Niğde'ye Gitmeden Önce Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kapadokya bölgesinde kalan Niğde hakkında bilmediklerinizi ve bilmeniz gereken bilgileri sizin için derledik. İşte Niğde hakkında bilinmesi gerekenler...
Niğde'ye Gitmeden Önce Hakkında Bilinmesi Gerekenler

363.725 kişilik nüfusa sahip olan Niğde, Milattan önceye dayanan tarihiyle ve tarihi mekanlarıyla ön plana çıkıyor. 2003 yılında Avrupa'da yılın müzesi olmaya aday olan Niğde Müzesi'yle birçok turist çeken bu şehir, kaplıcalarıyla da ziyaretçi ağırlıyor.

Tüm bunlardan yola çıkarak hazırladığımız bu içeriğimiz, Niğde'ye gitmeden önce hakkında bilmeniz gerekenleri ve bilinmeyenleri barındırıyor.

İşte Niğde hakkında bilinmesi gerekenler...

Niğde'nin Tarihçesi

Niğde Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Niğde'nin tarihi hakkında bulunabilen en eski bilgiler bölgede yapılan Bahçeli Köşk Höyüğü, Altunhisar Pınarbaşı Höyüğü, Çamardı Cellaler Höyüğü, Güllüdağ Ören Yeri ve Divaralı Höyüğü kazılarında elde edilmiştir. Bu bilgiler eşiğinde M.Ö. 7000-5500'li yıllardan beri yaşam olan Niğde'nin bilinen en eski adı ise İbn Bidi'nin eserinde geçen Nahita veya Nakita'dır. Hititler döneminde Tabal yönetiminde olduğundan dolayı Tabal Toprakları olarak da adlandırılan Niğde, tam 1000 yıl Hititlerin hakimiyetinde kalmıştır.

Hititlerden sonra sırasıyla Medler, Persler, Helenistik Kapadokya Krallığı ve Bergama Krallığı hakimiyetinde olan Niğde, M.Ö. 17 yılında Romalılar tarafından ele geçirilmiştir. Roma döneminde tarihinin en önemli şehirleri arasında yer alan Niğde, saraylar, su kemerleri ve mabedleriyle dikkat çekmektedir. Bu dönemde Arap, Sasani ve Persler tarafından çok fazla istilaya uğrayan Niğde'de birçok önemli eser yıkılmıştır.

395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Bizans topraklarında kalan Niğde, 1071 yılında Türklerin Anadolu'ya gelmesiyle birlikte 1308 yılına kadar Selçuklu hakimiyeti altına girmiştir. 1470 yılından itibaren Osmanlı hakimiyetine giren Niğde, Arap harfleriyle ''Nikde'' olarak okunacak şekilde ismi değiştirilmiştir. Takvimler 1849 yılını gösterdiğinde sancak merkezi olan Niğde, 1860 yılında merkez, Ürgürp, Nevşehir, Kırşehir, Aksaray ve Yahyalı ile birlikte toplam da 6 kazaya sahip olmuş, daha sonra ise Konya'ya bağlanmıştır.

Milli mücadele dönemini sorunsuz geçiren Niğde, işgale uğramadığı için en sakin şehirlerden biri olmuştur. Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte ilk top atışıyla kutlayan şehir olarak bilinen Niğde, bu dönemde Konya'dan ayrılmıştır.

Niğde'nin İklimi

Niğde Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçiren Niğde, sert karasal iklime sahiptir. Yılın 100 günü 0 derecenin altında olan bu şehir, 30 gün karla örtülü kalır. Yıllık yağış ortalaması 350 mm olan Niğde, yılın 15 gününde kar yağmaktadır. En sıcak ayı Temmuz, en soğuk ayı ise Ocak'tır. Bitki örtüsüne bakıldığında ise bozkıra sahip olan Niğde, %1,7 orman, %50 ekili dikili alan, %37'si ise çayır ve meralardan oluşmaktadır.

Niğde, orman varlığı bakımından az olsa da maden bakımından oldukça zengin sayılır. Başlıca maden rezervleri demir, çinko, kurşun, civa, volfram, bakır, kükürt, gümüş, altın, antimon, kaolin ve alçıtaşıdır. Şehrin geçim kaynağı olarak çoğunlukla tarım ön plana çıkmaktadır. Niğde'de en çok yetişen ürünler arasında elma yetiştiriciliği Türkiye'de 3. sırada gelmektedir. Ayrıca Türkiye'de patates üretimiyle 1. sırada olan Niğde, baklagil, şeker pancarı ve sarımsak gibi ürünler de yetiştirmektedir.

