Mutlaka Bilinmesi Gereken Sanat Akımları

Sanat akımlarının bazıları tepki olarak doğmuş, bazılarının ise sadece gerçeği yansıtmak amacındadır. İşte birbirinden farklı sanat akımları...
NEOKLASİZM
Neoklasizm akımı, Barok Sanatı’nın aşırı süslemeciliğine duyulan bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu dönemde resim akımları eski Yunan ve Roma tarzında tekrar canlandırılmıştır.
Yeni tarzın teknik özellikleri, ışığın getirdiği etkilerden uzak, perspektif ve derinlik aramayan, arka plana ağırlık veren keskinleşen çizgilerdir.
Akımın Temsilcisi
Jacques Louis David
ROMANTİZM
Romantizm akımı, sanatçıların kendi duyguları ve iç dünyasına yönelmeleridir.
Akımın Temsilcisileri
Fransisko Goya
Teodore Gericault
Eugene Delacroix
REALİZM
Realist akımı, en önemli özelliği gerçek olanı, gözle görülüp elle tutulanı tıpkı bir ayna gibi ifade etmesidir.
Akımın Temsilcisileri
Courbert
Corot
Millet
Honore Daumier
EMPRESYONİZM
Empresyonizm, İzlenimcilik anlamına gelen empresyonizmde sanatçılar dış dünyaya ait olanı; ışığı, renkleri, tepkileri, hüzünleri işlemekte ve yakalanan anlık konuları resmetmektedir. İzledikleri temel kaynak güneştir.
Akımın Temsilcisileri
Manet
Monet
Renoir
POST EMPRESYONİZM
Post empresyonizm, empresyonizme tepki olarak doğan post empresyonizme karşı olarak doğmuştur. Bu akımın temsilcileri ışık oyunlarıyla oluşan gelişigüzel kompozisyonları tekrar düzene koyarlar.
Akımın Temsilcisileri
Van Gogh
Paul Gaugin
Cezanne
Seruat
FOVİZM
Fovizm, 19. yy ikinci yarısında itibaren sanatçılar eserlerine özgürce sahip olma düşüncesi egemen olmaya başlamıştır. Fovizm’de resim sade ve temiz boyalıdır. Resimde çiğ ve sert renkler kullanılması bu akımın başlıca özelliğidir.
Akımın Temsilcisileri
Henri Matisse
Brague
Derain
KÜBİZM
Kübizm, Fovizm’den kopan sanatçıların oluşturduğu bir akımdır. Üçüncü boyutu tuvalin üzerine perspektif olmadan getirebilmesi temel özelliğidir. Cisimler parçalanır, öne arkaya katlanır, açılır.
Akımın Temsilcisileri
Pablo Picasso
FÜTÜRİZM
Fütürizm, 20. yy başlarında, Kübizm’e tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu akımda sanatçılar dış dünyayı bir tarafa bırakarak tamamen iç dünyayı tuvale yansıtırlar.
Akımın Temsilcisileri
Umberto Boccioni
EKSPRESYONİZM
Ekspresyonizm, dışavurumculuk anlamına gelen bu akım empresyonizme tepki olarak doğmuştur. Ekonomik sorunlar, siyasi karışıklıklar, sosyal dengesizlikler sanatçiları ekspresyonizme doğru itmiştir.
Akımın Temsilcisileri
Edward Munch
SOYUT RESİM SANATI
Soyut resim, ışık ve rengi kullanarak kompozisyon oluşturma esası vardır. Sanatçılar iç dünyalarını ya da herhangi bir objeyi tuvale aktarırlar.
Akımın Temsilcisileri
Jackson Pollock
Joseph Albers
DADAİZM
Dadaizm, sanatçıların kağıt, ağaç gibi eşyaları birbirleri ile birleştirerek ilginç eserler ortaya koymalarıyla oluşmuştur. Dadaistler için mantık sorularının sorulmadığı anlık duyguları yakalamak önemlidir.
Akımın Temsilcisileri
Hans Arp
Marcel Duchamp
SÜRREALİZM
Sürrealizm, diğer akımlardan en önemli farkı Freud kuramını sanatla birleştiren ve ilk uygulayanlar akım olmalarıdır. İnsanın bir anlamda anlık ruhsal çelişkileri, karşı çıkmaları ve buna benzer tepkileri sanata yansımıştır.
Akımın Temsilcisileri
Salvadore Dali
POP ART
Pop Art, II. Dünya savaşından sonra tüketimi çekici hale getirmek için reklamlar, renkli afişler, hatta resimli dergi ve romanlar kullanılmaya başlanır. Pop Art Sanatı tüketime yardımcı bir reklam aracı olarak doğar, gelişir.
Akımın Temsilcisileri
Claes Oldenburg
- Yorumlar 0