Munchkin Kedisi Bakımı ve Özellikleri                               

Tüm özellikleri ile en iyi ev arkadaşınız Munchkin kedisi kişiliği, bakımı, görünümü, sağlık durumu, iletişimi ve tüm özellikleri hakkında merak ettiğiniz her şey. Eğer sizde bir Munchkin kedisi sahiplenmek istiyorsanız yazımıza göz atın!
Munchkin Kedisi Bakımı ve Özellikleri                               

Munchkin Kedisi Bakımı ve Özellikleri                               

Munchkin, oldukça yüksek enerjiye sahip orta boy kedi ırkları arasında yer almaktadır. Kısa bacak yapısı ile diğer kedi türlerinden kolayca ayrılabilen görünümü Munchkin kedisinin hızlı ve oynak olmasına bir engel teşkil etmemektedir. Doğaya uygun yapısının yanı sıra evcil ortamda da oldukça mutlu olan Munchkin kedisi her daim sahibi ve çevresi tarafından sevilmek, ilgi görmek ve kucakta olmak isteyecektir.

İlk olarak Dr. Williams Jones tarafından yapılan araştırmalar sonucunda 1944 yılında görülen bu tür ikinci dünya savaşı sonrasında uzunca bir süre ortalıklarda görülmemiştir. Sonrasında 1980’li yıllarda İngiltere’de boy gösteren kısa bacaklı kediler ile çiftleştirilmesi sonucunda dünyaya gelmiştir. Ayrıca yapılan araştırmalarda Munchkin kedisinin kısa bacaklı gen yapısı köpek ırklarında yer alan gen ile aynı olduğu saptanmıştır. Dünya üzerinde sayıca oldukça az görülen bu tür ayrıca en pahalı kedi ırklarından bir tanesi olma özelliğine de sahiptir. Fakat tüm bu özellikleri ile Munchkin kedisi bir tür olarak kabul edilmemektedir.

munchkin.jpg


Munchkin Kedisi Kişiliği

Diğer kedi ırklarında olduğu gibi Munchkin kedisi de rutin bir hayattan hoşlanmaktadır. Özellikle günün belirli saatlerinde mamasının verilmesi ve oyunlar oynanmasından mutluluk duymaktadır. Oldukça hızlı ve çevik hareketleri ile bilinen bu tür ev içerisinde mobilyaların etrafında, altında yada üstünde olmaktan zevk almaktadır. Bu ansızın gelişen çevik hareketleri sahipleri tarafından izlenmesinin oldukça eğlenceli olduğu söylenmektedir.

Sahipleri ile son derece güçlü bağlar kurabilen Munchkin kedisi oldukça talepkar kişiliği ile bilinmektedir. Bu durum kediniz ile her daim içli dışlı olmanızı gerektireceği gibi büyük bir ilgi ve özen sağlamanız anlamına gelmektedir. Ayrıca bu durum asla yalnız kalmaktan hoşlanmaması nedeniyle yoğun iş temposuna sahip aileler için uygun bir ırk değildir. Küçüklükten beri aynı evde büyütülmesi durumunda köpek ve kediler ile baş başa kalmayı becerebilen Munchkin kedisi arka ayaklarının üzerine oturarak tavşan edasında dakikalarca düşüncelere dalmaktan kendini alıkoyamadığı söylenmektedir.

munchkin-001.jpg


Munchkin Kedisi Görünümü

Oldukça kısa bacakları ile diğer kedi türlerinden kolaylıkla ayrılabilen Munchkin kedisi spontal otozomal dominant mutasyonun bir sonucudur. Kısa bacaklarının yanı sıra uzun tüy yapısı ile yuvarlak kafa şekli  vücudu ile oldukça orantılı bir görünüme sahiptir. Erkek Munchkin kedisi dişisine göre daha iri ve büyük cüsseye sahip olmaktadır.

Munchkin kedisi orta büyüklüğe sahip kedi ırkları arasında yer almaktadır. Ön ve arka bacaklarının eşit uzunluğa sahip olduğu bu kedi türünde oldukça küçük ve yuvarlak ayaklara sahiptir. Ayakları ve kuyruğu vücut yapısı ile orantılı olup tamamen tüy ile kaplı bir görünüme sahiptir. Tüy yapısı bir hayli ipeksi ve parlak görünüme sahip olan Munchkin kedisi hemen her renk ve desende görülebilmektedir.

munchkin-002.jpg


Munchkin Kedisi Bakımı

Munchkin kedisi diğer kedi türlerinde de olduğu gibi titiz bir bakım uygulamasına ihtiyaç duymaktadır. Her daim düzenli beslenme ve hijyenik ortam koşullarının sağlanması bu kedi için oldukça önem arz etmektedir. Bakım uygulamalarında ilk olarak tüy yapısının korunması için düzenli tarama işlemleri Munchkin kedinizin ölü tüylerden kolayca kurtulmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca ılık bir banyo ile kedinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Tüy bakımı kadar tırnak bakımının da oldukça önemli olduğu Munchkin kedinizin tırnaklarını kedi kuaförü yada veteriner kliniğinde kesim uygulamaları yaptırmanız gerekmektedir. Ayrıca evinize alacağınız kedi tırmığı ile tırnaklarında ki ölü tabakaların kendi yolu ile kolayca kırılmasına olanak sağlayabilirsiniz. Hızlı ve hareketli kişiliği ile Munchkin kedinizin kulaklarında biriken tozları düzenli olarak nemli bir bez ile silmeniz de yeterli olacaktır.

munchkin-003.jpg


Munchkin Kedisi Sağlık Durumu

Munchkin kedisi oldukça sağlıklı kedi ırkları arasında bilinmesi ile beraberinde düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda ortalama yaşam süresi arasında değişiklik göstermektedir. Ancak yapılan araştırmalarda Munchkin kedisinde omurilik hastalıkları görülebildiği belirtilmektedir. Hastalık tanısının konulması ve tedavi sürecinin başlatılması için kedinizi rutin veteriner muayenesine götürmeniz gerekmektedir.

Diğer kedi ırklarında olduğu gibi Munchkin kedisinde de kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için her daim damak lezzetine uygun en iyi kedi mamaları ile beslenmesi gerekmektedir. Ayrıca yavru döneminde yavru kedi maması yetişkin döneminde ise yetişkin kedi maması kullanımı oldukça önemlidir. Sağlık sorunlarının önüne geçmenizde ki bir diğer kısas ise kedinizi her daim muayene ve aşı uygulamalarına götürmeniz olacaktır.

munchkin-004.jpg


Munchkin Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Nazik, sevecen ve kibar kişiliği ile hemen herkes ile oldukça kuvvetli bağlar kurabilen Munchkin kedisi çocuklu aileler için mükemmel bir seçim olacağı söylenmektedir. Her daim çocuklar ile oyun oynamaktan ve onların yanında bulunmaktan büyük mutluluk duyan bu sevimli dostumuz, çocukların fazla ses yapması durumunda yüksek noktalara çıkarak seyretmeyi tercih etmektedir.

Çocuklarla olduğu kadar diğer evcil hayvanlarla da bir hayli iyi geçinebilen Munchkin kedisi kedi ve köpek arkadaşları ile oyun oynamaktan zevk almaktadır. Ancak ilk karşılaşmalarda özellikle köpekler ile oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca küçüklükten itibaren bir evcil hayvan ile beraber büyütülmeleri hiçbir tehlike arz etmemektedir.


Munchkin Kedisi Özellikleri

  • Oldukça eski bir kedi türü olan Munchkin, uzunca yıllar ortadan kaybolmuş olması ile bilinmektedir.
  • Türün en belirgin özelliği kısa bacakları olmaktadır. Bu gen bazı köpek ırklarında da bulunmaktadır.
  • Munchkin kedisi oldukça hızlı ve çevik hareketleri ile bir hayli enerjik bir yapıya sahiptir.
  • Herhangi bir kalıtsal hastalığı taşımaması durumunda ortalama yaşam beklentisi 14 yıla kadar çıkabilmektedir.
  • Munchkin kedisi diğer kedi ırklarına göre bir hayli talepkar olması ili bilinmektedir.
  • Kesinleşmiş net bir rengi olmaması ile beraberinde Munchkin kedisi birbirindenf arklı renk ve desenlerde görülebilmektedir.
  • Munchkin kedisi yalnız kalmaktan hoşlanmayacağı için bir evcil hayvan ile büyütülmesi daha doğru olacaktır.
  • Bazı Munchkin kedilerinde omurilik hastalıkları görülebilmesine karşı düzenli muayene gerektirmektedir.
  • Munchkin her daim zinde, güçlü ve sağlıklı kalması için yaşına uygun olarak aşılama işlemlerinin veteriner hekim kontrolünde düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca açık havaya çıkartacağınız kedinizin diğer hayvanlara karşı kendini koruyabilmesi için yıllık grip ve enteritin aşılarını ihmal etmeyiniz.
  • Ağız sağlığının korunması için Munchkin kedisinin dişlerinin günlük olarak fırçalanması önerilmektedir. Düzenli diş fırçalaması hem diş eti hem de ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskini azalttığı söylenmektedir.
  • Oldukça pahalı olan bu kedi türü en kaliteli mamalar ve uygun ortam koşullarında beslenmesi gerekmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.