Öldükten Sonra Vücudunuzda Yaşanacak 20 Korkunç Değişim
Kalbimiz durduğu andan itibaren ölümün ilk aşamasında bile bedenimiz tepkiler vermeye başlar. Vücudumuzun yıpranma oranı çevre, ölüm koşulları ve bedenimizin durumu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu listede kalbimizin durduğu andan itibaren bedenimizde yaşanacak değişimleri anlatıyoruz.
İşte ölümden sonra olacaklar...
1. Kalp Atışı ve Kan Dolaşımı Durur
Kalbin atmayı bıraktığı an, doktorların resmen ölümü ilanı ettiği andır. Kalp durduktan sonra vücudun geri kalanı da yavaş yavaş iflas etmeye başlar. Ölüm sürecinde meydana gelen ilk şey kanın vücutta ve damarlarda akışının durmasıdır.
2. Vücudumuzun Rengi Değişir
Ölüm anından hemen sonra bedenimiz renk değiştirmeye başlar. Vücudumuzun bir kısmı mor kırmızısı ya da mavimsi bir mor halini alır. Çünkü vücudumuzdaki kan yerçekimine bağlı olarak vücudumuzun en alt kısmına doğru birikmeye başlar. Diğer kısımlar solgunlaşır. Bunun nedeni o bölgelerde azalan hemoglobindir.
3. Lekeler Ortaya Çıkar
Adli soruşturmacılar, ölüm esnasında vücutta olup bitenleri anlamak amacıyla livar mortis olarak bilinen bu fenomeni kullanırlar. Çünkü ölümden sonra vücudumuzda dolaşan kanımız yiyeceklerin üzerine konan bir yağ tabakası gibi damarlarda kalıverir.
4. Vücut Isısı Düşer
Mortis ölümün vücudumuzdaki ikinci popüler değişimidir. Algor Mortis, bedenimizin bilinen 37°C olan sıcaklığını kaybederek oda sıcaklığına doğru düşüşe geçer. Vücut sıcaklığı saatte yaklaşık 0.8°C kadar düşürür.
5. Vücut Katılaşır
Ölümden ortalama 1.5 - 2 gün, sıcak ve nemli koşullarda ise 10-12 saat sonra çürüme dikkat çekmeye başlar. Rigor kaybolma, livar belirsizliğe yol açar ve ilerleyen saatlerde çürümeye bağlı olarak vücutta yaygın değişimler meydana gelir. Çürüme olayı, dönemler halinde ilerleyerek nihayetinde yıllar içerisinde cesedin iskeletleşmesine yol açar.
6. Vücudumuz Seğirebilir
Ölümden sonra gerçekleşen vücut seğirmesi yani kasılması o kişinin ölmemiş olduğunu düşündürebilir. Fakat bu kas dokularının ölmüş bir bedende bile kasılabileceğinin kanıtıdır. Eğer ciddi bir kasılma meydana gelirse dışardan gözle görülür bir şekilde seğirme meydana gelecektir.
7. Saçlar ve Tırnaklar Daha Uzun Görünür
İnsanların çok şaşırdığı şeylerden biri de saç ve tırnakların ölümden sonra daha uzun görünmesidir. Ölümden sonra vücut su kaybetmeye başlar. Su kaybı sonucunda deride meydana gelen büzülmeler kılların ve tırnakların daha uzun görünmesine neden olur. İnsanların ilk duydukları anda çok şaşırdıkları bu olay aslında sadece bir yanılsamadır.
8. Dışkı Atımı Devam Edebilir
Ölümden sonra vücudun büyük çoğunluğunun sertleşmesinin aksine bazı bölümlerinde gevşeme meydana gelmektedir. Beynimiz vücudumuzda gerçekleşen istemsiz olayları engellemek için bedendeki bazı büzücü kasları kapalı tutar. Beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından bu kapalı kaslar açılır. Daha sonra da vücutta kalan idrar ve dışkı dışarı atılır.
9. İnleme Duyulabilir
Ölen kişinin inlemesi doktorların ve hemşirelerin korkmasına sebep olabilen bir durumdur. Bunun nedeni ise ses tellerinin ölümden sonra katılaşması ve bağırsakta bulunan bakterilerin gaz çıkartmasıdır. Bunun sonucunda ölen kişide inilti veya karın guruldaması meydana gelebilir.
10. Vücudumuz Çirkin Kokular Salar
Hücreler öldükten sonra bazı enzimler salgılamaya devam ederler. Bu enzimlerin etkisiyle bakteriler ve mantarlar ceset üzerinde toplanarak zararlı ve kötü kokulu gazlar salgılayıp, cesedi ayrıştırmaya başlar. Deneyimleyenlere göre insan cesedinin kokusu ölü fare kokusunun çok daha üzerindedir.
11. Bağışıklık Sistemimiz Durur
Bağırsaklar bildiğiniz gibi bakterilerin üremesi için en uygun ortamlardan biridir. Bağışıklık sisteminin durmasıyla birlikte bağırsaklarda çoğalan bakteriler diğer organlara yayılmadan önce buradaki sistemi çökertir.
