NASA Kendi Kendini Onaran Madde Üretti

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (NASA) kendi kendini onarabilen maddeyi geliştirdiğini duyurdu.
NASA Kendi Kendini Onaran Madde Üretti

Uzun zamandır üzerinde araştırma yapılan ve bir proje kapsamına alınan çalışmalar sonuç verdi. NASA kendi kendini dışarıdan bir etki olmaksızın onarabilen materyali geliştirdiğini açıkladı.

Yaklaşık 4 senedir üzerinde çalışılan ve uğrunda bugüne kadar toplam 750.000 dolar harcama yapılan çalışmalar nihayet amacına ulaştı. Materyalin günümüz teknolojisinde neredeyse her yerde ve ortamda kullanılabileceği açıklandı.

Kendi Kendini Onaran Madde

Materyalin kendini onarması tıpkı bir insan vücudu gibi işliyor. Sıvı olan madde insandaki kanın pıhtılaşması biçiminde zararları kapatabiliyor. Oksijen ile birleştiğinde katılaşabilen ve pıhtılaşan madde tıpkı insan vücudundaki bulunan kan gibi onarım gösteriyor.

NASA’nın gerçekleştirdiği deneyde içi maddeyle dolu bir kalıp mermi ile deliniyor. Delinen kaptan akmaya başlayan sıvı madde oksijen ile birleştiğinde kurumaya geçiyor. Bir sürede gerçekleşen kuruma işleminden sonra merminin açtığı delik onarılıyor ve kalıptan sıvı akımı kesiliyor.

Kendi Kendini Onaran Madde

NASA bu teknolojiyi uzaya gönderdiği mekik, uydu ve astronomların giysilerinde kullanacak. Maddenin uzayda karşılaşılan zararları örtmesi ve böylece daha uzun kalınabilmesi hedefleniyor. Uzun süredir üzerinde çalışılan teknolojinin geliştirilmiş olması mühendisleri mutlu ediyor.

Kendi kendini onarabilen maddenin günlük hayatta da sıkça meydana gelen sorunlara karşı kullanılabileceğini açıklayan mühendisler maddenin geliştirilmesinin devam ettiğini ve geliştirildiği takdirde uçaklarda da kullanılabileceğini vurguluyor.

 

NASA'da Kendini Onaran Madde

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.