Muhammed Ali'nin Hayatına Dair Bilinmeyen Gerçekler!

Tüm zamanların en iyi boksörü olarak bilinen Muhammed Ali'nin ilginç hayat hikayesi. Boks tarihine geçmiş " Altın 70'li Yıllar" zamanında birçok boksörle kıran kırana dövüşmüş bir kahraman! Çoğu maçta rakibini ringe gömmeyi başardı.
Muhammed Ali'nin Hayatına Dair Bilinmeyen Gerçekler!

Muhammed Ali Kimdir?

Esas adı "Cassius Marcellus Clay Jr" olan Muhammed Ali, 17 Ocak 1942'de ABD'nin Kentucky eyaletinde bulunan Louisville isimli şehirde dünyaya geldi. Evlere temizliğe giden annesinin adı Odessa'dır. Muhammed Ali daha 6 aylıkken attığı yumrukla annesinin dişini kırmıştır.

muhammet-ali.jpeg


Muhammed Ali Boksa Nasıl Başladı?

Babası ona bisiklet alır. Bir gün iki çocuğun bisikleti çalıp kaçtıklarını görür ve hemen ailesiyle karakola gidip şikayette bulunur. Memur Joe ( Boks yapan bir zencidir ) elini "giden gitti" gibisinden sallar ve " Eğer boks bilseydin bisikletini çalamazlardı" diyerek ona laf sokar! "Demek ki sizden korkmadılar." der. Doğrusu Joe, Muhammed'in geniş omuzlarını ilk bakışta farketmiş ve bu şampiyon adayını ringlerle taşıyabilmek için bu sözü kullanmıştır. Daha sonra onları alıp çalıştığı salona götürmüş ve bu sayede hayatlarında yeni bir dönem başlamıştır.

boks-basladi.jpg


Muhammed Ali'nin Boks Sevdası

Muhammed Ali kendini boksa öyle bir kaptırır ki evden idmana koşarak gider, otobüsle yarışmaya kalkar. Henüz 12 yaşındandır ama tecrübeli rakiplerinden bile yumruk almayacak kadar hızlıdır. Kendi kendine bir stil geliştirir. Ellerini göbek hizasında tutar ve vücudunu asla kapatmaz. Ringde adeta dans eder, hasmını ayak oyunlarıyla aldatır ve kolay kolay köşeye sıkışmaz. İlk maçından aldığı 2 bin dolarla kendisine pembe renkli bir Cadillac almıştır. Bu sayede yorgun babasının ve vefakar annesinin ayaklarını yerden kesmiştir. 

boks-sevdasi.jpg


Muhammed Ali Müslüman Olunca

Dünya şampiyonu olduktan sonra dinini değiştirip müslüman olmuştur. Ve Muhammed Ali ismini almıştır. Müslüman olduğunda ona fena takarlar ve onu "Y" grubunda olmasına rağmen "A" kategorisine iterler. Onu Vietnam'a yollamaya kalkarlar. Şampiyon karşı çıkar "Vietnamlılarla alıp veremediğim yok", "hem onlar beni hiç aşağılamadılar" der. Onu apar topar ligden kovup ünvan ve lisansına el koyarlar. Hatta onu "vatan haini" ilan eder ve hiçbir maça çıkarmazlar. Yetmez, Ona trafik suçu isnat eder, alelacele içeri tıkarlar. Vietnam'a savaşa gitmediği için bu şekilde cezalandırılır.

musluman-oldu.jpg


Bokstan Men Edilince

Muhammed Ali'nin bokstan koptuğu yıllarda üniversiteleri dolaşıp konferanslar verir, mevzu boks olsa da yeri geldikçe İslamiyet hakkında birşeyler anlatmaya çabalar. Durum böyle olunca birkaç maç sonra silinip gideceğine inandıkları için Ali'nin lisansını 1967 yılında iade ederler.