12. Bedenimiz Patlayabilir
Daha önce üretilen ve bakteriler tarafından üretilmeye devam eden gazlar birikip sıkışarak vücuda baskı uygulamaya başlayabilir. Eğer vücut, bir şekilde bu gazların salınımını gerçekleştiremezse patlayabilir.
13. Yüzümüzdeki Deriler Yassılaşır
Ölümden uzun bir süre sonra kaslar artık kasılamayacağı için yüzlerde meydana gelen kırışıklıklar yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Ölen kişinin yüzü daha pürüzsüz hale gelir.
14. Bedenimiz Hayvanların İlgisini Çekmeye Başlar
Cesetten yayılan kokular, mantarlar ve bakterilerin canlıların ilgisini çekmeye başlar. Bu yüzden de kene, karınca, örümcek, akbaba ve sinek gibi canlılar ölü bedenin etrafında yayılım gösterirler.
15. Derimiz İle Kemiklerimiz Ayrılmaya Başlar
Ölümden bir süre sonra gazların vücutta birikmesi sonucu derimiz, kaslarımız ve kemiklerimizden ayrılmaya başlar. Bunun sonucunda da vücudun iskelet sistemi genişler ve yer çekiminin de etkisiyle tabana yayılır.
16. Gözlerimiz Pörtler
Bağırsaklarımız ve çürüyen organlarımız tarafından dışarı salınan gazların etkisiyle gözler yuvalarından çıkmaya başlar. Dilde de aynı şey gerçekleşmektedir.
17. Cildimiz Deri Kumaş Şeklini Alır
Öldükten sonra bedenin üzeri herhangi bir şey ile örtülmediği taktirde cilt sıvılaşarak kuru bir hal almaya başlar. Bunun sonucunda da cildimiz deri bir kumaş gibi hissettirir.
18. En Geç Deri Hücrelerimiz Ölür
Kalbin durmasından birkaç saat sonra tüm hücrelerin ölümü gerçekleşir. Ancak bu durum deri hücrelerinde böyle değildir. Deri hücreleri dışarıyla kurduğu temas sayesinde birkaç gün daha yaşamını sürdürür.
19. Çürümeye Başlarız
Proteinlerin ayrışmasıyla birlikte hücre duvarları parçalanmaya, dokular arası bağlantılar ise kopmaya başlar. Sonrasında da iç organların sıvı bir hal almaya başlar. Bunun sonucunda da vücudumuz yavaşça çürür.
20. Kadınlarda Doğum Gerçekleşebilir
Çok nadir olarak görülse de bir kadın hamile iken ölmüş ise öldükten sonra da doğumunu gerçekleştirebilir. Bu durum da karın içi gazlarının vücutta birikmesi sonucunda olur. Biriken bu gazlar fetüse baskı yaparak vajinal açıklıktan dışarı çıkmasını sağlar.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Ölüm Hakkında Bilinmesi Gerekenler | Beyaz Işık Nedir? |
İnsan öldükten sonra kaç saat sonra katılaşır?
Ölümden 3-4 saatten sonra rigor mortis adı verilen ölüm sertliği durumu ortaya çıkmaktadır. Kaslardaki biyokimyasal bir değişiklikten kaynaklanan bu durum, ölümden 12 saat sonra doruk noktasına ulaşır. 36 saatten sonra ise ortadan kalkar.
1 ayda ölüye ne olur?
Solunum durduktan sonra bakteriler harekete geçmektedir. Anında vücudu çürütmeye başlarlar. 1 ay içerisinde de vücudun birçok organı çürümüş olur.
En son hangi organ ölür?
Öldükten sonra ilk çürüyen organlar göz, beyin, bağırsaklar ve midedir. Cesedin büyüklüğü vücudun çürüme hızında etkilidir. Şişman cesetler daha çabuk, bebekler ve tuzlu suda boğulanlar daha geç çürümektedir. En geç ölen organlar ise kalp, mesane, rahim ve böbrektir.
Ölüm hırıltısı nedir?
Ölüm hırıltısı, can veren kişinin soluk borusunda sıkışan balgamdan kaynaklanmaktadır. Hem ölüm sırasında hem de ölümden sonra ortaya çıkabilen bu durumun bir diğer nedeni ise kandaki asitlik derecesinin artmasıdır. Kanda yaşanan bu değişim ses tellerindeki kaslarda spazm gelişmesine sebebiyet verir.
Bazı cesetler neden çürümez?
Yapılan araştırmalara göre bazı mezarlıklarda cesetlerin çürümediği gözlenmektedir. Bunun nedeni ise otomobillerden çıkan gazlar, fabrika atıkları ve yağmur suyu gibi iklimsel faaliyetlerin aşırı derecede artmasıdır.
Ölüler neden morarır?
Kalp durduğunda kan vücudun içinde hareket edemez. Yer çekiminde etkisiyle zeminin yakın yerlerine çökmesi sonucunda livor mortis denen durum ortaya çıkar. Daha sonra deride kırmızı morumsu renk değişikleri meydana gelir.
Ölen kişinin çenesi neden bağlanır?
Ölümden sonra vücut yavaş yavaş su kaybetmeye başlar. Belirli bir zamandan sonra da bu miktar oldukça yüksek olur. Bunun sonucunda da ölünün çenesi çekilir ve bağlanır.