Mumbai'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Hindistan'ın ve Dünya'nın en büyük merkezlerinden biri olan Mumbai, tarihi ve turistik yerleri bakımından da meşhurdur. Her yıl milyonlarca turist çeken Mumbai'nin gezilecek görülecek yerlerini sizler için araştırdık.
Mumbai'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Mumbai (Bombay) Hindistan'ın en büyük merkezi ve Dünya'nın 3. büyük metropolüdür. 20 milyondan fazla nüfusu barındıran kent Salsette Adası üzerinde 603,4 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Ülkenin ticari, ekonomik, kültürel ve bilimsel merkezi konumundaki Mumbai Hinistan'ın en fazla göç alan bölgesidir ve onlarca kültüre ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Hint Sineması'nın yıldınızının parlamasında önemli rol oynayan 'Bollywood' da Mumbai'de bulunmaktadır. Hindistan'da en fazla yerli ve yabancı turist çeken merkezlerin başında gelen Mumbai, tarihi ve turistik yerleri bakımından da zengindir. Kent birçok doğal güzelliğe, kale, kule, ibadethane, park ve müze gibi milli miraslara sahiptir. Mumbai seyahatinizde gezip görmeniz gereken yerleri yazımızda bulabilirsiniz.

Hindistan Giriş Kapısı

hindistan-giris-kapisi-001.jpg

Mumbai'nin güney kısmında Apollo Bunder bölgesinin kıyı kesiminde yer almaktadır. İngiliz sömürge yıllarında George Wittet tarafından dizayn edilerek 1911 yılında yapımına başlanan kapı, 1924 yılında hizmete açılmıştır. 26 metre yüksekliğindeki yapı ilerleyen yıllarda restore edilerek İngiliz vali ve diğer devlet adamları için özel bir iskele halini almıştır. Mumbai'de gezilecek noktalardan biri olan ve Hint-Saracenic mimari stiliyle oluşturulan Hindistan Giriş Kapısı sahil kenarında muhteşem bir görüntü oluşturmaktadır. 


Elephanta Mağaraları

elephanta-magaralari-001.jpg

Mumbai'ye yaklaşık 8-10 km mesafede bulunan Elephanta Adaları'nın meşhur heykel yapılarıyla ünlü mağaralardır. Budizm ve Hinduizm inançlarına uygun yapılara sahip olan Elephanta Mağaraları dünyaca ünlüdür. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen mağaralarda Hindu kesme kayalardan yapılan taş heykeller büyük ilgi görmektedir. 5 ve 8. yüzyıllar arasında oluşturulan heykellerin ve sütunların bulunduğu tarihi bölge Mumbai gezi rehberinizde bulunması gerekenlerden.


Shivaji Terminus Chhatrapati

shivaji-terminus-chhatrapati.jpg

Kentin Merkez Demiryolları karagahı olarak hizmet veren tarihi bir tren istasyonudur. 1878 ve 1888 yılları arasında inşa edilen istasyon Victoria İtalyan ve Gotik Revival mimari stilleriyle oluşturulmuştur. Ünlü mimarlar İngiliz Frederick William Stevens ve İsveçli Axel Haig'in ortak tasarımıdır. Dünya'nın en ünlü tren istasyonlarından biri olan Shivaji Terminus Chhatrapati UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer almaktadır. İstasyon son yıllarda Mumbai'nin en turistik yerlerinden biri haline gelmiştir.


Siddhivinayak Tapınağı

siddhivinayak-tapinagi.jpg

Lord Shri Ganesh'e adanan bir Hindu tapınağıdır. 19 Kasım 1801'de Laxman Vithu ve Deubai Patil tarafından inşa edilen ibadethane Mumbai'nin en zengin tapınaklarından biridir. Siddhi Vinayak için tasarlanan türbe ile Hindu düğün törenlerinde kullanılan kutsal çadırın (mandap) bulunduğu kompleksin kapıları ahşaptan yapılmıştır. Mumbai'nin en popüler tapınağı olarak bilinen Siddhivinayak Tapınağı Mumbai'nin mutlaka görülecek yerlerindendir.


Girgaon Chaupati

girgaon-chaupati.jpg

Mumbai'nin Girgaon bölgesinde yaygın olarak Chaupati olarak bilinen en meşhur halk plajlarından biridir. Her yıl Mumbai'nin dört bir tarafından gelen yüz binlerce kişiye eğlenceli zaman geçirme fırsatı sunmaktadır. Dönem dönem bu bölgede çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca plajın etrafında onlarca açık gıda satıcısı faaliyet göstermektedir. Hindistan'da Mumbai'nin gezilecek noktalarından biri olan Girgaon Chaupati plajında denizi izleyerek huzur dolu anlar yaşayabilirsiniz.


