Nasuh Mahruki Kimdir

Profesyonel dağcılığının yanı sıra fotoğrafçı ve yazar olan Nasuh Mahruki, 21 Mayıs 1968 tarihinde İstanbul’da doğdu.
Nasuh Mahruki Kimdir

Nasuh Mahruki’nin Biyografisi

Nasuh Mahruki, klasik eğitimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra lisans eğitimini almak için Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. Üniversite okurken dağcılıkla ilgilenmeye başladı. O dönemler Dağcılık Kulübü’nün başkanlığını yaptı. Dağcılık dışında mağaracılık, aletli dalış, yamaç paraşütü, motor sporları, bisiklet ve yelken sporlarıyla da ilgilendi.

Dağcılık Yılları

Dağcılık alanında önemli başarılara imza atan Mahruki, 1992 yılından 1994 yılına kadar dönemin Sovyet Rusya’nın en yüksek beş dağı olan Khan Tengri – Lenin – Korjenevskoy – Communism – Pobeda dağlarına tırmandı. Bu başarının sonunda Rusya Dağcılık Federasyonu’ndan ‘’ Kar Leoparı ‘ ödülünü aldı.

nasuh mahruki dağcı

Kariyerinin en önemli olaylarından birisini ise 1995 yılında Everest Dağı’na tırmandı ve bu sayede Everest’e çıkan ilk Türk oldu. Bu başarısını bir kez daha 2010 yılında gerçekleştirdi.

Aynı zamanda gezginliği ile de tanınana Mahruki, dünyanın birçok şehrini motosiklet ile gezdi ve 21.000 km yol yaptı. Bu gezinin gerçekleştiği 1998 yılında 8516 metrelik Lhotse Dağına tırmandı. Bu aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek oksijensiz tırmanış rekoruydu.

AKUT Başkanlığı

Nasuh Mahruki AKUT’un kurucuları arasında yer aldı ve 2016 yılı itibariyle kurumun başkanlığını devam ettirmektedir. Özellikle 1999 yılında gerçekleşen depremde AKUT’un başarılı sonuçlar almasıyla ön plana çıkmıştır.

Nasuh Mahruki, çeşitli gazetelerde yazılar yazarken, 2016 yılı itibariyle bu görevini Sözcü Gazetesi’nde sürdürmektedir.

Özel Hayatı

Nasuh Mahruki, Bhutan Krallığı'na yaptıkları bir motosiklet yolculuğu sırasında Mine Mahruki ile evlendi ve bu evlilikten Barlas ve Bilge adında iki çocuk sahibi oldu.

Nasuh Mahruki’nin Eserleri

  • 1995 - Bir Dağcının Güncesi
  • 1996 - Bir Hayalin Peşinde
  • 1999 - Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi
  • 2002 - Yeryüzü Güncesi
  • 2007 - Vatan Lafla Değil Eylemle Sevilir
  • 2010 - Kendi Everest'inize Tırmanın

Neoldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.