Niğde'de Ne Yenir? - Niğde'nin 16 Meşhur Lezzeti

Kendine has mutfak kültürüyle ön plana çıkan Niğde'de yemeniz gereken meşhur lezzetleri sizin için listeledik.
Niğde'de Ne Yenir? - Niğde'nin 16 Meşhur Lezzeti

Hititlerden Osmanlı'ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Niğde, bu sayede zengin bir mutfak kültürü barındırıyor. Hamur işinden et yemeğine kadar birçok farklı lezzet sunan Niğde, birçok ürünüyle ön plana çıkıyor.

Bundan yola çıkarak hazırladığımız içeriğimiz ''Niğde yemekleri neler?'', ''Niğde'nin meşhur lezzetleri neler?'' ve ''Niğde'nin yöresel yemekleri neler?'' diye merak edenler için şehrin en popüler tatlarından oluşuyor.

İşte Niğde'nin meşhur yemekleri...

Söğürme

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde'nin meşhur lezzetleri arasında bulunan söğürme, kuzu eti ve patlıcanın buluşmasıyla ortaya çıkıyor. Özellikle kalabalık Ramazan sofralarının vazgeçilmez yemeği olan söğürme, orijinal tarifte odun ateşinde pişiriliyor. Niğde'ye gittiğinizde ne yemeliyim diye düşünüyorsanız eğer kesinlikle denemeniz gereken bu lezzet, özellikle kuzu eti seviyorsanız bayılacağınız bir yemek.

Pirinçli Elma Dolması

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde'de farklı lezzetler tatmak istiyorsanız eğer denemeniz gereken pirinçli elma dolması, hem tatlı hem de tuzlunun bir araya gelerek ortaya çıkarttığı bir yemek. İçleri oyulan elmalara pirinç ve kıymadan hazırlanan iç harç konularak pişirilen bu yemek, üzerine domates sosu dökülerek de lezzetlendiriliyor.

Mazaklı Köftesi

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

İster ana yemek olarak isterseniz de çorba gibi tüketebileceğiniz Mazaklı köftesi, Niğde'nin yöresel yemekleri arasında bulunuyor. Bulgur ve kıyma ile yapılan köftelerin yanı sıra, soğan, limon, salça, nane ve farklı birçok baharatla hazırlanan bu yemek, Niğdeliler tarafından çok seviliyor.

Niğde Tava

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde yemekleri arasında en popüler olan Niğde tava, kolay hazırlanması ve lezzetinden dolayı şehirde oldukça popüler. Domates, biber ve kuşbaşı etin birleşiminden meydana gelen bu lezzet, Niğde merkezde yer alan restoranların çoğundan kolayca bulunabiliyor. Şehre gittiğinizde yemeden dönememeniz gereken bu lezzet, hem güveçte hem de tavada yapılıyor.

Cevizli Erişte

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde mutfağının en sevilen yöresel lezzetleri arasında bulunan cevizli erişte, el açması eriştelerle hazırlanıyor. Açılan eriştelerin suda haşlandıktan sonra peynir ve cevizle buluşmasıyla ortaya enfes bir lezzet çıkaran bu yemek, özellikle makarna tarzı tatlardan hoşlananların kesinlikle tatması gerekiyor.

Halveter Tatlısı

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde'nin yöresel tatlısı olan halveter tatlısı, un helvasını anımsatsa da pekmezle tatlandırılıyor. Niğde'ye gittiğinizde yemeniz gereken meşhur tatlılar arasında bulunan halveter, üzerine ceviz konulduğundan bambaşka bir lezzete dönüşüyor.

Ditme

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde'de evlerde hala yapılan yöresel yemekler arasında bulunan ditme, asma yaprağıyla hazırlanıyor. Asma yaprakları toplandıktan sonra tuzla ovularak kurutuluyor ardından kavanozlarda bekletiliyor. Ditme yapılacağı zaman kavanozlardan çıkartılan bu yapraklar suyla tuzdan arındırılıyor ve soğan, pirinç, salça, kıyma, pul biber, bulgur ve limon suyuyla birleşiyor. Niğde dışında hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz bu yemek, sadece yöresel lezzetler yapan lokantalarda bulunuyor.

Kaymak Tatlısı

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde'ye gittiğinizde çayın yanında yiyebileceğiniz meşhur tatlılar arasında bulunan kaymak tatlısı, yapımı zahmetli lezzetler arasında bulunuyor. Şeker, pirinç, yumurta ve sütün birleşmesiyle hazırlanan bu tatlı bol çeşitli malzemeleriyle merak uyandırıyor. Niğde'nin meşhur tatlıları arasında bulunan kaymak tatlısı, kare dilimler halinde servis ediliyor.

Kabak Musakka

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde'nin yöresel yemekleri arasında bulunan kabak musakka, etin ve sebzenin bir arada olduğu lezzetlerden biri. Kabakların yuvarlak şekilde doğranarak domates, kıyma ve soğanla birleşmesiyle yapılan bu yemek, üzerine maydanoz ve dereotu serpilerek afiyetle yeniyor. Niğde'de çok sık yapılan bu lezzet, hem akşam hem de öğle yemeği olarak tüketiliyor.

Sütlü Pancar Çorbası

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

İlk kez duyanlar için kulağa ilginç gelen sütlü pancar çorbası, Niğde'nin geleneksel yemekleri arasında bulunuyor. Süt ve yarmalar piştikten sonra içine şeker pancarı rendeleniyor. Özellikle kış aylarında şifa niyetine içebileceğiniz bu çorba, Niğde'de sadece evlerde yapılıyor.

Ayva Boranisi

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Meyve ve etin uyumunu sevenlerin Niğde'de denemesi gereken lezzetler arasında bulunan ayva boranisi, kuzu etinden yapılıyor. Niğde'nin meşhur lezzetlerinden olan ayca boranisi, kuzu eti, soğan, pekmez ve ayvayla hazırlanıyor.

Niğde Gazozu

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde'nin meşhur içeceği olan Niğde gazozu, adını tüm Türkiye'ye duyurmayı başarmış bir lezzet. Hemen hemen bütün yemelerin yanına yakışan Niğde gazozu, birçok kişiyi çocukluk anılarına götürüyor. Niğde'ye gittiğinizde mutlaka içmeniz gereken bu gazoz şehirden dönerken de bol bol almanız gerekenler arasında bulunuyor.

Beyaz Kiraz Reçeli

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde'de yetişen beyaz kirazlardan yapılan bu reçel, Niğde kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Niğde'nin yöresel reçelleri arasında bulunan beyaz kiraz reçeli, şehrin bütün kahvaltıcılarında kolayca bulunabiliyor.

Paluze

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde'de Osmanlı zamanından beri yapılan meşhur tatlılar arasında yer alan paluze, nişasta ve şekerle hazırlanıyor. Yapımı kolay ve tadı ise oldukça hafif olan bu tatlı, isteğe göre gül suyu eklenerek daha da lezzetli hale getiriliyor. Üzerine eklenen badem ve cevizle daha da güzel olan bu tatlı, Niğde'ye gittiğinizde tatmanız gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Oğma Çorbası

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde yöresel yemekleri arasında bulunan oğma çorbası, mercimek çorbasını anımsatan bir görüntüye sahip. İçerisinde sadece un, kırmızı toz biber, tereyağı ve nane bulunan bu çorba, kolay hazırlandığı ve doyurucu olduğundan dolayı Niğde'de çok sık yapılıyor. Özellikle kışları iç ısıtan bu lezzet, Niğde'de yemeniz gereken yöresel tatlar arasında bulunuyor.

Sarım Burma

Niğde'nin Meşhur Lezzetleri

Niğde'de kıvırma börek olarak da adlandırılan sarım burma, özel günlerde, ramazanda ve çay yanına çok sık yapılıyor. Niğde'nin meşhur tatlıları arasında yer edinen sarım burma, içine bol ceviz konularak hazırlanıyor. Şerbetli bir tatlı olan sarım burma, Niğde'deki tatlıcılarda kolayca bulunabiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Niğde'nin En İyi OtelleriNiğde'de Gezilmesi Gereken Yerler
Niğde Hakkında Bilgi

Niğde'nin en çok neyi meşhur?

Niğde'nin en meşhur lezzetleri arasında beyaz kiraz, Niğde gazozu ve tarhana yer almaktadır.

Niğde'nin yöresel yemekleri neler?

Niğde'nin yöresel yemekleri arasında; Söğürme, Pirinçli Elma Dolması, Mazaklı Köftesi, Niğde Tava, Cevizli Erişte, Halveter Tatlısı, Ditme, Kaymak Tatlısı, Kabak Musakka, Sütlü Pancar Çorbası, Ayva Boranisi, Niğde Gazozu, Beyaz Kiraz Reçeli, Paluze, Oğma Çorbası ve Sarım Burma Niğde'nin meşhur lezzetleridir.

Niğde'nin neyi meşhur tatlı?

Niğde'nin en meşhur tatlıları arasında kaymak tatlısı, halveter tatlısı, paluze ve sarım burma yer almaktadır.

Niğde'nin meşhur meyvesi ne?

Niğde'nin meşhur meyvesi arasında elma, armut, ayva, kiraz ve erik yer alıyor.

Niğde'den ne hediye alınır?

Niğde'den dönerken alabileceğiniz hediyeler neler merak ediyorsanız eğer; Niğde gazozu, kiraz, tahinli ekmek ve misket elması sevdiklerinize alabileceğiniz ürünlerdir.

Niğde'de gezilecek yerler neresi?

Niğde'de gezilecek yerler arasında; Niğde Kalesi, Niğde Müzesi, Roma Havuzu, Aladağlar Milli Parkı, Alâeddin Camii, Çinili Göl, Gümüşler Manastırı, Tyana Ören Yeri, Kocapınar Kaplıcası, Sungurbey Camii, Narlıgöl, Andaval Kilisesi, Göllü Dağ, Hudavent Hatun Turbesi ve Niğde Saat Kulesi Niğde'de görmeniz gereken mekanlardır.

Niğde'nin neyi meşhur?

Niğde'nin meşhur ürünleri arasında gazoz, elma ve patates bulunmaktadır.

Niğde kaç günde gezilir?

Niğde'yi gezmeniz için 2-3 gün yeterli olacaktır. Niğde'ye yaz aylarında gitmeniz şehri daha rahat gezmenize yardımcı olacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.