Obsesif Ne Demek?

Bazı insanlar yaşamın içerisinde çeşitli takıntılara sahiptir. Takıntılı durumlarla başa çıkmak için çeşitli çözüm önerileri aramaktadır. Son yılarda çok fazla kişide görülen obsesif bozukluk nedir, nasıl tedavi edilir? İşte cevapları;
Obsesif Ne Demek?

Obsesif Nedir?

Anlık ve gelip geçici fikirleri değil, günlük hayatını ve hareketlerini etkileyecek kadar ağır olan, kontrol edilemeyen takıntılı düşüncelere dalan kişilere obsesif denir.

Tüm gerçekleri bildikleri halde takıntılı düşüncelere sahip olan insanlar obsesiftir. Kişilerin zihinlerinden uzaklaştıramadığı düşünce ve fikirler genellikle istek dışında gerçekleşir. Düşünceler, davranışlara yansır ve anksiyeteye neden olur. Kişilerde sürekli tekrarlayan huzursuzluğa yol açan obsesiflik kadınlarda daha sık görülür.

Obsesif Nedir


Obsesyon Ne Demek?

Obsesyon ilk ortaya çıktığı zamanlarda şeytanın vesveslerinin beyni kuşatması şeklinde açıklanmıştır. Latince kuşatmak anlamına gelen obsess kelimesinden türetilen obsidere kelimesi, Fransızca'ya obsession şeklinde geçmiş Türkçe'de obsesyon olarak kullanılmaktadır. Obsesyon, zihnin sürekli meşgul olmasına neden olur. Örneğin, geçim sıkıntısı yaşayan bir kişi sürekli zihnini geçimini nasıl sağlayacağını düşünmekle yorar. Bu düşünce çok fazla zihni meşgul ederse kişinin ister istemez davranışları değişir. Bu nedenler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.


Kimlere Obsesif Denir?

Günümüzde her yüz kişiden üçünde obsesiflik görülmektedir. Obsesif kişiler, bazı fikirleri mantıksız bulsalar da zihinlerinden uzaklaştıramaz ve sürekli düşünürler. Kendilerinin veya sevdiklerinin öleceğini düşünen obsesif bir birey başlarına kötü bir şey geleceği fikrini aklından atamaz. Zihnini sürekli bunlarla meşgul eden kişinin günlük hayatta davranışları değişir ve risklere karşı önlemler almaya başlar. Bu yüzden de obsesif hastaları güvenli durumlara bile tedirginlikle yaklaşırlar. 


Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedenleri

18-30 yaş arasında görülen hastalık, stres altında kalan ve yaşının üzerinde sorumluluk alması gereken kişilerde sıkça görülür. Kadınlarda erkeklere göre daha çok görülen hastalığın oluşum nedeni kişiden kişiye değişir. Hastalığın fazla hassas ve düşünceli kişilerde, kontrol bağımlısı, düzen takıntısı olan ebeveynlerin çocuklarında daha çok görüldüğü gözlemlenmiştir. Uzman kişiler, çocuklukta yaşanan travmaların obsesif hastalığını tetiklediğini söylemiştir. 


Obsesif Bozukluk Nedir?

Obsesif bozukluk, insanların obsesyon adı verilen fikirlere sahip olması ve bu fikrin kendisini rahatsız etmesinden dolayı kendisini sürekli tekrar eden garip davranışlarda bulunmasına neden olan bir hastalıktır. Obsesif bozukluğa sahip olan hasta korkuları ve düşünceleri saplantı halinde yaşar. 


Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri

Obsesif kompulsif bozukluğun belirtileri aşağıda verilmiştir. İşte genelikle çocukluk döneminde yaşanmış travmalar ve güven problemi nedenlerinden dolayı ortaya çıkan hastalığın belirtileri;

  • Hatalardan korkmak ve kaçarak daha çok hata yapmak
  • Başkalarına zarar vermekten korkma
  • Zarar gören insanlara yardım edememekten korkma
  • Mikroplardan ve pisliklerden korkma
  • Kalabalık ortamda rezil olmaktan korkma
  • Küçük düşürülmekten korkma
  • Günah işlemekten korkma
  • Günahklar düşüncelerden korkma fakat buna rağmen düşüncelerin önüne geçememe
  • Güven problemi
  • Kuşkulanma

Obsesif Kompulsif Tedavi Yöntemleri

Obsesif kompulsif bozukluğun önüne çeşitli psikolojik tedavi yöntemleriyle veya ilaçlarla geçilebilir. Hastalığın hangi aşamada olduğu da tedavinin süresini ciddi oranda etkilemektedir. Hastanın tedaviye istekli olup olmaması da tedavinin kısa sürede sonuç vermesi için önemlidir. 


Cinsel Obsesif Nedir?

Kişi sürekli başkalarıyla cinsel ilişkiye girdiğini düşünür. Ebeveynleriyle, çocuklarıyla ilişkiye girdiğini düşünen cinsel obsesif hastası kabul edilemez şeyleri düşündüğünü bilir fakat önüne geçemez. Kişinin gözünün önüne bazı görüntüler gelebilmektedir. Eşcinsel olmakla ilgili korkuları içeren düşünceler de sık sık görülür. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.