muhammet-ali-bokstan-men-edildi.jpg


Muhammed Ali Hakkında Bilgiler

  • 36 yaşına kadar bütün şampiyonlar için tek isim olmayı başardı ve toplam 61 maçın 37'si nakavt olmak üzere 56'sını kazandı.
  • Dünya ağır siklet boks şampiyonluğunu 1964,1974,1978 yıllarında üç kez kazanmış ve bu ünvanı rakipleri karşısında 19 kez korumayı başarmıştır.
  • Maç öncesinde rakibin moralini bozmak için makineli tüfek gibi konuşan Ali'nin "Kelebek gibi uçarım arı gibi sokarım" diye meşhur bir sözü vardır.
  • Atlanta, Georgia 1996 Olimpiyatları'nda meşale yakmıştır.

vefati-001.jpg


Muhammed Ali'nin Yaptığı Maçlar

  1. Amatör ligde yaptığı 167 maçın 161'ini kazanarak bir rekor kırmıştır.
  2. 1960'da Roma'da ağır hafif siklette altın madalya alarak profesyonel lige geçiş yapmıştır.
  3. 18 yaşındayken katıldığı Roma Olimpiyatları'nda altın madalya almıştır.
  4. 1964 yılında daha 22 yaşındayken, Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonu Sonny Liston'u yenip Dünya Şampiyonu olmuştur.
  5. Yeniden ringlere 1970 yılında Jerry Quarry'i yenerek dönmüştür. 
  6. 1971 yılında ise Joe Frazier ile yaptığı maçı almıştır.
  7. Ken Norton ile yaptığı maçta çenesi kırılmış ve bu yüzden maçı bırakmak zorunda kalmıştır.
  8. Herkes Ali'nin bittiğini söylerken 1974 yılında Frazier'i eze eze yener ve rövanşını kazanır.
  9. Zaire'de 1974'de Foreman'ı yenmiştir.
  10. 1975 yılında Joe Frazier ile yaptığı maç ile Dünya Şampiyonluğu ünvanını geri almıştır.
  11. 1977 yılında Leon Spinks'e yenilip ünvanını kaptırmıştır. 
  12. 1978'de Leon Spinks'i yenip Dünya Şampiyonluğunu geri almıştır. 

muhammet-ali-ringlerde.jpg


Muhammed Ali'nin Filmi

Beyazperdenin deneyimli yönetmenlerinden Michael Mann, "Ali" adlı filmde,  Muhammed Ali'nin yaşamının en hareketli dönemlerinden bir kesit sunmuştur. Üstelik başrolünü "Will Smith" üstlenmiştir.

ali-filmi.jpg


Muhammed Ali'nin Evlilikleri 

  1. Evlilği Sonji Roi ile 14 Ağustos 1964 tarihinde evlenmiştir. 10 Ocak 1966 tarihinde boşanmıştır.
  2. Evlilği Belinde Boyd ile 17 Ağustos 1967 tarihinde evlenmiştir. 1977 tarihinde boşanmıştır. Bu evlilikten 4 çocuğu olmuştur. ( Rashit ve Jamilla (ikiz) ve Maryum, Miya )
  3. Evlilği Veronica Porche ile 19 Haziran 1977 yılında evlendi. Temmuz 1986 tarihinde boşandı. Bu evlilikten 2 çocuğu olmuştur. ( Hana Ali ve Laila Ali )
  4. Evliliği Yolanda Williams ile 19 Kasım 1986 tarihinde evlendi. ve Bu evlilikten 1 çocuğu olmuştur. ( Muhammed )

esleri.jpg


Muhammed Ali'nin Vefatı

Uzun süredir Parkinson hastalığı ile cebelleşen ve solunum yollarındaki rahatsızlığı nedeniyle, 3 Haziran 2016 tarihinde tedavi gördüğü Arizona eyaletinin, Phoeix bölgesinde bulunan bir hastanede, 74 yaşında yaşamını yitirmiştir.

vefati.jpg


Önerilen İçerik; Dünyanın En İyi Ağır Siklet Boksörleri!

Neoldu.com / Sosyal Fayda

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum