Çok Yaşa Neden Denir? Çok Yaşa Ne Demek? Diyene Ne Denir?

Hapşu sesinin karşılığı olarak hepimiz hapşıran kişiye çok yaşa deriz. Karşılığında aldığımız cevap sen de gör olur. Peki bunun sebebi nedir. İşte cevabı.
Çok Yaşa Neden Denir? Çok Yaşa Ne Demek? Diyene Ne Denir?

Bu zamana kadar hayatımızda olan birçok kişiye çok yaşa demişizdir. Peki bunun denme sebebinin ne olduğunu biliyor musunuz? Bu içeriğimizde hapşıran kişiye neden çok yaşa dendiğini sizlerle paylaştık.

İşte çok yaşa neden denir sorusunun yanıtı...

Çok Yaşa Neden Denir?

Neden Çok Yaşa Denir

Bu âdetin kökenine baktığımızda, çok eski zamanlara gidiyoruz. O zamanlar, hapşırmak insan için önemli bir tehlike olarak görülürdü. İnsanlar, yaşamın sebebinin ruh olduğuna ve ruhun ise insanın başı içinde olduğuna asırlar boyu inandılar. Bu inanca göre hapşırmak bu hayati güce zarar verebilirdi ve insanlar hapşırıklarını tutabilmek için her yola başvurdular.

Aristo ve tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat'ın öğretisiyle, M.Ö. 4. yüzyılda, hapşırmanın ne olduğunu öğrenen insanların hapşıran kişiye 'sağlıklı yaşa', 'çok yaşa' gibi sözler söyleme âdeti başlar. Buna göre hapşırma, başın yabancı maddelere karşı bir savunma refleksidir ve bir hastalığın başlangıcı olduğundan hastalığın sonunun kötü bitmemesi için bu sözler söylenir.

Hapşırmanın üzerine hapşıran kişiye çok yaşa denmesi, birçok kültürde yer alsa da İngilizlerin God bless you (Tanrı seni takdis etsin) demesi çok daha ayrı bir yerdedir. 6. yüzyılda bulaşıcı ve öldürücü veba hastalığı İtalya'da tüm şiddeti ile başlamıştır. Bu hastalığın belirtisi de kronik hapşırmadır. Bu sebeple Papa tarafından bir yasa yayınlanmıştır ve hapşıranlara God bless you denmesi mecbur kılınmıştır. Aynı zamanda bu yasa gereğince eğer kişinin çevresinde ona God bless you diyecek biri yoksa, kendi kendine God help me (Tanrı yardımcım olsun) demesi önerilmiştir.

Çok Yaşa Diyene Ne Denir?

Neden Çok Yaşa Denir

Diğer bir âdet de çok yaşa diyen kişiye cevap olarak sen de gör demektir. Bu, benim uzun yaşadığımı görecek kadar çok yaşa anlamına gelir. Eğer çok yaşamaktansa iyi yaşamanın daha olumlu olduğunu düşünüyorsanız çok yaşa yerine sevdiklerinize iyi yaşa ya da her ikisi birden 'iyi ve çok yaşa' diyebilirsiniz.

Yabancı Dillerde Çok Yaşa Kelimesi

Neden Çok Yaşa Denir

  • Çok Yaşa Almanca: Gesundheit
  • Çok Yaşa Fransızca: Sois béni
  • Çok Yaşa Arapça: Barak allah fik
  • Çok Yaşa Rusça: Bud'te zdorovy
  • Çok Yaşa İngilizce: Bless you
  • Çok Yaşa İtalyanca: Salute
  • Çok Yaşa İspanyolca: Salud
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hapşırmak Hakkında İlginç BilgilerHapşırma Nasıl Gerçekleşir

"Çok Yaşa" ne anlama gelir?

 "Çok Yaşa" sözü bilimsel olarak anlamsızdır ve yaşam süresini uzatmaz. Ancak, mutlu ve olumlu düşüncelerin insan sağlığına olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.

Çok Yaşa Demek Günah Mıdır?

Hapşıran bir insana çok yaşa demek müslümanlık dininde günah değildir.

"Çok Yaşa" sözü hangi durumlarda kullanılır?

Çok yaşa sözü ülkemizde genellikle bir kişi hapşırdıktan sonra kullanılmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum