Norveç Orman Kedisi Bakımı ve Özellikleri                                      

Tüm özellikleri ile en iyi ev arkadaşınız Norveç Orman kedisi kişiliği, bakımı, görünümü, sağlık durumu, iletişimi ve tüm özellikleri hakkında merak ettiğiniz her şey. Eğer sizde bir Norveç kedisi sahiplenmek istiyorsanız yazımıza göz atın!
Norveç Orman Kedisi Bakımı ve Özellikleri                                      

Norveç Orman Kedisi Bakımı ve Özellikleri                                      

Norveç Orman kedisi, büyüleyici görünümü ile oldukça gizemli bir kişiliğe sahiptir. Oldukça özel olarak kabul edilen bu kedi dünyanın en pahalı kedi ırklarından bir tanesi olma özelliğine sahiptir. Yüzlerce yıldır hayatta olduğu söylenen Norveç Orman kedisi soğuk kış mevsimlerine dayanıklı yapısı ile Norveç’te ödüle layık görülmüştür.

Antik bir kedi ırkı olan Norveç Orman kedisi, eski dönemlerde büyük avcı yetenekleri ile bir çok gemi, market, ahır ve evlerde fare avcısı olarak ün yapmıştır. Son derece iyi kararlar verebilen bu tür zekası ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Peri kedileri olarak adlandırılan bu ırk 20. Yüzyılın başlarında neredeyse nesli tükenmekte olan hayvanlar arasına girmiştir. Neyse ki 1930’lu yıllarda ki yetiştiriciler Norveç Orman kedisinin neslini kurtarmayı becermiştir. Nazik ve sevecen kişiliği ile bilinen bu tür ayrıca Kral Olaf’ın kraliyet kedisi olma özelliği ile Norveç’in ulusal cinsi olarak kabul edilmiştir.

norvec-orman-kedisi.jpg


Norveç Orman Kedisi Kişiliği

Norveç Orman kedisi çarpıcı görünümünün yanı sıra tatlı, nazik ve yumuşak doğası ile bir hayli insancıl kişiliğe sahiptir. Olgunlaşma süresi yaklaşık olarak 5 yılı bulan Norveç Orman kedisi uzunca yıllar bebek gibi davranabilmektedir. İnsanlar tarafından her daim sevilmekten ve kucakta olmaktan zevk alan bu sevimli dostumuz tanımadıkları insanların yanında utangaç bir kimliğe bürünebilmektedir.

Kibarlığının arkasında yatan sessiz konuşması ile her daim mırıldanmaktan mutluluk duyan Norveç Orman kedisi çevresinde olup biten her şeye dahil olmaktan mutluluk duymaktadır. Ayrıca gelişmiş avcı kişiliği ile bir hayli meraklı ve öğrenme eğilimi yüksek olan bu tür zekası ile kendine hayran bırakmaktadır. Köpeğe benzer özellikleri taşımakta olan kedi getir-götür oyunlarında da oldukça başarılıdır. Ayrıca bir köpek gibi tasma takılarak sahibi ile beraber dışarıda dolaşmaktan da büyük zevk aldığı söylenmektedir.

norvec-orman-kedisi-001.jpg


Norveç Orman Kedisi Görünümü

Norveç Orman adeta bir mont görünümüne sahip tüy yapısı ile oldukça büyüleyici bir görünüme sahiptir. Doğal avcılık yeteneği gelişmiş bu tür bir hayli büyük kedi ırkı olarak kabul edilmektedir. Tüy yapısı sayesinde en soğuk hava koşullarına dahi dayanıklı olan Norveç Orman kedisi sıcak havalarda kısa tüyleri ile daha rahat edecektir.

Kafa yapısı üçgeni andıran Norveç Orman kedisi badem şekline gözleri ve uzun burunları ile asil bir görünüme sahiptir. Kulak yapısı ise Maine Coon kedisine benzerliği ile vahşi bir görünüm kazandırmaktadır. Vücut yapısı oldukça kaslı olan bu tür bir o kadar da güçlü bir bedene sahiptir. Boyun bölgesinde ki tüy yapısı vücuduna göre daha yoğun bir görünüme sahip olup adeta bir sakal şeklinde uzamaktadır. Türün hemen her renk ve desende görülebilmesinin yanı sıra bir cins olarak kabul edilmesine engel olan çikolata, leylak, tarçın renkleri olduğu bilinmektedir.

