Kapadokya ile Ünlü Nevşehir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi geçmişi ve Peribacalarıyla merak uyandıran Nevşehir hakkında bilinmesi gereken bilgileri sizin için derledik.
Kapadokya ile Ünlü Nevşehir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Peribacalarıyla adından sıkça söz ettiren ve hem yerli hem de yabancı birçok turist çeken Nevşehir, 308.003 kişilik nüfusa sahiptir. Türk düşünürü Hacı Bektaş-ı Veli ile Osmanlı döneminin ünlü sadrazamlarından Damat İbrahim Paşa’nın yaşadığı Nevşehir, Milat'tan önceye dayanan tarihiyle de merak uyandırıyor. Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz Nevşehir'e gitmeden önce hakkında bilmeniz gereken bütün bilgileri sunuyor.

İşte Nevşehir hakkında bilinmesi gerekenler...

Nevşehir'in Tarihi

Nevşehir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi geçmişi M.Ö. 5000 - 4000 yıllarına kadar dayanan Nevşehir'de bilinen ilk halk Luviler ve Hititlerdir. M.Ö 2500 yıllarına gelindiğinde Asurlular tarafından ticaret kolonileri kurulan Nevşehir'e, Katpatuka yani güzel atlar ülkesi anlamına gelen ismi koymuşlardır. M.Ö. 1700'lü yıllarda ise Hitit hakimiyetine giren Nevşehir, uzun yıllar boyunca Hititliler tarafından yönetilmiştir. Yıl M.Ö. 1200'ü gösterdiğinde Tabal Krallığının eline geçen Nevşehir, sırasıyla Frigyalılar, Lidyalılar ve Perslilerin yönetimine girmiştir. M.Ö. 334 - 331 yılları arasında Perslilerle savaşan Büyük İskender Nevşehir'i ellerinden almıştır.

Sonrasında çıkan iç karışıklıklar sebebiyle bir süre Bağımsız Kapadokya Krallığına kalan bölge, M.S. 17'de Roma'ya bağlanmıştır. 395 yılında ikiye ayrılan Roma İmparatorluğu sonrası Doğu Roma (Bizans) topraklarında kalan Nevşehir, Anadolu'nun iki piskoposluk merkezinden biri olarak Hristiyanlar için oldukça önemli bir yer haline geldi. 1071 yılında Malazgirt Savaşı'yla birlikte Anadolu'ya gelen Türkler, Nevşehir'i ele geçirmiştir. Muşkara adı verilen Niğde, Selçuklular zamanında birbirinden farklı beyliğin yönetimini altına girmiş 18 evlik bir köydü.

14. yüzyıla gelindiğinde Osmanlı hakimiyetine giren Muşkara, Damat İbrahim Paşa döneminde genişletilmiştir. Osmanlı döneminde yeni şehir anlamına gelen Nevşehir ismi konmuş ve Niğde sancağına kaza olarak bağlanmıştır. Takvimler 20 Temmuz 1954 yılını gösterdiğinde Niğde'den ayrılan Nevşehir ayrı bir şehir olmuştur.

Nevşehir'in İklimi

Nevşehir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçiren Nevşehir, karasal iklime sahiptir. Yıllık yağış ortalaması 415,7 mm, yıllık sıcaklık ortalaması ise 11.8 derece olan Nevşehir'de senenin 70 günü sıfırın altında bir değer gözlemleniyor. Kızılırmak Vadisi'nden uzaklaştıkça daha da soğuyan Nevşehir, bozkır bitki örtüsüne sahiptir. %1.3'ü orman, %28'i mera ve çayırlar, %69'u ekili alandan ibaret olan Nevşehir'de Haziran ayından itibaren yeşillikler kaybolmaktadır.

Nevşehir'in Coğrafyası

Nevşehir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Erciyes, Hasan ve Melendiz dağlarından çıkan lav ve küllerin birikmesiyle oluşan platonun üstünde yer alan Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Niğde, Aksaray ve Kırşehir illerine komşudur. Yüzölçümü 5.392 kilometre kare olan Nevşehir, Türkiye'nin tam ortasında yer almaktadır. Kızılırmak Platosu'nun yüksek batı yamaçlarına kurulan il merkezi, 1.150 m rakıma sahiptir. Engebeli arazi yapısına sahip olan Niğde'nin en önemli ovası Derinkuyu Ovasıdır. Şehre hayat veren su kaynaklarının en önemlisi ise Kızılırmaktır. Vadiden inen sel suları ve rüzgarın tüf kayalarını aşındırması sonucu oluşan Peribacaları, şehrin turizmi için oldukça önemlidir.

