Muş Hakkında Bilmedikleriniz

Muş'u daha yakından tanımaya ne dersiniz? Muş hakkında bilmeniz gereken bilgileri sizler için derledik.
Muş Hakkında Bilmedikleriniz

Muş Hakkında Genel Bilgiler

Yüzölçümü: 8.196 km

Nüfus: 413260

İl Trafik No: 49

Alan Kodu: 0436

Doğal, tarihi ve kültürel değerlere sahip olan Muş şehrimiz, Doğu Anadolu’nun Yukarı Murat-Van bölümünde, Çar Deresi ve Komi Deresi arasındaki düzlük ovaya kurulmuştur. Urartularla başlayan köklü kültür tarihini, ilin hiç şüphesiz önemli bir turizm kaynağı olmasına katkı sağlamıştır. Kış ve doğa sporları bakımından büyük potansiyele sahip olan Muş, bu yönde yeterli turizm yapılanmasının bulunmamasıyla beraber, çalışmalar başlatılmıştır. Ancak son dönemdeki kaos ortamı sadece Muş ilinin değil; diğer Doğu ve Güneydoğu ilerindeki turizm faaliyetlerinin bir set gibi kesintiye uğramasına neden olmuştur.

Muş’un İlçeleri

mus-haritasi.jpg

Bulanık, Hasköy, Korkut, Malazgirt ve Varto olmak üzere 5 ilçesi vardır. Muş’a gittiğiniz zaman bu ilçeleri hepsini gezmenizi tavsiye ederiz. Ancak bu ilçeler içinde en bilineni Varto’dur.

 

Muş’un Coğrafi Yapısı ve İklimi

mus-ili.jpg

Coğrafya derslerinde görmüşüzdür. Doğu Anadolu’da denizin olmaması, yükseltinin fazla olması nedeniyle burada bulunan şehirler de karasal iklim görülür. Yazları kurak ve sıcak kışları soğuk ve karlı geçer. Bakıldığında neredeyse 7 ay kar yerde kalmaz. Muş ilimizde Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Murat- Van bölümünde yer almaktadır. Fırat havzası içinde yer alan Muş ilinin, önemli akarsuları;  Murat ve Karasu ırmaklardır. İlin başlıca gölleri ise Haçlı (Kazan), Büyük Hamurpet, Küçük Hamurpet ve Kaz gölleridir.

 

Muş’un Tarihçesi

mus-tarih.jpg

Muş’un tarihi Urartular'a kadar gitmektedir. Urartular'dan öncesi bilinmemektedir. Urartuların yıkılmasında sonra bu yörede Pers kültürünün etkisi görülmektedir. Hıristiyanlığın yayılmasıyla bölgede değişiklikler meydana gelmiştir. Türkler'in Anadolu’ya gelmesiyle, Türk İslam Kültürü buralarda yaygınlık göstermeye başlamıştır. Tarihte Türkler açısında dönüm noktası olan 1071 Malazgirt savaşı Muş toprakları üzerinde yapılmıştır. Birçok tarihi sahneye tanıklık eden bu ilimiz Osmanlı döneminde, yarı özerk bir şekilde aşiretler tarafında yönetiliyordu.

 

Muş İlinin Nesi Meşhurdur?

Muş iliyle ilgili yöresel yemekleri ve Muş’a gittiğiniz zaman gezip görmeniz gereken yerleri detaylı bir şekilde; Muş'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler, Muş'un Yöresel Lezzetleri ilgili haberlerde anlattık.

 

Muş deyince aklınıza gelecek 3 şey

mus-lalesi-001.jpg

Muş Lalesi:  Muş lalesi her yıl nisan ayının son dönemleri ve mayıs ayının başında Muş ovasına güzel bir görüntü verir. Muş lalesinin ömrü sadece 15 gündür. Bu 15 gün içinde Muş lale festivalleri düzenlenir.

 

mus-uzumu.jpg

Muş Üzümü: Muş’un üzümü meşhurdur. Zamanında Muş ilinin sınırları içerisinde bulunan kasabalar en ünlü şarap yapım yerleri olduğunu biliyor muydunuz?

 

Ve Muş Türküsü/ Yemen Türküsü:

...

Burası Muş'tur yolu yokuştur

Giden gelmiyor acep nedendir

Sözlerinin geçtiği Yemen Türküsü'nün son kısmı çoğu sanatçı tarafından Huş ya da Hış olarak okunmaktadır. Bunun Yemen’de Huş yöresinden dolayı söylenildiği dile getiriliyor. Ancak Muş Valisi Ali Akan, bu konuyla ilgili yapmış olduğu araştırmalar sonucu; Birinci Dünya Savaşı için Yemen’e gönderilen askerlerin neredeyse tamamı Muş ilinde gönderildiği için bu türküde geçen Huş sözünün gerçeği Muş olduğu şeklinde açıklanmıştır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum