Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi, İtalya’nın en güzel müzelerinden birisidir.Peki bu müzede hangi eserler yer almaktadır ve hikayeleri nedir?
Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Museo Archeologico Nazionale di Napoli, İtalya’nın en birikimli ve en güzel müzelerinden birisidir. Napoli'de mutlaka görmeniz gereken yerlerden birisi olana bu eşsiz müze, 18. Yüzyılda Kral II. Charles tarafından yaptırılmıştır. Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi, dünyanın en iyi Roma ve Yunan antikalarına ev sahipliği yapmaktadır.

napoli-ulusal-arkeoloji-muzesi-003.jpg

Aynı zamanda mozaik heykellerin, değerli taşların, cam ve gümüş sanat eserlerine de sahip olan bu inanılmaz müze Pompeii’deki Roman Erotica koleksiyonuna da sahiptir. Napoli’nin gözbebeği bu müzede bulunan eserlerin büyük bir kısmı Pompeii, Herculaneum ve yakınlarındaki kazı alanlarından çıkartılmış ve günümüzde burada sergilenmektedir. 

arkeoloji-muzesi-hakkinda-bilgi.jpg


Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi’nin Özellikleri

Napoli, İtalya’nın nüfus bakımından en büyük 3. şehridir. Buradaki tarihi eserlerin birçoğu Roma’ya korunma amaçlı gönderilmişse de, Napoli’de de hakkı yenmeyecek güzellikte tarihi eserler sergilenmektedir. Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi bu muazzam ve özel eserlere burada ev sahipliği yapan şehrin en güzel müzesi konumundadır. Napoli denilince ilk akla gelen Pompei ve Pompei’de bulunmuş birçok mozaik ve freskin yer aldığı bu eşsiz müze mutlaka görülmelidir.

napoli-ulusal-arkeoloji-muzesi’nin-ozellikleri.jpg

Bu müze akşam çok geç saatlere kadar gezilebilme imkanı sunarak genel müze ziyaret saatlerinin biraz dışına çıkan bir müzedir. Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi toplamda 3 kattan oluşan bir müzedir. Yaklaşık 2 bin yaşında olan duvar resimleri bu müzeyi ziyaret edenleri şaşkına uğratmaktadır. Eski olmalarına rağmen belirgin renkleri ve çizgileri ile bu eserlerin ne kadar iyi muhafaza edildiklerine şahit olabilirisiniz. Bu müze sergilenen en önemli eserlerden birisi olan Fırıncı ve Karısı, Pompei’de bulunmuş olan eserler arasındaki yüzlerin hala en net göründüğü tek portre olma özelliği taşımaktadır.

pompei-kazi-calismalari-napoli.jpg

Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi’nin ikinci katında Pompei’deki kazı çalışmaları sonucunda ulaşılmış mozaiklere yer verilmiştir. Bunca zaman sonra hala capcanlı duran bu mozaiklerde pek çok tema işlendiği görülmektedir. Ayrıca önceleri müzede sadece özel kişilerin ve randevu ile girebilen kişilerin görebildiği Gabinetto Segreto adındaki erotik sanat koleksiyonu artık halka açık bir şekilde ikinci katta sergilenmektedir. Günümüzde hala kült sayılabilecek pek çok erotik konu o zamanlarda resmedilmiş ve çok farklı kompozisyonlarda işlenmiştir. Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi’nin birinci katında yani giriş katında ise Roma zamanından kalma heykel koleksiyonu bulunmaktadır. 

gabinetto-segreto.jpg

Bu bölümde Roma dönemine ait toplam 200.000’den fazla metal eşya ve madeni para sergilenmektedir. Antik Yunan, Roma, Ortaçağ ve Bourbon dönemlerine ait madalyalar da bu bölümü etkileyici hale getiren ögelerdendir. Ayrıca bu odalardaki eşyalar, Napoli Körfezi’nin 8. Yüzyılda Yunan sömürgesine girmeden önceki yontma taş devrine ait buluntuları içermektedir. 

ulusal-arkeoloji-muzesi-004.jpg


Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi Ziyaret Bilgileri

İtalya'da gezilecek yerlerin en önemlilerinden Napoli şehri yürüyerek gezilebilecek bir şehirdir. Napoli’de Piazza Museo’da yer alan Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi’ne metro ile gitmek isteyenler için Museo metro durağında inmeleri önerilmektedir. Kısa bir yürüyüş mesafesinden sonra müzeye kolaylıkla ulaşılabilinmektedir.

Çarşamba ve Pazartesi günleri 09.00 - 19.30 saatleri arasında ziyaret edilebilen müze, Salı günleri, 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık tarihlerinde ziyarete kapalıdır. Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi’nin şu anki giriş ücreti 8 Avro olarak belirlenmiştir. 25 yaş altı ve 65 yaş üstü için indirim avantajı bulunmaktadır. Pek çok farklı dilde sunum yapan Sesli rehberler ise ekstra ücrete tabi tutulmaktadır.

 

NeOldu.com / Gezi Rehberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.