orman yürüyüşü zayıflatır mı?

Ormanda yapacağınız 1 saatlik yürüyüş sayesinde 500 kalori yakabilirsiniz. Açık havada doğanın içerisinde yapılan düzenli yürüyüşler formunuzu korumanızı ve fazla kilolarınızdan kolayca kurtulmanızı sağlar.

Doğa yürüyüşü nerede yapılır?

Türkiye'de doğa ya da orman yürüyüşü yapmak için Kaçkar Dağları, Aladağlar, Kaz Dağları, Likya Yolu, Frig Yolu, Hitit Yolu gibi yerleri tercih edebilirsiniz. Bu bölgelerde toplu bir şekilde orman yürüyüşü yapılır. Siz isterseniz kendi memleketinizde veya istediğiniz ormanlık bir alanda yapabilirsiniz.

Orman havası neye iyi gelir?

Ormanın içerisinde hem havasını koklamak hem de yürüyüş yapmak yalnızlık sendromunu aşmanızı sağlar. Ormandaki temiz hava, strese iyi gelir, depresyon gibi psikolojik sorunları ortadan kaldırır.

Her gün ormanda yürümek ne işe yarar?

Her gün ormanda yürümek normal yürüyüşlere göre çok daha etkilidir. Ormanın temiz havasını içinize çekerek yapacağınız yürüyüşler sayesinde akciğer hastalıklarını önleyebilir, kalp krizi riskini düşürebilir, kolesterolü düşürebilir, kan şekerini düzenleyebilirsiniz.

Yürüyüşün etkisi ne zaman belli olur?

Yürüyüş yaptıktan sonra etkisini görebilmeniz mümkün değildir. Bunun için sürekli olarak günlük 30 dakika ya da 1 saat kadar yürüyüş yapmanız gerekir. 1 hafta öncesine dönüp baktığınız zaman aradaki farkı anlayabilirsiniz.

Dağlara çıktıkça oksijen artar mı?

Dağlara çıktıkça oksijenin yüzdesi değişmez. Ancak hava inceldiği için basıncı düşer, bu yüzden de oksijen molekül sayısı azalır. Bunun sonucunda da havadaki oksijen azalır, dağlara çıktıkça nefes almak daha da zorlaşabilir. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.