Niğde'nin Coğrafyası

Niğde Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İç Anadolu Bölgesi'nin güneydoğusunda yer alan Niğde, üç tarafı Torosların genç kıvrım dağlarıyla çevirilidir. Nevşehir, Kayseri, Adana, Mersin, Karaman, Konya ve Aksaray illeriyle komşu olan Niğde'nin Güney ve Güneydoğu sınırını Bolkar Dağları çizmektedir. Deniz seviyesinden 1300 m yüksekliğe sahip olan Niğde, 779,522 kilometre kare yüzölçümüne sahiptir. Niğde'nin en yüksek tepesi ise 3374 metreyle Demirkazık Tepesi'dir. Dağlık arazi yapısına sahip olan Niğde'nin Misli Ovası, Melendiz Ovası ve Bor ovası şehrin en düz yerleri olmasının yanı sıra ayrıca en verimli alanlarıdır. Şehrin ana su kaynakları ise Karasu, çiftehan Çayı, Ecemiş Suyu ve Uluırmak'tır. Göl bakımından çok zengin bir şehir olmasa da Aladağlar ve Bolkarlar üzerinde buzul aşılımıyla meydana gelmiş sirk gölleri bulunmaktadır. Bunlar; Akgöl, Alagöl, Çinigöl, Yedi Göller ve Karagöl'dür.

Niğde'nin İlçeleri

Niğde Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Niğde toplamda 5 ilçeye sahiptir. Bunlar; Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla’dır.

Niğde'nin İl Trafik Numarası ve Alan Kodu

Niğde Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Niğde'nin il trafik numarası yani plakası 51'dir. Niğde'de bulunan sabit hatların aranabilmesi için gerekli olan alan kodu ise 0388'dir.

Niğde'ye Nasıl Gidilir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Niğde'nin Meşhur LezzetleriNiğde'de Gezilmesi Gereken Yerler

Niğde'de en çok ne yetişir?

Niğde'de en çok yetişen ürünler arasında; patates, çavdar, lahana, kuru fasulye ve elma yetiştirilmektedir.

Niğde nasıl bir şehir?

Kapadokya bölgesinin içinde yer alan Niğde, doğal güzellikleri, kültürel etkinlikleri, tarihi yerleriyle ön plana çıkmaktadır. Yılın her dönemi turist çeken Niğde, karasal iklime sahip olduğundan kışları soğuktur.

Niğde'nin iklim özellikleri nedir?

Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçiren Niğde, sert karasal iklime sahiptir. Yıllık sıcaklık ortalamasına bakıldığından en soğuk ayı Ocak, en sıcak ayı ise Temmuzdur.

Niğde hangi şehirden ayrıldı?

Osmanlı döneminde Konya'ya bağlanan Niğde, Cumhuriyet döneminde Konya'dan ayrılmış kendi başına bir il olmuştur.

Niğde ne ile ünlü?

Niğde ne ile ünlü diye merak ediyorsanız eğer; beyaz kiraz reçeli, Niğde Gazozu ve tarhana Niğde'nin meşhur lezzetleridir.

Niğde neyi ile meşhur?

Niğde'nin meşhur lezzetleri arasında; Söğürme, Pirinçli Elma Dolması, Mazaklı Köftesi, Niğde Tava, Cevizli Erişte, Halveter Tatlısı, Ditme, Kaymak Tatlısı, Kabak Musakka, Sütlü Pancar Çorbası, Ayva Boranisi, Niğde Gazozu, Beyaz Kiraz Reçeli, Paluze, Oğma Çorbası ve Sarım Burma Niğde'nin yöresel tatlarıdır.

Niğde Kürt mü?

Niğde'de Kürt bulunmamaktadır. Niğde ülkemizde en çok Türk ırkına sahip şehirler arasında yer almaktadır. Niğde'nin nüfusunu oluşturan ırklar arasında Türkmenler, Yörükler, Kazaklar, Bulgaristan ve Yunanistan göçmeni Türkler yer almaktadır.

Niğde yemekleri nelerdir?

Niğde yemekleri arasında; Söğürme, Pirinçli Elma Dolması, Arapaşı Çorbası, Mazaklı Köftesi, Niğde Tava, Tarhana, Cevizli Erişte, Halveter Tatlısı, Ditme, Kaymak Tatlısı, Kabak Musakka, Sütlü Pancar Çorbası, Ayva Boranisi, Niğde Gazozu, Beyaz Kiraz Reçeli, Paluze, Oğma Çorbası ve Sarım Burma Niğde'nin yöresel yemekleridir.

Niğde'de gezilecek yerler neresi?

Niğde'de gezilecek yerleri merak ediyorsanız eğer; Niğde Kalesi, Niğde Müzesi, Roma Havuzu, Aladağlar Milli Parkı, Alâeddin Camii, Çinili Göl, Gümüşler Manastırı, Tyana Ören Yeri, Kocapınar Kaplıcası, Sungurbey Camii, Narlıgöl, Andaval Kilisesi, Göllü Dağ, Hudavent Hatun Turbesi ve Niğde Saat Kulesi Niğde'de görülmesi gereken yerlerdir.

Niğde'nin en iyi otelleri hangisi?

Niğde'de kalabileceğiniz en iyi oteller arasında; Sarayhan Termal Hotel Spa, Al-Si Ametis Thermal Hotel & SPA, Çelikhanım Termal Otel, Grand Hotel Niğde, Ramada by Wyndham ve Honour Hotel Niğde'nin öne çıkan konaklama yerleridir.

Niğde'nin hangi meyvesi meşhurdur?

Niğde'nin meşhur meyveleri armut, elma, ayva ve eriktir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.