Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Bilgi

Günümüzde, çoğu şirket artık işe alım süreçlerini online mülakatlarla yapıyor. Kaliteli bir online iş görüşmesi için sizlere bazı öneriler sunduk.
Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Bilgi

Elbette, günümüzün hızla dijitalleşen dünyasında online iş görüşmeleri artık çok daha sık görülen bir uygulama haline geldi. İnternet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan gerçekleştirilebilen bu görüşmeler, işverenlerin zaman ve maliyet tasarrufu yapmasına olanak tanırken, adaylar için de seyahat ve konaklama masraflarından kurtulma avantajı sunar.

Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her işimizi internet üzerinden hallettiğimiz günümüzde, çoğu şirket artık işe alım süreçlerini online veya videolu mülakatlarla yapıyor. Kimi zaman iş görüşmeleri için başka bir şehre ya da ülkeye bile gitmemiz gerekebiliyor. Bunun yerine özellikle sürecin ilk aşamasını online olarak yürütmek her iki taraf için de çok daha pratik ve zahmetsiz oluyor. İşte online iş görüşmelerinde dikkat edilmesi gerekenler…

İşte kaliteli online iş görüşmesi için yapmanız gerekenler...

1. İnternet Bağlantınızın Yüksek Kalitede Olduğundan Emin Olun

Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Online iş görüşmelerinin en korkutucu yanlarından biri de, görüşme esnasında internet bağlantısında kopma yaşanmasıdır. Görüşmenin ortasında kopan bağlantı hem sizi strese sokar hem de dikkatinizi dağıtır. Bu nedenle görüşmenizi yapacağınız ortamda internet bağlantı kalitesi yüksek değilse hemen farklı seçenekler düşünmelisiniz.

2. Kendinizi Rahat Hissedeceğiniz Lokasyon Seçin

Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş görüşmesi yaparken gergin olma ihtimalinize karşı sizi rahat hissettirecek bir lokasyon seçin. Karşıdaki kişinin sesinizi duyabileceği sessiz ve yalnız başınıza olabileceğiniz bir yer seçmeniz de faydanıza olacaktır.

3. Yüz İfadelerinize ve Beden Dilinize Dikkat Edin

Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Online iş görüşmesi yaparken, karşı tarafa pozitif enerji saçmanız çok önemlidir. Kendinizi ifade ederken beden dilinizi kullanmanız, etkili iletişim konusunda büyük önem taşır. Aynı zamanda yüz mimikleriniz ve kullandığınız bedel dili sizin öz güvenli bir yapıya sahip olduğunuzun göstergesidir.

4. Hangi Akıllı Cihazı Kullanacağınızı Düşünün

Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Online iş görüşmeleri yaparken tercihinizin bir bilgisayar olmasında fayda var. Akıllı telefon, tablet gibi cihazlarla yapacağınız görüşmeler, ses kalitesi, kamera açısı, sabit tutma zorluğu gibi etmenlerle sizi zor durumda bırakabilir. Kullanacağınız cihaz dizüstü bir bilgisayarsa, pil durumunu kontrol etmeyi unutmayın ve kamera, mikrofon gibi donanımların çalıştığından emin olun.

5. Arka Plan ve Kamera Konumunu Önceden Test Edin

Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Görüşmeyi yapacağınız lokasyonda arka planınızın sade, dikkat dağıtmayan bir konumda olmasına dikkat edin. Böylece karşınızdaki kişinin dikkati dağılmayacak ve odak noktası siz olacaksınız. Kameranızın konumunu önceden test edin, yapacağınız görüşmede kameranın omuz plandan sizi çekiyor olması daha ciddi bir görüntü verecektir.

6. Konuşma Hızınıza ve Tonunuza Dikkat Edin

Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Online görüşme esnasında tane tane konuşmak, anlaşılabilir olmak yönünde büyük bir etkendir. Aynı zamanda ses tonu da online iş görüşmesi için önemlidir. Tüm bu faktörleri göz ününde bulundurarak sağlıklı bir görüşme yapmanız mümkündür.

7. Yüz Yüze Bir Mülakata Gidiyormuş Gibi, Giyiminize Önem Gösterin

Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Giyim yüz yüze yapılan mülakatlarda olduğu kadar, online iş görüşmelerinde de önemlidir. Ciddi ve koyu tonlarda resmi bir kıyafet seçmeniz yerinde olacaktır. Tertipli ve bakımlı görünmeniz karşınızdaki kişiye verdiğiniz önemi ve işe gösterdiğiniz özeni de gösterir.

8. Önceden Prova Yapın

Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş görüşmesi esnasında gerçekleşebilecek muhtemel diyalogları önceden tahmin etmeye çalışıp, cevaplarınızı hazırlayın. Online görüşmelerde süreyi önemseyin, prova esnasında akıcı ve net cevaplar vermeye çalışın. Kameraya bakın ve karşınızdaki kişiyle olabildiğince göz kontağı kurun. Bir arkadaşınızla anlaşıp online bir iş görüşmesindeymiş gibi görüşmeler yapmanız, sizi rahat hissettirecektir.

9. Özgeçmişinizin Bir Kopyasını Mutlaka Yanınızda Bulundurun

Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş görüşmelerinde en basit sorulara bile heyecandan cevap verilemediği zamanlar olabiliyor. Bu nedenle online görüşmelerde işinizi şansa bırakmayıp özgeçmişinizin bir kopyasını kolay ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun. Ayrıca aklınıza gelen ve unutmak istemediğiniz küçük notları online görüşmeyi yapacağınız ortamda gözünüzün önünde bir yerlere iliştirebilirsiniz.

10. Görüşmenin Sona Erdiğinden Emin Olun

Online İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Online görüşme sonlandığında el sallamamaya özen gösterin, ciddiyetinizi koruyun ve rahat olmaya çalışın. Bunun dışında online bağlantının tamamen sona erdiğinden emin olmadan, konuyla ilgili hiçbir yorumda bulunmayın. Ekipmanların son kontrollerini yapıp, kapandığından emin olduktan sonra rahat bir nefes alabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mülakat Öncesi Dikkat Edilmesi GerekenlerKaliteli İş Görüşmesi Nasıl Olur?

Online iş görüşmeleri için hangi uygulamaları kullanabilirim?

Zoom, Skype, Google Meet ve Microsoft Teams gibi birçok online toplantı aracı mevcuttur. İşverenin belirlediği araç üzerinden iş görüşmesine katılabilirsiniz.

Online iş görüşmeleri yüz yüze görüşmelerden farklı olarak hangi zorlukları içerir?

Online iş görüşmeleri, teknik sorunlar, görüntü ve ses kalitesi, dijital etiket ve dikkat dağıtıcı arka planlar gibi bazı zorluklar içerebilir.

Online iş görüşmelerinde ne tür bir kıyafet giymeliyim?

Online iş görüşmeleri yüz yüze görüşmeler kadar resmi olmasa da, profesyonel bir görünüm sergilemek önemlidir. Kıyafet seçimi, işverenin beklentilerine ve pozisyona bağlı olarak değişebilir.

Online iş görüşmelerinde hangi konular hakkında konuşabilirim?

Online iş görüşmelerinde iş deneyimleri, beceriler, pozisyon hakkındaki bilgiler, sektör hakkındaki görüşler ve işverenin hedefleri gibi konular hakkında konuşabilirsiniz.

Online iş görüşmelerinde teknik sorunlar yaşarsam ne yapabilirim?

Görüşmeden önce teknik sorunları önlemek için test yapmanız önemlidir. Ancak, teknik sorunlar yaşarsanız hemen işverene haber verin ve sorunun giderilmesine yardımcı olmalarını isteyin.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.