Nevşehir'in İlçeleri

Nevşehir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Nevşehir'in merkez ilçesiyle beraber toplamda 8 ilçesi vardır. Bunlar; Acıgöl, Avanos, Derinkuyu, Gülşehir, Hacıbektaş, Kozaklı, Nevşehir, Ürgüp'tür.

Nevşehir'in İl Trafik Numarası ve Alan Kodu

Nevşehir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Nevşehir'in il trafik numarası yani plakası 50'dir. Nevşehir'de bulunan sabit hatların aranabilmesi için gerekli olan alan kodu ise 0384'dır.

Nevşehir'e Nasıl Gidilir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Nevşehir'de Gezilecek YerlerNevşehir'in Yöresel Yemekleri

Nevşehir'in genel özellikleri nelerdir?

Nevşehir'in genel özellikleri arasında; en önemli düzlüğü Derinkuyu Ovası, en önemli akarsuyu Kızılırmak ve karasal iklim özelliğine sahip olması sayılabilir.

Nevşehir denilince akla ne gelir?

Nevşehir denildiğinde herkesin aklına Peribacaları geliyor. Volkanik lavlardan oluşan Peribacaları farklı görünümleriyle dikkat çekiyor.

Nevşehir neyi ile meşhur?

Nevşehir'in nesi meşhur diye merak ediyorsanız eğer; Testi Kebabı, Ayva Dolması, Nevşehir Tava, Soğanlama, Düğü Çorbası, Nohutlu Yahni, Şarap, Köftür, Dıvıl, Kuru Kaymak, Nevşehir Simidi ve Aside Nevşehir'in meşhur lezzetleridir.

Nevşehir'in eski adı nedir?

Nevşehir'in eski ismi olan Muşkara, Türkler tarafından konulmuştur.

Nevşehir'de en çok ne yetişir?

Nevşehir'de en çok tahıl yetişmektedir. Bunun yanı sıra en çok yetiştirilen ürünler ise üzüm, çerezlik kabak, şekerpancarı ve patatestir.

Nevşehir'i kim fethetti?

Süleyman Şah Malazgirt Savaşı'ndan sonra Nevşehir'i fethetmiştir.

Nevşehir'de nasıl giyilmeli?

Nevşehir'e kış aylarında giderseniz eğer mutlaka sizi sıcak tutacak mont, atkı, bere, eldiven gibi kalın ürünler giyinmelisiniz. Ayrıca vadileri daha rahat gezebilmek içinde spor ayakkabı giymeniz gerekiyor.

Nevşehir hakkında ilginç bilgiler nelerdir?

Nevşehir hakkında bilmediğiniz ilginç bilgiler aşağıdaki gibidir.

- Kapadokya şehir değil bölgedir.

- Kapadokya UNESCO Dünya listesindedir.

- Kapadokya ismi Farsça'dan gelmektedir.

- Bölgede 600'den fazla kilise bulunmaktadır.

- Kapadokya'da hala bir yenisi eklenen birçok yeraltı şehri vardır.

- Bölge'de 900'den fazla dizi ve film çekilmiştir.

Nevşehir'de gezilecek yerler neresidir?

Nevşehir'e gittiğinizde gezmeniz gereken yerler arasında; Kızılçukur Vadisi, Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, Özkonak Yeraltı Şehri, Zelve Açık Hava Müzesi, Asmalı Konak, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Güvercinlik Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Uçhisar Kalesi, Saç Müzesi Nevşehir, Kaymaklı Yer Altı Şehri, Çavuşin Kilisesi, Kapadokya Paşabağ Rahipler Vadisi, Üç Güzeller, Ortahisar Kalesi, Saruhan Kültür ve Kongre Merkezi, Devrent Vadisi, Güray Müze, Temenni Tepesi, Mazı Yeraltı Şehri, Gomeda Vadisi, Göreme Bağlıdere Aşk Vadisi ve Nevşehir Kalesi Nevşehir'in görülmesi gereken yerleridir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum