Muhafazakarlık Nedir? & Muhafazakarlık Hakkında Bilgi

Felsefi bir düşünce ve siyasal bir tavır olarak muhafazakarlık nasıl doğmuştur? Muhafazakarlık düşüncesini etkileyen düşünürler kimlerdir? ve daha fazlası için içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Muhafazakarlık Nedir? & Muhafazakarlık Hakkında Bilgi

Muhafazarlık Nedir?

Muhafazakarlık, siyasal bir düşünce olarak mevcut siyasal, sosyal ve ekonomik düzeninin değerine ve mümkün olduğunca korunması gerektiğine inanır. Bu düzen, nesiller boyunca yaratılan gelenekler ile devam etmektedir. Kendini meşru kılmış bu düzenin doğruluğu ve işlerliği ispatlanmış olduğu için tercih edilmektedir. Muhafazakarlığa göre değişim yavaş ve tedirgin edicidir.

muhafazakarlik-nedir.jpg


Muhafazakar Düşünceyi Etkileyen Düşünürler

  • Karl Mannheim
  • Sabri Fehmi Ülgener
  • Yahya Kemal
  • Said Halim Paşa
  • Fatma Aliye
  • Tarık Buğra
  • Nurettin Topçu
  • İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu
  • Ziya Gökalp

1. Karl Mannheim

Muhafazakar düşüncenin önde gelen isimlerinden olan Karl Mannheim, muhafazakarlığın hem evrensel hem de özgül tarihsel ve sosyal koşulların ortaya çıkardığı "modern" türlerinden söz etmektedir.

Mannheim, geleneksel ile muhafazakalığı birbirinden ayırarak, gelenekselliği "doğal muhafazakarlık", muhafazakarlığı ise "modern muhafazakarlık" olarak ayırmaktadır. Ona göre muhafazakarlık, gelenekselciliğin modern dönemde bilinçli hale gelen ve kendi hakkında düşünmeye başlayan, güncel olanla bağlantı kuran, devrim karşıtı çabaları ve etkileri ile somut hale dönüşmüş halidir.

muhafazakarlik-karl-mannheim.jpg


2. Sabri Fehmi Ülgener

Sabri Fehmi Ülgener Osmanlının son yıllarına tanıklık etmiştir. ailesi nedeniyle hem Batılı hemde geleneksel bir eğitim almıştır. Türk düşünce tarihinin önemli isimlerindendir. İslam, Ahlak ve iktisat siyaseti sorunlarıyla yakından ilgilenmiştir. 

muhafazakarliksabri-fehmi-ulgener-.jpg


3. Yahya Kemal

Yahya Kemal, Modern bir Muhafazakar adamıdır. Muhafazakar düşüncenin en önemli temsilcilerinden birisidir. Kemal özgüven kaybına uğramış ve büyük bir kitleye fetih günlerini, köklerini hatırlatma ve radikal kopuşlar yaşanan modernleşmeyi üstlenmiştir.

muhafazakarlik-yahya-kemal.jpg


4. Said Halim Paşa

Said Halim Paşa, muhafazakar- reformcu İslamci düşüncenin önemli isimlerinden birisidit. Said Halim Batı medeniyetinden faydalanarak modernleşmesinin mümkün olduğunu savunmaktadır. Muhafazakar refomcu düşüncenin en önemli halkalarından biri haline gelmiştir.

muhafazakarlik-said-halim-pasa.jpg


5. Fatma Aliye

Fatma Aliye, Türkiye'de muhafazakarlığa önemli etkileri olmuş birisidir. Fatma Aliye, yazdıklarıyla kadınların erkeklerden bir farkı olmadığına, kadınların eğitilmesi ve aydınlatılması için uğraş vermiştir. Edebiyat, sosyoloji, eğitim alanlarında Osmanlı-Türk modernleşmesi sürecinde öne çıkan isimlerdendir.

muhafazakarlik-fatma-aliye.jpg


6. Tarık Buğra

Tarık Buğranın, Türkiye'de muhafazakarlığa önemli etkileri olmuştur.  Tarık buğranın romanlarında genellikle muhafazakar düşüncenin ne şekilde ve ne ölçüde yansıtıldığını ortaya koymaktadır.

muhafazakarlik-tarik-bugra.jpg


7. Nurettin Topçu

Nurettin Topçu, muhafazakarlığa eleştirel bakışıyla ele alınmıştır. Anadolu ruhunun köklerinden beslenen ve rönesans peşinde olan Nurettin Topçu 20. Yüzyıl Türk düşünce tarihinin önde gelen isimlerindendir. Muhafazakar dünyanın kültürel, iktisadi, siyasi ve ahlaki çelişkileri göstermesi açısından önemli bir noktayı temsil ediyor.

muhafazakarlik-nurettin-topcu.jpg


8. Ziya Gökalp

Ziya Gökalp, Türk siyasal hayatının en önemli isimlerindendir. Siyasal ve sosyolog kimliği, Milletçi oluşuyla onu farklı alanların inceleme konusu haline getirmiştir. Gökalp, toplumun temelinde kültür anlayışının olduğunu savunmaktadır. Gökalp'in bu vurgusu nedeniyle bile muhafazakar olarak nitelenebileceği belirtilmektedir.

muhafazakarlik-ziya-gokalp.jpg 


Muhafazakarlık Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Muhafazakarlık kendine bir geçmiş aradığında kökleri geriye, Ortaçağ Avrupasına uzatılsa bile bir siyasal tutum ve hareket olarak Aydınlanma düşüncesi ve Fransız Devrimi'ne karşı, 18.yüzyıl sonlarında ortaya çıkmıştır. Dönemden döneme değişiklik gösteren muhafazakar siyaset ve buna uygun ekonomik açılımlar dışında, muhafazakarlığın iki temel özelliğinden bahsedilebilir.

Bunlardan ilki insan doğasına, köksüzlüğe, denenmemiş buluşlara güvensizlik ve tarihsel süreklilik ile geleneksel çerçeveye duyulan güvendir. Bu çerçeve dini ya da kültürel olabilmektedir. Muhafazakarlığın savunduğu düşünce, herhangi bir partinin görüşü olmaktan önce geleneksel yapıyı alt üst eden modernleşmenin, kapitalizmin, reform ve devrim sonucu bozulan geleneksel yapıyı yeniden inşa etme düşüncesidir. 

Muhafazakarlık bir 19. yüzyıl ideolojisi olarak modern dünyanın dinamik karakterlerine bağlı kalmıştır. Bu anlamdaki gelişimi ve yaygın kabulü ile gelenekselcilikten farklı olmuştur. 

Muhafazakar hareket biçimi ya da muhafazakar siyaset her zaman belirli somut koşullara bağlı olmuştur. Bu bağlamda, moderniteye bir tür karşı çıkış olan muhafazakarlığın, kuşkuculuk ve göreceliği, yerel ve özgül olana bağlılığı vurgulayan postmodern çağda yeniden canlanmasını anlamak çok da zor olmamaktadır.

muhafazakarlik-ne-zaman-ortaya-cikmistir.jpg

Önerilen İçerik: Mısır Hakkında İlginç Bilgiler!

Neoldu.com

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.