Nefes Darlığına İyi Gelen Bitkiler, Egzersizler ve Besinler

Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan ve çoğu zaman yaşam kalitenizi düşüren nefes darlığını sizin için araştırdık.
Nefes Darlığına İyi Gelen Bitkiler, Egzersizler ve Besinler

Nefes darlığının tedavisinde de her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Birçok nedene bağlı olarak yaşanan nefes darlığının tanısında hatalığın öyküsü çok önemlidir. Öncelikle nefes darlığının neden dolayı kaynaklandığı araştırılmalıdır. Nefes darlığını önlemek için bitkilerden lavanta çiçeği, bitki çaylarından zencefil çayı, besinlerden nane tüketilebilir.

Nefes Darlığına Etkili Bitkiler

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir

Nefes darlığına iyi gelen bitkiler arasında devetabanı yaprağı, lavanta çiçeği, gelincik, civanperçemi, meyan kökü, okaliptüs, ebegümeci, meyan kökü, zencefil ve soğan yer almaktadır. 

Sizlere önerdiğimiz bitkiler sayesinde üst solunum yollarını açabilirsiniz. Balgam söktürücü etkisiyle bilinen bitkiler, aynı zamanda enfeksiyonu da önlemeye yardımcıdır. Antibakteriyel içerikleri sayesinde nefes darlığını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Şifalı bitkiler bol bol tüketilmelidir.

Nefes Darlığına İyi Gelen Bitki Çayları

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir

Nefes darlığını önleyen bitki çayları arasında limon çayı, zencefil çayı, karabiber çayı, ada çayı, ballı çay, kurt pençesi çayı, nane çayı yer almaktadır.

Sizlere önermiş olduğumuz şifalı bitki çaylarını düzenli olarak tüketerek nefes darlığı probleminin önüne geçebilirsiniz. Nefesinizi daha doğru kullanmanıza yardımcı olacak bitki çayları aynı zamanda rahat nefes almanızı sağlar. Bitki çayı tüketiminin aşırıya kaçılmaması da önemlidir.

Nefes Darlığını Geçiren Besinler ve Yiyecekler

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir

Nefes darlığı hastalığına faydalı besinler ve yiyecekler arasında sarımsak, soğan, nane, süt, bal, limon, zencefil, havuç, keçi boynuzu, baharatlar, turp, pancar, avokado, yaban mersini, zeytinyağı ve balık vardır.

Nefes darlığı hastalığının geçmesinde etkili besinleri, yiyecekleri tüketmenizde fayda vardır. Antioksidan ve antienflamatuar bakımından zengin olan besinler haftada 3-4 kez yenilmelidir. Kişi bu besinleri tükettiği taktirde daha rahat nefes alır, nefes alma zorluğu ortadan kalkar. Akciğeri güçlendirici besinlerdir.

Nefes Darlığı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Nefes Darlığına Ne İyi Gelir

Nefes açıcı, hava yollarını genişletici ilaçlar vardır. Bu ilaçlara genelde nefes açıcı ilaçlar denilmektedir. Üç tür nefes açıcı ilaç bulunur. Bunlar formoterol, salmeterol, albutamol, terbutalin, indakaterol adı verilen beta agonist ilaçlardır. İpratropium, glikopironyum ve tiotropium adı verilen antikolinerjik ilaçlar ve teofilindir. Bu ilaçlar kesinlikle hekim kontrolü altında kullanılmalıdır. Kullanılmadan önce kesinlikle doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuzun önermediği bir ilacı kullanmak daha kötü sonuçlar doğurabilir.

Nefes Egzersizleri ve Hareketler

Derin nefes alma teknikleri için uygun bir ortam oluşturun ve uzanın. Ellerinizi karnınıza koyarak derin nefes alın. Göğsünüzün genişlediğini hissedin ve akciğerlerinizin havayla dolmasına izin verin. Nefesinizi tutun ve havayı yavaşça ağzınızdan vererek akciğerlerinizin boşaldığını hissedin. Bu egzersize 5-10 dakika kadar devam edin. Günde birkaç defa tekrarlayarak nefes darlığının önüne geçebilirsiniz.

Diğer bir hareket ise burnunuzdan bir nefes alın ve dudaklarınızı bir muma üflermiş gibi büzün ve nefes verin. Bu egzersizi düzenli olarak yaptığınızda nefes darlığı sorununun önüne geçmiş olacaksınız.


İlginizi Çekebilir
Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir? Tedavi YöntemleriSolunum Yetmezliği Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Nefes darlığı nedir?

Nefes darlığı, gün içerisinde çoğu kişinin başına gelebilen bir anda nefesin kesilmesi durumunda nefes alıp vermede zorlanma halidir. Nefes darlığı tip dilinde "Dispne" olarak adlandırılmaktadır. Fiziksel aktiviteler, koşma, hızlı yürüme, yokuş çıkma gibi eylemlerde nefesin kesilmesi çoğu kişi için kaçınılmaz bir durumdur. 

Nefes darlığı eğer herhangi bir fiziksel aktivitenin ve sıcakların etkisi olmaksızın hissediliyorsa başlı başına bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Sık yaşanan nefes darlığı kişinin hayat kalitesini etkileyerek birçok sosyal ve fiziksel ativiteden mahrum bırakmaktadır.

Nefes darlığı neden olur?

Nefes darlığı, vücudu yoran çeşitli fiziksel aktiviteler nedeni ile ortaya çıkmakla birlikte altta yatan bir hastalığın nedeni de olabilir. Nefes darlığının bir diğer nedeni ise solunum sistemindeki sorunlardır. Astım, kalp ve ciğer hastalıkları nefes darlığına neden olan başlıca hastalıklardandır. 

Obezite, birçok hastalığa kapı açmakla birlikte nefes darlığında da önemli bir rol oynamaktadır. Aşırı sigara kullanımı solum sistemi ile birlikte ciğer hastalıklarına neden olduğundan nefes darlığını tetikleyen en önemli unsurlardandır. Her hastalığın oluşmasında büyük rol oynayan stres, nefes darlığında da kendini göstermektedir. Nefes darlığı yaşayan kişiler öncelikle stresten uzak durmalılardır. Stres, sigara ve diğer kötü alışkanlıklar gibi nefes darlığını tetiklemektedir.

Nefes darlığının belirtileri nelerdir?

Uzmanlar tarafından normal olarak görülen herhangi bir fiziksel efor ve aktivite sonrasında oluşan nefes darlığının yanı sıra dinlenirken ve otururken ortaya çıkan nefes darlığı durumunda mutlaka bir doktora görünmek gerekmektedir. Nefes darlığı kendi başına bir rahatsızlık olarak görülebilirken aynı zamanda altta yatan bir hastalığın nedeni de olabilir.

Uzun süre koşu ve yürüyüş gibi fiziksel aktivite, sigara kullanımı, alkol tüketimi ve aşırı kilo gibi faktörlerin yanı sıra psikolojik olarak nefes darlığı yaşayanlar da söz konsudur. Nefes darlığı kimi zaman birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Uzmanlar yoğun efor sarfetmeden ortaya çıkan ve nefes darlığına dikkat çekiyor. Bu tip nefes darlığı problemi beraberinde birçok rahatsızlığı beraberinde getirmektedir. Peki, nefes darlığının bir hastalık belirtisi olduğunu nasıl anlarız?

İşte nefes darlığının hastalık belirtileri şunlardır;

  • Terleme ile birlikte gelen nefes darlığı,

  • Çeşitli eklem ağrıları ile birlikte nefes darlığı,

  • Göğüs ağrısı ve nefes darlığı,

  • Vücudun güçsüz kalması ve bayılma hissi ile birlikte nefes darlığı,

  • Aşırı yemek sonrası gelen nefes darlığı,

  • Öksürük ve nefes darlığı,

  • Kilo kaybı ve nefes darlığı,

  • Dinlenme halinde gelen nefes darlığı,

  • Ateş ve nefes darlığı,

  • Halsizlik ve nefes darlığı,

  • Hırıltı ve nefes darlığı gibi problemler altta yatan birçok hastalığın belirtisi olabilir

Nefes darlığına neden olan hastalıklar nelerdir?

Nefes darlığı çekmek büyük bir eziyettir. ​​​​​​Nefes darlığına neden olan hastalıklardan bazıları ise şunlardır; Amfizem, akciğer embolisi, akciğer ödemi, akciğer kanseri ve akciğer sönmesi, boğulma, düşük kan basıncı, kronik bronşit, panik atak, kırık kaburga, akciğer zarında sıvı birikmesi, tüberküloz, üst solunum yolu hastalıkları, kalpte pompalama sorunu, kardiyomiyopati nefes darlığına neden olur.

Astım nefes darlığı yapar mı?

Hava yollarının daralması sebebiyle nefes almada güçlük çekilmesine yol açan ve yaşam boyu sürekli ataklar ile hastanın yaşam kalitesini bozan astım dünyada 350 milyon insanı etkisi altına almayı başarmıştır. Astım ataklarını en aşağıya indirmek için öncelikle hastalığı tetikleyen etkenlerden kurtulmanız gerekmektedir. Astımın en yaygın belirtilerinden biri de nefes darlığı ve öksürüktür.

Zatürre nefes darlığına neden olur mu?

Akciğer dokusunun iltihaplanması olarak tanımlanan zatürre öncelikle bakteriler olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak ortaya çıkar. Göğüs ağrısı ve nefes darlığının yaşandığı durumlarda akla öncelikle göğüs boşluğuna iltihabi bir sıvının biriktiği ihtimali gelir. Erken tanı ve tedavi ile hasta eski sağlığına kavuşabilir.

Kalp yetmezliği ile nefes darlığı arasındaki bağlantı ne?

Kalp yetmezliğinin başlıca belirtisi ise nefes darlığıdır. Kalp her attığında kasılıp gevşeyen ve vücuda kan pompalayan bir kastır. Kalp kası görev bakımından düz kaslar gibi çalışır ancak yapı olarak çizgili kaslara benzer. Yani isteğe bağlı kasılmaz. Kalp yetmezliği genellikle kalp krizi, kalp damar hastalıkları ya da yüksek tansiyon gibi hastalıklar yüzünden kalp kasının zarar görmesinden kaynaklanır. 

Obezite nefes darlığına sebebiyet verir mi?

Hastalık derecesine varan şişmanlık olarak tanımlanan obezitenin belirtileri arasında ilk sırada nefes darlığı yer almaktadır.

Anemi hastalığı olanlar nefes darlığı yaşar mı?

Kansızlık, hemoglobin seviyesinin bilinen değerlerin altına düşmesi olarak tanımlanır. Ancak kişide anemi olup olmadığını teşhis etmek için yalnızca hemoglobin değerine değil kanda demir, demir bağlama kapasitesi ve demir depolarını gösteren değerlere de bakılır. Anemi hastalığının belirtilerinin başında nefes darlığı gelirken diğer belirtiler ise; güçsüzlük, yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyuma halidi 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.