Necmettin Erbakan Kimdir

Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926 yılında Sinop’ta dünyaya geldi. Babası Mehmet Sabri, annesi ise Kamer Hanım’dır. Lakabı Mücahit Erbakan’dır ve 28 Haziran 1996 ile 30 Haziran 1997 tarihleri arasında Türkiye'de Başbakanlık yapmıştır.
Necmettin Erbakan Kimdir

Necmettin Erbakan Biyografisi

Necmettin Erbakan, Sabri ve Kamer çiftinin dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. İlköğrenimini Kayseri’de tamamladı ancak babasının işleri yüzünden Trabzon’a gitmek zorunda kaldı. 1937'de orta tahsile başladığı İstanbul Erkek Lisesi'ni 1943'te birincilikle bitirdi.

Üniversite eğitimi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde aldı ve burada Süleyman Demirel ve Turgut Özal ile dönem arkadaşıydı. 1948 yılında Makine bölümünden mezun oldu. Üniversite tarafından 1951 yılında Almanya gönderildi ve burada doktorasını tamamlamasının yanı sıra birçok araştırma merkezinde kendisini geliştirdi. 1953 yılında Türkiye döndü ve ilk olarak doçentlik unvanını alırken, 1965 yılında ise profesör oldu.

Necmettin Erbakan, 1943 yılında Nermin Erbakan ile evlendi ve bu evlilikten Zeynep, Fatih ve Elif adında üç çocuğu oldu. Mücahit Necmettin Erbakan 2005 yılında vefat etti.

 

Necmettin Erbakan’ın Siyasi Hayatı

Siyasete ilk olarak 1969 yılında Adalet Partisi’nden aday olarak başlangıç yapmak istese de, o dönem Süleyman Demirel tarafından veto yedi ve bunun üzerine Konya’dan bağımsız aday olarak seçimlere girip milletvekili seçildi. 1970 yılında arkadaşlarıyla beraber Milli Nizam Partisi'ni (MNP) kurdu ancak parti 12 Mart 1971 Askeri Müdahalesinden kısa süre sonra, "laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü" iddiasıyla açılan dava sonunda 20 Mayıs 1971'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

necmettin erbakan konyadan bağımsız aday

Bu olaylardan sonra 2 yıl boyunca İsviçre’de kalan Erbakan, 1973 seçimlerinde Süleyman Demirel’in oylarını bölmesi için TSK’dan olan iki komutan tarafından Türkiye’ye geri davet edildi. Kısa süre içerisinde eski arkadaşlarıyla Milli Selamet Partisi’ni kurdu ve 1973 seçimlerinde Milli Selamet Partisi yüzde 12 oy oranıyla 48 milletvekilliği kazandı.

necmettin erbakan miting

Bülent Ecevit ile koalisyon kurup başbakan yardımcısı olurken, bu süre içerisinde Kıbrıs Harekâtı’nı savundu. Harekât sırasında adanın tamamının alınmasını savunurken, Ecevit ile ters düştü ve koalisyon bu şekilde dağıldı. Bir sonraki seçimlerde oyları yarı yarıya düşüp partisi ile 24 milletvekili çıkardı. 

12 Eylül 1980’de darbe yapılmasıyla beraber partisi kapatıldı ve İzmir Uzunada'da gözaltında tutuldu. 24 Temmuz 1981'de serbest bırakıldı. 1983'te hakkında verilen hüküm Askeri Yargıtay'ca bozulduktan sonra beraat etti. 1982 Anayasası gereğince 10 yıl siyaset yapma yasağı aldı. 6 Eylül 1987 halk oylamasıyla tekrar siyasete döndü. 11 Ekim 1987'de Refah Partisi genel başkanı seçildi ve 1991 seçimlerinde bir kez daha milletvekili oldu.

necmettin erbakan genel başkan

1995 seçimlerinde Refah Partisi, aldığı yüzde 21,37 oy oranı ve kazandığı 158 milletvekili ile birinci parti oldu. 1996'da başbakan olarak göreve başladı. Koalisyon hükümeti başbakanı olarak görevde olduğu 1996-1997 arası 1 yıllık dönemde Türkiye ekonomisi %7,5 oranında büyüttü ve kendi çalışmaları sonucunda Müslüman ülkelerden oluşan D8 Zirvesi’ni ortaya çıkardı.

necmettin erbakan başbakan

Laiklik tartışmaları sonucunda 28 Şubat sürecini yaşadı ve zorla istifa ettirilmek istedi. Bu olaya bir dönem direnebilse de sonrasında başbakanlık görevinden istifa etti. Açılan kapatma davası sonunda Anayasa Mahkemesi, 16 Ocak 1998'de Refah Partisi'nin kapatılmasına ve aralarında Erbakan'ın da olduğu 6 kişiye 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilmesine karar verdi.

necmettin erbakan recep tayyip erdoğan

Fazilet Partisi kapatıldıktan sonra ise Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül ekibi Ak Parti’yi kurarken, Mustafa Kamalak ve Recai Kutan ekibi Saadet Partisi’ni kurdu. Bu süre içerisinde Kayıp Trilyon Davası ortaya çıktı.

Necmettin Erbakan Saadet Partisi'nde genel başkanlığa aday olmadı. Aradan geçen sürede, evrakta sahtecilik yüzünden 2 yıl 4 ay ceza aldı. 2003 yılında karar Yargıtay tarafından onaylandı ve hapis cezasına çarptırıldı. Aldığı sağlık raporu doğrultusunda infazı ertelen Erbakan’ın "Kayıp Trilyon Davası" nedeniyle aldığı hapis cezası Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapılan değişiklik uyarınca Nisan 2008'de ev hapsine çevrildi.

Erbakan ev hapsini çekerken Adli Tıp Kurumunun ‘sürekli hastalık’ raporu doğrultusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 19 Ağustos 2008’de affedildi.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.