Muş’un Meşhur Yöresel Yemekleri

Muş’a gittiğiniz zaman yemeniz gereken o yöreye ait birbirinden güzel lezzetleri sizlerle buluşturuyoruz. İşte Muş’a ait birbirinden güzel geleneksel lezzetler;
Muş’un Meşhur Yöresel Yemekleri

Doğu Anadolu’nun güzide bir şehri olan Muş, düz bir plato üzerine kurulmuştur. Bu şehirde halk geçimini hayvancılık ve yer yer tarım ile sağlıyor. Kış aylarının uzun olması bu yörenin her şeyini etkilediği gibi yemeklerini de etkilemiştir. Muş’ta sebzeler yaz ayında alınır ve kurutulur. Denizin yani nemin olmamasından dolayı sebzeler burada yazın bir gün gibi kısa bir sürede kurutulur. İstanbul’da yaşıyorsanız sebzelerinizi kurutmaya kalmayın çünkü kurumaz ve böceklenir. Ayrıca kışa hazırlık olarak peynir, çökelik, hayvansal yağlar toplanır. Önlerinde uzunca bir kış olduğu için bu şekilde yaparak kışın rahat etmeleri gerekecektir.

kavurma

Karma yani etli kavurma dondurulması. Kesilen hayvansal etler ilk öncelikle kavrulur daha sonra da buzluğa atılır dondurulur. Sade de tüketilir aynı zamanda yemeklerde de kullanılır.

Çorti

çorti

Bir rivayete göre Lokman Hekim Muş’a gelmiştir. Halkın çoğunluğunun kaleme benzer bir lahanayı yediğini görünce bunu yemelerinden dolayı ilk bahar gelince çok hastalanacaklarını söylemiş. Sonrasında halkın Uçkun diye bir bitkiyi yediklerini görünce bu bitkiyi inceleyerek lahananın çokça yenilmesinden dolayı ortaya çıkabilecek hastalıkları yok ettiğini tespit etmiştir. Lahanayla yapılan ve baharatlarla oluşan karışım küpe doldurulur ve bir turşu gibi ekşi olması beklenir. Kuru yemeklerin yanında ve et katılarak pişirilen bir lezzettir.

Muş Köftesi

muş köftesi

Muş köftesi her mutfakta nerdeyse haftada bir yapılıyor. Muş köftesi içli köftenin başka bir iç ile hazırlanmasıyla ortaya çıkıyor. İçinde pirinç, nar taneleri ve soğan vardı

 

Teter Helvası

teter helvası

Pekmezle yapılarak içine bol yağ dökülen, sonra içerisine ufak ufak ekmekler doğranan bu helva sahan tabaklara konularak servis ediliyor.

Helimaşı

helimaşı

Haşlanmış nohutlar ve kemikler ile ayıklanmış etle yapılan mercimek ve soğanla birleşen bir lezzet olan bu aş oldukça güzel bir lezzet.

Mırtoğe

Un ve yağın iyice karıştırılması ve birkaç tane yumurtanın karıştırılarak içine dökülen bu lezzeti kahvaltılarda yiyebileceksiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum