Noyan Kimdir? Noyan Ne Demek? Baycu Noyan Ölüm Nedeni

Ekranlara gelen Türk tarihli konulu diziler sayesinde Noyan kimdir gibi birçok karakter fazlasıyla merak ediliyor. İşte Baycu Noyan Kimdir? ve Noyan Ne Demek? gibi soruların yanıtı.
Noyan Kimdir? Noyan Ne Demek? Baycu Noyan Ölüm Nedeni

Türkiye’de fazlasıyla ilgi gören Türk tarihli diziler döneminin önemli isimlerini yeniden gündeme getiriyor. Bu yazımızda ise okurlarımız için Noyan hakkında detaylı araştırma yaptık. İşte Noyan Kimdir? Noyan Ne Demek? ve Baycu Noyan Ölüm Nedeni sizlerle.


Noyan Kimdir?

Noyan Kimdir

Cormagon Noyan’ın 1241 yılında yakalandığı hastalık sonucunda Moğol ordusunun başına geçirilen Baycu Noyan, aralarında Ermeni ve Gürcülerin de yer aldığı 30.000 kişilik orduyla Mugan’dan Erzurum’a doğru yola çıktı. 1242’de Şehri kolayca ele geçiren Baycu Noyan, daha sonra geldiği yere geri döndü. Aradan 1 yıl geçti ve Kösedağ Muharebesinde Selçuklu ordusu kendisini durduramadı. Bu savaş sonrası teslim olan Selçuklu devleti birçok şehrinin yağmalanmasına göz yumarak Moğallar’a bağlı devlet oldu.

Ahlat ve Diyarbakır’ı aldıktan sonra yeni hükümdar Güyük Han, Noyan’ı ordunun başından alarak Alcigidey’i göreve getirdi. 1251 yılında ölen Güyük Han’ın yerine gelen Möngke, kendisine karşı geldiği gerekçesiyle Alcigidey’i öldürttü ve Baycu Noyan tekrardan ordunun başına geldi. Yeni yaylak ve kışlak için Anadolu sınırları içerisine giren Noyan, Aksaray’da istekleri karşılanmadı ve Anadolu Selçuklu ordusunu yendi. 1256’da Konya’yı işgal edeceği anda yerliler altınlarını Baycu Noyan’a verince sadece şehrin duvarlarını yıkıp bıraktı.


Noyan Ne Demek?

Noyan Ne Demek

Çok eski tarihte kullanılan Noyan kelimesi genellikle erkek çocuklara verilmekteydi. Bu ismin birçok anlamı bulunmaktadır. Noyan, başkomutan, bey, hakan olacak çocuk ve liderlik anlamları taşıyan bir isimdir.


Baycu Noyan Ölüm Nedeni?

Baycu Noyan Ölüm Nedeni

Baycu Noyan’ın ölümü hakkında kesin bir bilgi yoktur. Her kaynağın kendisine göre farklı farklı teorileri olsa da hepsinin sonu Hülagu Han’a çıkmaktadır. Baycu Noyan’ın aynı zamanda doğum tarihi hakkında bilgide bulunmamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.