Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?
Yayınlanma:
04 Aralık 2015 Cuma 10:32
Güncelleme:
22 Ocak 2016 Cuma 17:06
Dünyadaki en kıymetli çiçeklerin arasında bulunan uzun ömürlü, dayanıklı çiçeklerin başında olan orkidelerin bakımı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.
1 10
Orkide çiçeği, bol ışıklı ortamları seven bir çiçektir ama direkt ışıktan uzak tutulması gerekmektedir. Bitkinin ışık aldığı yer doğru açıdan olmayabilir, bu yüzden haftada en az bir kere çiçeğin yönü değiştirilmelidir.
2 10
Orkideler, az ışıkta durdukları zaman beslenemez ve çiçeklerinde ve yapraklarında solma görülür. Yaz aylarında haftada 2 kere içinde bulunduğu saksı üstten sulanmalıdır. Önerilen günler de pazartesi ve perşembedir. Sulama yaparken kullandığınız su kabınız ve miktarınız hep aynı olmalıdır.
3 10
Sulamadan sonra, altındaki tabakta su birikmiş ise, kesin dökülmelidir. Bu sayede haşerelere ve kötü kokulara engel olursunuz. Orkideleri sulamadaki temel kural, bitkinin toprağının suyunun kuruması zaman su verilmesidir. Parmağınızı bitkinin toprağına batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlamanız mümkündür. Toprak ıslak ise sulama yapmak için sonraki günü beklemelisiniz.
4 10
Rüzgarlı mekanlar, orkideleri salladığından dolayı zarar vermektedir. Rüzgardan dolayı toprağın köküne hava girer ve çiçeğin ömrünü azaltır. Hem pencere hem de kapı açık olan ortamlarda tutulmaması gerekir.
5 10
Orkideler, uzun süre çiçeği yaşayan bitkilerdendir. Dalların üzerinde çiçekler solduktan ve döküldükten sonra çiçeklerin solduğu yerin biraz altından keserek budayın ve içerisine hava akımı girmesini engelleyin. Yakıcı olmayan yapışkanlar veya silikonlar kullanılabilir.
6 10
Sulamalardan dolayı orkidenin toprağında azalmalar görülebilir. Bu durumda üst taraftan toprak ilave ederek daha sağlıklı bitki yetiştrebilirsiniz. Toprağını değiştirirken dikkat etmeniz gereken şey, saksının bir numara büyük olmasıdır. Orkide toprağı, diğerlerine oranla ağaç kabuklarından oluşmaktadır.
7 10
Orkidenize vitamin kullanmak isteyenler, çiçekleri solmuş ve budaması yapılan dönemde kullanılır. Mağazalarda satılan çiçek vitaminlerinin kullanım koşullarına bakarak bitkileriniz için besin desteği sağlayabilirsiniz.
8 10
Çiçeklerinizin bulunduğu ortama ışık girmiyor, yaprakları dökülüyor ve çiçekleri açmıyor ise sizin desteğinize ihtiyacı vardır. Bitkinin üstünü aydınlatıcılarla desteklemez gerekir. Saksı çiçeklerinin hemen hemen hepsi, ışığı sever. Unutmamanız gereken başka bir şey, az ışık alan bitkilere az su vermektir.
9 10
Bitkimiz, hastalanmış diğer bitkilere yakın olmaması gerekir. Kalitesiz topraları olmaması ve vitamininin yetersiz kalmaması gerekir. Bitkiye kesinlikle fazla su verilmemelidir. Bitkinin saksısı delik olmamalıdır. Yapraklarında oluşacak hastalıklar veya bitkimize yapışan sinek ve solucanlar da çok zarar verirler.
10 10
Bu tür hastalıklar veya haşereler orkidenizde görünüyorsa, ziraat ilaçları satılan yerlerden ilaç almanız gerekir. Bitkinin yapraklarında veya topraklarında oluşan hasara göre ilacınızı kullanım koşullarına göre kullanmalısınız.