Muş'un Doğal Güzellikleri

Muş, ovalarıyla, gölleriyle, ırmağıyla adeta insanı büyülüyor. Muş'a geldiğiniz zaman bu doğal güzelliklere tanıklık etmeden gitmeyiniz.
Muş'un Doğal Güzellikleri

Muş, uçsuz bucaksız ovalarıyla, akarsularıyla ve gölleriyle doğal güzellikleri harikulade olan bir ilçemizdir. Bir gün yolunuz Muş’a düşecek olursa bu bir birinden güzel doğa harikası yerleri gezip görmenizi tavsiye ediyoruz. Doğu ve Güneydoğu’daki şehirlerde sanayinin gelişmemesi ve nüfusun coğrafi alanın büyüklüğüne oranla yoğunluğun az olması nedeniyle bu şehirlerimiz doğallığından ödün vermiyorlar. Muş şehrimiz bütün doğal güzellikleriyle sizleri kendi diyarına davet ediyor. Şimdi sizlere Muş’un başlıca doğal güzelliklerini sunacağız.

Haydi, Rotamızı Muş’a Doğru Çevirelim

Murat Irmağı

murat-irmagi.jpg

Dağların arasında oluk oluk berrak su akarsa o coğrafyada hayat vardır. Tarihin sayfalarını çevirdiğimiz zaman, İnsanların su kenarlarına yerleştiğini ve yavaş yavaş o yerde çoğaldığını görürüz. Hatta su, insanların yerleşim düzenleri üzerinde de etkilidir. Örneğin; Doğu Anadolu’da insanlar suyun bir noktada bulunmasından dolayı toplu bir şekilde yerleşirken; Karadeniz Bölgesinde suyun her noktada olmasından dolayı dağınık bir yerleşme söz konusudur. Su, böyle bir yaşam kaynağıdır. Van Gölü’nün kuzeyinde bulunan Aladağ’da doğar. Muş il sınırının kuzeyine doğudan girer. Muş’a hayat veren bu ırmak üzerinde tarihi Murat Köprüsü bulunmaktadır. Murat köprüsüne gelirken bağırın sonrada bu nehri dinlemeye koyulun. O zaman rahatladığınızı anlayacak, kendinizi yeniden doğmuş gibi hissedeceksiniz.

Karasu Irmağı

Bitlis’in Güroymak ilçesinden doğar. Muş il sınırlarına güneyden girer. Uzunluğu 68 km olan bu ırmak Muş’un hayat kaynaklarından biridir. Doğal güzellikler; o şehre renk katan, gidip gördüğünüz zaman sizlere huzur veren, yapay şekilde olmayan kaynaklardır.

 

Muş’un Ovaları Ve Gölleri

Muş bir düzlük üzerine kurulmuştur. Diğer doğu illeri gibi dağlık alanları çok yoktur. Fiziki haritalarda da baktığınız zaman Muş’un çoğu yeri sarı renk ile gösterilmiştir. Bu Muş’un dağlık olmadığını plato ya da ovalar üzerine kurulu olduğunu gösterir.

Muş Ovası

muş ovası

Türkiye’nin en büyük ovalarından biridir. Yaklaşık 1650 km2’dir. Uzunluğu 80 km, genişliği 30 km’yi bulur. Anlayacağınız gibi bu ova uçsuz bucaksızdır. Ovanın güneyi Haçreş Dağları ile çevrilidir. Kuzeyinde ise Şerafettin Dağları uzanır. Muş Ovasının doğu ucunda ise Nemrut Dağı yer alıyor.

Haçlı (Bulanık) Gölü

bulanik-golu.jpg

Bulanık Gölü, Muş’un güneydoğusunda Bulanık ilçesinin güneyindedir. Göl adını güneyinde bulunan Haçlı köyünde almıştır. Bu gölün diğer adı da Bulanık’tır, bu adın verilmesinin nedeni ise suyun bulanık olmasıdır. Göl’ün suyu yıl boyunca hemen hemen aynı kalır. Buraya geldiğiniz zaman alabalık avlayıp ateş üzerinde güzelce pişirip yiyebilirsiniz.

Hamurpet (Akdoğan) Gölü

hamurpet göl

Varto ilçesinin kuzeybatısında Hamurpet dağlarının batısında yer alıyor. Gölün her tarafı dik kayalarla çevrilidir. Kaynak ve kar sularıyla beslenen bu gölde bol miktarda turnalar, ördek kaz, ve kunduz bulunmaktadır. Geldiğiniz zaman birbirinden fazla kuşun bu göl civarında olduğunu göreceksiniz.

Kaz (Gaz) Gölü

kaz gölü

Malazgirt ilçesine bağlı olan Aktuzla Bucağı yakınlarında bulunan karstik bir göldür. Gölün suyu tuzlu ve acıdır. Kenarları sazlık olan bu göl, ilkbaharda göçmen kuşların istilasına uğrar. Bu göl bu zamanlar insanlara bir doğa ziyafeti verir. Birbirinden fazla güzellikleri barındıran Muş ilinin etrafını çevreleyen dağlar da ayrı bir hava verir.

Muş'un Doğal Güzelliği: Muş Lalesi

mus-ovasi1.jpg

Muş ile ilgili diğer yazılarımızda da Muş lalesine yer verdik. Muş’u anlatırken, Muş Lalesini anlatmadan olmaz. Birçok fotoğrafa, filme konu olan Muş lalesi, mimari eserlere de fikir konusu olmuştur. Camilerde görmüş olduğumuz lale motifi, anavatanı olan Muş ilindeki lalelerden esinlenip hayat yapılmıştır. Muş lalelerinin nefes kesen manzarasını görmek istiyorsanız nisan ayının son haftası ile mayısın ilk haftası Muş’a gitmeniz gerekiyor. Her geçen gün tarım alanlarının genişlemesiyle birlikte ovalarda yetişen lalelerin yaşam alanları daralmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum