Fay Hattı Sorgulama; Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor mu?

Türkiye fay hattı haritasına girerek evinizin altından geçen fay hatlarını kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.
Fay Hattı Sorgulama; Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor mu?

Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor mu? MTA Fay Hattı Sorgulama

Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), madencilik sektörünün gelişmesi ve alt yapı hizmetleri hakkında bilgi vermek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı bir kuruluştur. 1935 yılından bu yana hizmet vermekte olan MTA Genel Müdürlüğü; bilimsel araştırmalar, harita envanterleri, yerkabuğu araştırma, jeoloji, çevre ve deniz araştırmaları gibi birçok farklı alanda çalışmalarını sürdürmektedir.

MTA ve AFAD, tüm vatandaşların kolaylıkla kullanabileceği interaktif Türkiye fay hatları haritasını yayımladı. Sisteme giriş yaparak evinizin altından geçen fay hatlarını kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz. Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek olası bir depremin yalnızca İstanbul'u değil, tüm Marmara Bölgesini etkileyeceğini belirtmiştir. Engin Er, tüm vatandaşların Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün resmi web adresine giriş yaparak evlerinin altından geçen fay hatlarını kolaylıkla öğrenebileceğini söylemiştir.


Fay Hattı Nedir?

MTA Fay Hattı Sorgulama

Son yıllarda yaşanan arttı depremlerin ardından vatandaşlar "fay hattı nedir ve nasıl oluşur?" sorusunu araştırmaya başladı. Kırık olarak da bilinen faylar, jeoloji biliminde yerkabuğundaki kayaçların tersi yönüne sıkışması veya gerilme kuvvetine bağlı olarak koparak yer değiştirmesiyle ortaya çıkmaktadır. Fay hattının oluşumu ise teknotik hareketlenmeler sonucunda yerkabuğun da meydana gelen sıkışma, çekme ya da makaslama kuvvetinin etkisine bağlı olarak gelişmektedir. Faylar, kendilerini oluşturan mutlak kuvvetin yönüne bağlı farklı hareketler özellikleri göstermektedir. 


MTA Genel Müdürlüğü Kimdir?

MTA Fay Hattı Sorgulama

1933 yılında Ekonomi Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan "Petrol Arama ve İşletme" ve "Altın Arama ve İşletme İdaresi" kurumlarının kuruluşunun ardından, jeoloji ve maden alanında sistematik çalışmaların yürütülmesi için MTA kurulmuştur. MTA olarak bildiğimiz Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü, tüzel kişiliğe sahip 2804 sayılı özel kanunla kurulmuş araştırma kurumudur. 1935 yılından bu yana hizmet vermekte olan kurum, yer bilimleri başta olmak üzere; depremler, fay hatları, yerkabuğu inceleme, jeotermal su kaynakları, sondaj, yurtiçi ve yurtdışı teknik araştırma işlemlerini gerçekleştirmektedir. Kurum aynı zamanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı olarak maden ve hammadde araştırmaları yaparak Türkiye ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.


Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor mu?

MTA Fay Hattı Sorgulama

Öncelikle MTA Genel Müdürlüğü'nün sayfasına buraya tıklayarak gidin. MTA Genel Müdürlüğü resmi web adresinde yayımlanan "Yerbilimleri Portalı" sayfasına tıklayarak, evinizin altından geçen fay hatlarını kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz. Yakın tarihte İstanbul'da meydana gelen 5.8 şiddetli deprem, tüm vatandaşları tedirgin hale getirmiştir. Silivri ve Kartal merkezli deprem, vatandaşlarda "Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusunu da beraberinde getirmiştir. MTA resmi sitesine giriş yaparak, sistem içerisinden güncel olarak fay hattı görüntülemesi yapabilirsiniz. AFAD aracılığıyla fay hattı görüntülemesi yapmak için E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. 


MTA Fay Hattı Sorgulama Sistemi

Evinizin altından geçen fay hattını, MTA Genel Müdürlüğü resmi site adresine giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Yakın zamanda İstanbul'da yaşanan ve tüm Türkiye'de korku ve panikle karşılanan depremin ardından MTA vatandaşlara interaktif sistem üzerinden fay hattı sorgulama imkanı sunmuştur. MTA Fay Hattı Sorgulama işlemleri için yapmanız gerekenleri adım adım anlatacağız.

MTA Fay Hattı Sorgulama

Öncelikle MTA Genel Müdürlüğü resmi web adresine giriş yapınız. Hemen ardından site ane ekranında yer alan "MTA Yerbilimleri Portalı" butonuna tıklayarak "Yasal uyarıları okudum ve kabul ediyorum" kutucuğunu işaretleyiniz.

MTA Fay Hattı Sorgulama

MTA tarafından yönlendirileceğiniz "Yerbilimleri Harita Görüntüleyici ve Çizim Editörü" sayfasının sol köşesinde yer alan "Faylar" kutucuğuna tıklayınız.


Türkiye'nin 44 Yıllık Deprem Tarihi 

MTA Fay Hattı Sorgulama

Yer sarsıntısı yada zelzele olarak adlandırılan deprem, yer kabuğunda meydana gelen enerji sonucunda oluşan sismik dalgalanmalar ve bu dalgalanmaların yer kabuğunu sarsmasıyla ortaya çıkmaktadır. Türkiye tarihinin unutulmaz depremleri arasında yer alan; Muradiye, Gölcük, Düzce ve Van Depremi, bıraktığı acılar ve haykırışlarla hafızalara kazınmış durumda. 24 Kasım 1976' Van'ın Muradiye ilçesinde meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem 3.840 kişinin hayatına mal olmuştu. Aradan geçen 23 yılın sonunda, Türkiye yeni bir deprem felaketi ile sarsıldı. Tam 45 saniye süren ve 7.4 şiddetiyle sarsılan Gölcük, 17 bin kişinin ölümüyle sonuçlanmıştır. Depremden en çok etkilenen Kocaeli'nde ise 9 bin 477 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 17 Ağustos'un ardından tarihler 12 Kasım 1999'u gösterdiğinde Düzce korkunç bir olaya tanıklık etti. Tam 7,2 şiddetiyle 30 saniye süren felaket, 894 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanmıştır. Aradan geçen 12 yılın ardından Van'de meydana gelen 7,2 şiddetli deprem, 25 saniye içerisinde 601 kişinin ölümüne sebep olarak birçok iş yeri ve konutu kullanılmaz hale getirmişti. 

Önerilen İçerik; İstanbul'da En Çok Deprem Riski Taşıyan Bölgeler

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum