Noel Baba ve Kilisesi Hakkında Bilinmeyen 10 Gerçek

Çocukken yılbaşında hep bacadan inen bir Noel Baba'nın gelmesini beklerdik. Noel Baba, gerçek mi yoksa bir efsane mi? Evet, bir zamanlar bir Noel Baba yaşamıştır. Gelin, hep birlikte yakından tanıyalım.
Noel Baba ve Kilisesi Hakkında Bilinmeyen 10 Gerçek

Noel Baba, çocukluğumuzun anılarından biridir. Yılın başı yaklaştığı zaman bir heyecan içine girerdik, acaba bu yıl Noel Baba bize uğrar mı diye. Peki, bu hikâyenin efsaneleşmesinin nedeni nedir? Bizler neden Noel Baba’dan gelecek hediyeleri bekliyorduk.

İzlediğimiz yabancı filmler ve anlatılanlar bizleri bu yönde etkilemişti. Bizlerin çoğu Noel Baba'yı hep Avrupa’da yaşayan bir kişi olarak bilirdik. Aslında öyle değil. Gelin bakalım, Noel Baba'nın gerçeğini ve ona ait olan kiliseyi yakından tanıyalım.

noel-baba.jpg


Noel Baba Kimdir ve Hakkında Az Bilinen Bilgiler?

Bütün dünyada Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicholaos, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında Lykia kenti olan Patarata’da doğmuştur. Yani bizim bildiğimiz adıyla Antalya’da doğmuştur.

M.S. 300’e doğru Patara refah içindeyken kentte bir zengin tüccarının oğlu olur ve ona Nicholaes adı verilir. Göğün bir hediyesi, anne babasının dualarında sundukları bir meyve, fakirlerin bir kurtarıcısı olarak dünyaya gelmiştir.

Gençliğinde bile mucizeler yarattığına inanılan Nicholaos, rivayetlere göre yıkılan bir kilisenin altında kalması sonucu hiçbir yara almadan kurtulmuştur. Babasının ölmesiyle birlikte bütün mirasa sahip olan Nicholoas, Patara’da önceleri çok zengin olan bir şahsın sonraları fakirleşip kızlarının çeyizini yapmayacak duruma gelmesi üzerine kızların çeyiz paralarını karşılayacak bir kese altını bacadan aşağıya bırakır. İşte bugünkü anlatılan Noel Baba hikâyesi böyle gelişir.

noel-baba3.jpg


Noel Baba Kilisesi Hakkında Az Bilinenler

1. Dünyada iki bine yakın kilise bulunuyor. Ancak bunlardan sadece 5-6 tanesi en önemlisidir. Demre Noel Baba Kilisesi de bu önemli kiliseler arasında yer alıyor.

noel-baba-kilisesi.jpg


2. 6 Aralık tarihi önemlidir. Pek çok kaynağa göre 6 Aralık tarihinde Noel Baba’nın çocuklara şeker dağıttığı biliniyor. Bunun yanı sıra Hıristiyanlar 6 Aralık’ı Noel Baba’nın yani Aziz Nicholaos’ın ölüm yıldönümü olarak biliyorlar. Bundan dolayı Rusya’daki Katolik Hıristiyanlar ve Yunanistan’da görev yapan Papazlar, her yıl 6 Aralık’ta Noel Baba Kilisesi’ni ziyaret ediyorlar.

noel-baba-ziyaret-001.jpg


3. Eskiden belediye tarafından yılın bu zamanları çeşitli etkinlikler düzenleniyormuş. Ancak sel baskını gibi ortaya çıkan olumsuzluklardan dolayı Hıristiyan kutlamalarının düzenlenmesinin lanet getirdiğine dair bir inanç gelişmiştir. Artık etkinlikler yapılmıyor.

noel-baba12-001.jpg


4. Noel Baba Kilisesi, Türkiye’de en çok ziyaret edilen 6. müze olma özelliğini taşıyor. 2013 yılında tam 500 bin kişi tarafından ziyaret edilmiş.

noel-baba-10-001.jpg


5. Noel Baba Kilisesi, 529 yılında meydana gelen deprem dolayısıyla yıkılmış. Ancak daha sonrasında daha büyük, bazilika şeklinde yeniden yapılmıştır.

noel-baba13.jpg


6. Bugüne kadarki yetiştirilen en yüksek Noel ağacı 1950 yılında Seattle Washington'da kullanılmıştır. Boyu ise tam olarak 221 metredir.

en-yuksek-noel-agaci-.jpg


7. Noel Baba’nın kemikleri kilise içinde yer alan bir mezar içerisinde yer alıyormuş. Ancak kemiklerin İtalyanlar tarafından kaçırılıp, Bari’ye götürüldüğü söyleniyor. Kemiklerin bir kısmının da Antalya Müzesi’nde saklanıldığı rivayet ediliyor. Hatta Noel Baba’nın Bari’ye götürüldüğü kemikleri sayesinde ün kazandığı söyleniliyor. Bugün Noel Baba’nın kemikleri İtalya’nın Bari kentindeki 11. yüzyıl yapımı olan Aziz Nikola Bazilikası’nda yer alıyormuş.

noel-baba-mezari.jpg


8. Noel her yıl 25 aralıkta kutlanır. Türkiye'de, yılın sonu yani 31 aralıktır. Noel ağacının çam ağacından olması tesadüf değildir. Yaprak dökmeyen bir ağaç olan çam ağacı, inanışlara göre ağacın yaprak dökmemesi sonsuz yaşamı simgeler.

noel-kutlamasi.jpg


9. Noeli bize üç renkle anlatın desek hangi renkleri söylerdiniz? Noelin temel renkleri kırmızı, yeşil ve altın sarısıdır. Altın şöhreti ve bolluğu simgeler. Yeşil yaşam ve yeni doğuşu, kırmızı ise kan anlamına gelmektedir.

noel-renkleri.jpg


10. Noel şarkısı olan Jingle Bells, en popüler Noel şarkılarından birisidir. Bu şarkı çok eskilerden olan Amerikan besteci James Pierpont tarafından 1857 yılında yazılmıştır.

noel-sarkisi.Jpeg


Noel Baba Kilisesine Nasıl Gidilir?

Yazımızı okudunuz ve bu kiliseye gitmek istiyorsunuz. Peki Noel Baba Kilisesi nerededir, nasıl gidilir, açık olduğu saatler ve kilise giriş ücreti var mıdır?

Noel Baba Kilisesi Müzesi, Antalya’nın Demre ilçesinde yer alıyor. Demre otogarı kiliseye yakın bir konumdadır. Antalya Otogarı’ndan Demre’ye giden minibüsleri kullanarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Özel araçla gidecekseniz de Antalya’dan Fethiye yönündeki sahil yolunu kullanmanız gerekiyor. Finike’den 30 km sonra Demre’ye ulaşabilirsiniz. Fethiye yönünde kiliseye gitmek için Antalya sahili yolunu kullanıp, Kaş’tan 50 km sonra ulaşabilirsiniz.

noel-baba-kilisesi-003.jpg


Noel Baba Kilisesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Demre Noel Baba Kilisesi, dini bayramların ilk günü öğlene kadar kapalıdır. Bunun dışında 7 gün ziyarete açıktır. Ziyaret saatleri Nisan- Ekim arasında 09:00 19:00; Kasım- Mart aylarında ise 08:00- 17:00 arasında açıktır.

Noel Baba Kilisesi Giriş Ücreti

Giriş ücreti, 2015 tarihi itibarıyla 10 TL’dir.

noel-baba-kilisesi-gunleri-ve-saatleri.jpg

Önerilen İçerik; Farkında Olmadığınız 9 Şaşırtan Gerçek!

NeOldu.com / Sosyal Fayda

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.