Sanjay Gandhi Ulusal Parkı

sanjay-gandhi-ulusal-parki.jpg

Önceleri Borivali Milli Parkı olarak anılan bölge Mumbai kentinin kuzey kesiminde yer alan 104 kilometrekarelik bir doğa koruma alanıdır. Dünya'nın en fazla ziyaret edilen ulusal parklarından biri olan Sanjay Gandhi Ulusal Parkı, her yıl 2 milyondan fazla misafir ağırlıyor. Milli park zengin bitki örtüsü ve vahşi hayvan çeşitliliğinin yanı sıra Kanheri Mağarası'ndaki 2400 yıllık heykeller ve diğer yapılarla da dikkat çekiyor. Mumbai'nin gezilecek noktalarından biri olan Sanjay Gandhi Ulusal Parkı mutlaka keşfedilmelidir.


Hacı Ali Dargah

haci-ali-dargah.jpg

Hacı Ali Dargah varlıklı bir Müslüman tüccarın anısına 1431 yılında inşa edilmiş kentin güneyinde Dargah Yolu üzerinde bulunan cami; Mumbai'nin tarihi yerlerindendir. Worli kıyılarında bir adacık üzerinde bulunan 26 metre yüksekliğindeki cami ve mezar kompleksinden oluşmaktadır. Efsanelere konu olan yapı, Hint-İslam mimarisinin en nefis örneklerinden biri olarak görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Her Perşembe ve Cuma günleri yaklaşık 40 bin Hacı'yı ağırlayan kompleksi Mumbai gezi rehberinize ekleyebilirsiniz.


Mumbai Yüksek Mahkemesi

mumbai-yuksek-mahkemesi.jpg

Burası Mumbai'nin en prestijli adalet kurumlarından biri olarak gösterilmektedir. Bu mahkemenin kararları ilkede yalnızca Yargıtay tarafından temyiz edilebilmektedir. 75 yargıçtan oluşan yaptırım gücüne sahip Mumbai Yüksek Mahkemesi 1862 yılında inşa edilmiştir. İngiliz mühendis Albay James A. Fuller tarafından tasarlanan bina, Gotik Revival ve Erken İngiliz mimari sitilleriyle oluşturulmuştur. Uzunluğu 171 metre olan mahkemenin yüksekliği 57 metredir. Sekizgen kuleleriyle harika bir silüet oluşturan bina Mumbai'nin turistik yerlerinden birine dönüşmeyi başarmıştır. 


Jehangir Sanat Galerisi

jehangir-sanat-galerisi.jpg

Mumbai'de faaliyet gösteren ünlü bir sanat galerisidir. Ünlü sanatçı Kattingeri Krishna Hebbar ve profesör Homi K. Bhabha'nın ısrarlarıyla Cowasji Jehangir tarafından kurulmuştur. 1952 yılında inşa edilen bir konakta faaliyet gösteren sanat galerisi ülkenin en eski lisanslı antika satıcılarının eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin en önemli yüzlerce çizim ve fotoğraf eserlerinin sergilendiği Jehangir Sanat Galerisi Mumbai'nin görülecek yerlerindendir. 


Worli Kalesi

worli-kalesi.jpg

Bölgede İngilizlerin 1675 yılında inşa ettiği Worli Kalesi stratejik açıdan Mumbai'nin en önemli noktalarından biri olarak göze çarpmaktadır. Düşman gemileri ve korsan tehditlerine karşı kenti savunma amacıyla oluşturulan askeri yapı Mumbai'nin gezilecek noktalarındandır. Tarihi Worli Kalesi konumu ve mimarisiyle İngilizlerin askeri dehasını gözler önüne sermektedir. Tarihçilerin ve turistlerin uğrak mekanlarından birine dönüşen kale Mumbai seyahatinizde görmek isteyeceğiniz yapılardan biridir.


Bandra-Worli Sea Link

bandra-worli-sea-link.jpg

2000 ve 2010 yılları arasında inşa edilerek hizmete sunulan muazzam köprü Mumbai'nin en değerli sembollerinden biridir. Yapımına milyarlarca dolar harcanan modern köprü 5.6 km uzunluğundadır ve tam 8 şeritli araç yoluna sahiptir. Bandra ve Worli arasındaki seyahat sürelerini azalmak için tasarlanan harika mühendislik eseri köprü Mumbai'ye gelen turistlerin en fazla fotoğrafladığı yapılardan biridir.

 

NeOldu.Com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.