Oriental Shorthair Kedisi Bakımı ve Özellikleri                                              

Enteresan görünümü kocaman kulakları ile dünyanın en sıra dışı kedi türleri arasında yer alan Oriental Shorthair kedisi, ideal ev arkadaşı olma adayı! Eğer bu sevimli dostumuzu sahiplenmek istiyorsanız bakımı ve özellikleri hakkında her şey yazımızda..
Oriental Shorthair Kedisi Bakımı ve Özellikleri                                              

Oriental Shorthair Kedisi Bakımı ve Özellikleri                                              

Oriental Shorthair, ilk olarak 1950 yılında İngiltere’de üretilmesi ile bugün ki görünümünü bir çok modern ırkın diğer ırklara aktarılması ile almaktadır. Akrabaları British Shorhair, Mavi Rus, Habeş ve Siyam kedisi olarak bilinmektedir. Oldukça özel ve gizemli olan bu kedi türü dünya üzerinde büyük kitleler tarafından popülerliğini korumaktadır.

Oriental Shorthair, oldukça hareketli ve yüksek enerjiye sahip ince ve zarif kedi türüdür. Sahipleri ile son derece güçlü bağlar kurabilen bu sevimli tür, aile ortamına uygun olması ile dünya üzerine bir çok kedi sever tarafından evcil ortamda büyütülmektedir.

oriental-shorthair.jpg


Oriental Shorthair Kedisi Kişiliği

Diğer kedi ırklarında olduğu gibi Oriental Shorthair kedisi de rutin bir hayattan hoşlanmaktadır. Düzenli beslenme ve uyku saatleri dışında gün içerisinde sahibi ile oyunlar oynamaktan mutlu olacaktır. Son derece sosyal ve konuşkan kişiliği ile çevresine bir şeyler mırıldanmaktan asla vazgeçmemektedir. Davranışları genellikle köpeğe benzetilen bu türde sahiplerini evin içerisinde sürekli takip ettikleri söylenmektedir.

oriental-shorthair-004.jpg

Doğası gereği aşırı derecede aktif olan Oriental Shorthair kedisi etkileşimli oyunlar oynamaktan zevk almaktadır. Yeni şeyler öğrenme konusunda oldukça zeki olduğu bilinen bu tür izin verilmesi durumunda bahçede dolaşmaktan hoşlanmaktadır. Başta da belirttiğimiz gibi oldukça sosyal kişiliği ile yalnız kalmaktan hoşlanmayan Oriental Shorthair, özellikle başka evcil hayvanlar ile aynı ortamda bulundurulması daha mutlu olmasını sağlayacaktır.

oriental-shorthair-001.jpg


Oriental Shorthair Kedisi Görünümü

Oriental Shorthair son derece zarif  ve atletik bir görünüme sahiptir. Yüz ifadesi uyanık bir görünüm katmakta olan sivri ve çıkıntılı bir kemik yapısına sahiptir. Baş bölgesi adeta bir üçgen şeklinde olup, vücut şekli ile oldukça orantılıdır. Ayrıca ince boyun yapısı ile bir hayli estetik bir görünüme sahiptir.

Oriental Shorthair kedisi göz rengi genellikle parlak maviden yeşile kadar bir çok farklı tonlamada olabilmektedir. Tüyü ise oldukça kısa ve sık olan bu kedinin en çok görülen tonları beyaz, siyah, leylak, tarçın, açık kahve olarak bilinmektedir.

oriental-shorthair-002.jpg


Oriental Shorthair Kedisi Bakımı

Oriental Shorthair kedisinin her daim sağlıklı bir yaşam sürmesi açısında bakım işlemleri oldukça önemlidir. Özellikle ölü tüylerden arınması için düzenli tarama işlemleri tüy yapısını korumaktadır. Ayrıca nadir de olsa ılık bir banyo cildinin pürüzsüz ve temiz görünmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca pire vb. asalaklara karşı tüy altına uygulanan serum yada iğneler deri sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.

Tüy bakımı ile beraberinde Oriental Shorthair kedisinin tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi gerekmektedir. Çevresine ve kendisine zarar vermemesi için tırnaklarını kolayca kırabileceği kedi tırmığı almanız işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Kulaklarının arada bir nemli bir bez ile silinmesi de kulak sağlığı açısından önemlidir.

oriental-shorthair-003.jpg


Oriental Shorthair Kedisi Sağlık Durumu

Oriental Shorthair kedisi düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda uzunca süre hayatta kalabilmektedir. Görünümü ile oldukça sağlıklı bir ırk olsa da Oriental Shorthair kedisinde görülebilen bazı kalıtsal hastalıklar;

  • Düz göğüs sendromu,
  • Karaciğer amiloidozu,
  • Progresif retinal atrofi bozukluğu,
  • Pika

Yukarıda belirtmekte olduğumuz bazı kalıtsal hastalıklara karşı yetiştiricilerin ve Oriental Shorthair sahiplenenlerin oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Kedinizi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürmesi için tüm aşılarının yapılması ve kaliteli kedi mamaları ile beslenmesi oldukça önemlidir. Ayrıca Oriental Shorthair kedisinin ortalama yaşam süresinin 12 ile 15 yıl arasında değişiklik gösterdiği söylenmektedir.

oriental-shorthair-005.jpg


Oriental Shorthair Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Eğlenceli ve sevecen kişiliği ile bilinen Oriental Shorthair kedisi çocuklu aileler için oldukça ideal bir kedi türü olarak bilinmektedir. Çocuklar ile bir palyaço edasında eğlenebilen bu sevimli dostumuz her daim yanınızda olmaktan ve peşinize takılmaktan vazgeçmemektedir. Ayrıca güven duyması durumunda çocukları ile berber bir köşede kırılıp uyumaktan mutlu olmaktadır.

Diğer evcil hayvanlar ile de bir hali iyi geçinebilen Oriental Shorthair kedisi, özellikle yavruluktan beri bir kedi yada köpek ile büyütülmesi durumunda oldukça sıkı bir dost olmaktadır. Doğası gereği inanılmaz sosyal olan bu tür daha küçük evcillerden olan kuş gibi hayvanlar ile baş başa bırakılmamalıdır. Ayrıca yabancı bir köpek ile ilk karşılaşmalarda kontrollü olmanızda fayda var.

oriental-shorthair-006.jpg


Oriental Shorthair Kedisi Özellikleri

  • Oriental Shorthair kedisi ortalama 3 ile 5 kilo ağırlığa sahip orta boy kedi ırkıdır.
  • Düzgün beslenme ve uygun çevre ortamının sağlanması durumunda ortalama yaşam süresi 15 yılı bulmaktadır.
  • Kişiliği ile Siyam kedisine oldukça benzerlik göstermektedir.
  • Aşırı kısa tüy yapısı ile kediye alerjisi olan bireyleri dahi rahatsız etmemektedir.
  • Bir çok kedi türüne göre oldukça zeki bir yapıya sahiptir.
  • Diğer kedi türleri ile kıyaslandığında bir çok renk ve desende görülebilmektedir.
  • Siyam, Habeş ve Mavi Rus kedisinin çiftleştirilmesi sonucunda meydana gelmiş bir ırktır.
  • Yüksek enerjisi ile yorulmak bilmeyen Oriental Shorthair kedisi çocuklu aileler için oldukça ideal bir seçimdir.
  • Köpek kadar sadık kişiliği ile sahiplerinin yanından asla ayrılmazlar.
  • Diğer kedi türlerine göre oldukça enteresan bir surat yapısına sahiptir.
  • Oriental Shorthair kedisi bazı kalıtsal hastalıklara karşı hassas bir bünyeye sahip olabilmektedir.
  • Eğer bir Oriental Shorthair kedisi sahiplenmeye karar verdiyseniz her daim kaliteli mama ile beslemeye ve düzenli aşı uygulamalarını yaptırmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca yoğun bir tempoda çalışıyorsanız bir başka evcil hayvan olmaması durumunda size uygun olmayacaktır.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.