norvec-orman-kedisi-002.jpg


Norveç Orman Kedisi Bakımı

Norveç Orman kedisi diğer kedi türlerinde de olduğu gibi titiz bir bakım uygulamasına ihtiyaç duymaktadır. Her daim düzenli beslenme ve hijyenik ortam koşullarının sağlanması bu kedi için oldukça önem arz etmektedir. Bakım uygulamalarında ilk olarak tüy yapısının korunması için düzenli tarama işlemleri Norveç Orman kedinizin ölü tüylerden kolayca kurtulmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca ılık bir banyo ile kedinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Tüy bakımı kadar tırnak bakımının da oldukça önemli olduğu Norveç Orman kedinizin tırnaklarını kedi kuaförü yada veteriner kliniğinde kesim uygulamaları yaptırmanız gerekmektedir. Ayrıca evinize alacağınız kedi tırmığı ile tırnaklarında ki ölü tabakaların kendi yolu ile kolayca kırılmasına olanak sağlayabilirsiniz. Hızlı ve hareketli kişiliği ile Norveç Orman kedinizin kulaklarında biriken tozları düzenli olarak nemli bir bez ile silmeniz de yeterli olacaktır.

norvec-orman-kedisi-003.jpg


Norveç Orman Kedisi Sağlık Durumu

Norveç Orman kedisi dikkatli bir seçici üreme sayesinde sağlıklı ve sağlam bir kedi ırklı olarak bilinmektedir. Bu nedenle diğer kedi ırklarını etkilemekte olan kalıtsal hastalıklardan muzdarip değildir. Ancak türü etkileyebilen piruvat kinaz eksikliğine karşı yetiştiricilerin oldukça dikkatli olması gerekmektedir.

Norveç Orman kedisi düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda ortalama yaşam süresi barasın da değişiklik göstermektedir. Oldukça uzun yıllar hayatta kalabilen bu tür kaliteli mama ve diyet uygulamaları ile büyütülmelidir. Ayrıca bakteri ve parazitlere kaşı aşı uygulamalarının yapılması yaşam kalitesini arttırdığı gibi bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

norvec-orman-kedisi-004.jpg


Norveç Orman Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Norveç Orman kedisi nazik ve sevecek kişiliği ile çocuklu aileler için oldukça ideal bir ev kedisi olma özelliğine sahiptir. Çocuklar ile her daim iç içe olmaktan ve saatlerce oyun oynamaktan mutluluk duyan bu sevimli dostumuz, çocuklar ile bir köşede kıvrılıp uyumaktan da mutluluk duymaktadır. Ancak daha küçük çocuklar ile aynı ortama sokulduğunda dikkatli davranılması gerekmektedir.

Çocuklar ile olduğu gibi diğer evcil hayvanlar ile de bir hayli iyi geçinebilen Norveç Orman kedisi kendisine saygı duyulması durumunda kalıcı dostluklar sağlayabilmektedir. Doğası gereği inanılmaz sosyal olan bu tür köpekler başta olmak üzere bir çok hayvan ile iyi anlaşabilmektedir. Özellikle yavruluktan itibaren aynı ortamda büyütülmesi daha sağlıklı olduğu söylenmektedir.

norvec-orman-kedisi-005.jpg


Norveç Orman Kedisi Özellikleri

  • Genellikle gri tüy yapısı ile tanınmakta olan Norveç Orman kedisi farklı renk ve desenlerde de görülebilmektedir.
  • Diğer kedi ırklarına nazaran bir hayli büyük bir kedi ırkıdır.
  • Avcı yeteneği gelişmiş olan Norveç Orman kedisi fare ve haşerelere karşı oldukça başarılı olduğu bilinmektedir.
  • Norveç’in simgesi haline gelmiş bu tür eski yıllardan bu yana günümüze kadar ulaştırılmıştır.
  • Sayıca oldukça az olmasından dolayı dünyanın en pahalı kedi ırklarından bir tanesi olarak kabul edilmektedir.
  • Olgunlaşma süresi bir hayli uzun olan bu tür düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumuna 18 yıla kadar yaşayabilmektedir.
  • Dünyanın en sağlıklı kedi ırklarından bir tanesidir.
  • Köpek özellikleri ile bilinen kedi sahibi ile beraber dışarı çıkmaktan ve yeni şeyler keşfetmekten mutluluk duymaktadır.
  • Eğer ki bir Norveç Orman kedisi sahiplenmeye karar verdiyseniz kedinizi her daim kaliteli mama ile beslemeniz ayrıca düzenli aşı uygulamaları yaptırmanız gerekmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum