MSM Nedir? Köpeklerde Eklem Kas Gelişimi ve MSM'nin Önemi

MSM Nedir? Özellikle köpekler için son derece önemli olan metiyonin ne işe yarar? Köpeklerde eklem kas gelişimi ve MSM'nin önemi..
MSM Nedir? Köpeklerde Eklem Kas Gelişimi ve MSM'nin Önemi

MSM nedir?

MSM (metilsülfonilmetal) hayvanlarda, bitkilerde ve insanlarda bulunan, doğal olarak oluşan bir anti-enflamatuar ve analjezik (ağrı kesici) olarak kullanılan organosülfür bileşiğidir. Bilim adamları da laboratuvarda oluşturabilir ve dünyanın birçok yerinde ortak sağlık sorunlarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. Metiyoninin bağırsak mikropları tarafından sentezlenmesi için bir kükürt kaynağı sağlar ve ayrıca sistein sentezi için öncü bir molekül gibi görünmektedir. Bu nedenle insanlarda ağrı, iltihaplanma, alerjiler, artrit ve saç, cilt ve tırnaklarda normal keratin seviyelerinin korunması dahil olmak üzere metionin türevi SAMe (S-adenosilmetiyonin) ile aynı koşulların çoğunu tedavi etmek için kullanılır.

Suda kolayca çözünen beyaz, kokusuz toz formuna sahip bu kimyasal bileşik, DMSO (dimetilsülfoksit) oksitlendiğinde üretilir ve bazı meyve,sebze, tahıllarda az miktarda da olsa bulunur. MSM içeren bazı yiyecekler arasında biber, brokoli, soğan, lahanası, lahana, kuşkonmaz, pancar, mısır, domates ve tavuk etinde bulunur. Son derece önemli olan bu kimyasal vücudun vitaminleri ve diğer gerekli besin maddelerini verimli bir şekilde kullanmasına yardımcı olur. 

Köpeklerde MSM'nin önemi

msm-nedir.webp

MSM doğal bir kükürt bileşenidir ve hemen hemen tüm vücut hücrelerinde yaygın olarak saklanır. Sorun, vücudun MSM düzeyinin yaşla birlikte azalmasıdır. Sonuç olarak, evcil hayvanınızda cilt problemleri ve eklem ağrısı gelişebilir. Özellikle köpekler için son derece önemli olan MSM, sağlıklı cilt yapısı, amino asitler, bağ dokusu ve kan proteinlerinin oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Bu, hücrelerin içinde oluşan basıncın azalmasına ek olarak besinlerin ve suyun hücrelerin içine akmasına ve vücudu beslemesine izin vermektedir. Sonuç olarak, cildin elastikiyetini koruyarak ağrıya neden olmadan gerilmesini sağlar. Bu sebeple köpeklerde MSM'nin önemi büyüktür. 

Yapılan araştırmalar metilsülfonilmetan bileşeninin kıkırdak bozulmalarını engellediği ve köpeklerde osteoartrit ile ilişkili eklem ağrısını azalttığı bilinmektedir. Metilsülfonilmetan, sağlıklı köpek kürkü ve cildi korumak için gereklidir, çünkü vücudun keratin oluşturmasına yardımcı olur. Bu protein en dış katmanlardaki veya saç ve kürkün en önemli bileşenlerinden biridir. Ayrıca saç ve kürkün parlak bir parlaklık geliştirmesine yardımcı olan bir vitamin olan biyotinde bulunur. Vücutta kükürt veya MSM eksikliği ile ilişkili diğer eksiklikler arasında romatizma, zayıf bağışıklık sistemi, gastrointestinal problemler, kırılgan tırnaklar ve akne bulunur.

MSM köpekler için güvenli mi?

msm-nedir-001.webp

Metilsülfonilmetal doğal kükürt formu, köpeğinizin sağlığına katkıda bulunan güvenli bir bileşendir. Bununla birlikte, evcil hayvanınız kusma ve ishal gibi hafif yan etkiler yaşayabilir. MSM, evcil hayvanınızın toksikoloji problemleri geliştirmesine neden olabileceğinden, veterineriniz tarafından reçete edilen doza bağlı kalmanız önerilir.

MSM alan köpeğinizi düzenli göz muayenelerine götürmeniz önerilmektedir çünkü kükürt köpeğinizin gözünde opaklığa neden olabilir. Diğer önemli yan etkiler arasında böbrek problemleri, kurdeşen, nefes alma zorlukları ve karaciğer problemleri bulunur. Düzenli böbrek ve karaciğer testleri için evcil hayvanınızı almanız önerilir. Hamile köpekleri olan insanlar için, metilsülfonilmetan dahil herhangi bir ilaç vermeden önce nitelikli bir veterinere danışmak akıllıca olacaktır.

Neden DMSO yerine MSM kullanmalı?

msm-nedir-002.webp

Basit bir ifadeyle metilsülfonilmetan, dimetil sülfoksidin (DMSO) oksitlenmiş formudur. Bu, MSM'nin sadece DMSO'nun oksidasyonundan sonra ortaya çıktığı anlamına gelir. Dimetil sülfoksit ile ilgili sorun, nefes darlığı, burun tıkanıklığı ve aşırı bağırsak gazının oluşumu gibi sağlık sorunlarına neden olmasıdır. Bu yan etkiler hayatı tehdit edici olmasa da, çok fazla rahatsızlığa neden olabilirler. İyi haber, metilsülfonilmetanın bu olumsuz yan etkilere sahip olmamasıdır.

Köpeğime MSM'yi nasıl verebilirim?

msm-nedir-003.webp

Temel kural, köpeğinize her 10 kilo vücut ağırlığı için 50-100 mg'lık bir doz vermektir. Evcil hayvanınızın gıdası ile karıştırabilirsiniz. Köpeğinizin aşırı MSM eksikliğine sahip olduğunu belirlerse veterineriniz daha yüksek bir doz reçete edebilir. Bununla birlikte, normal dozdan daha büyük dozlar sadece bir ila iki hafta sürer. Bu telafi edici süreden sonra köpeğinize normal dozu vermeye geri dönebilirsiniz. Kapsül ve tablet varyantlarına rastlayabilmenize rağmen, MSM ürünlerinin çoğu toz formundadır.

Günlük dozajın evcil hayvanınızın sağlığına da bağlı olduğunu unutmayın. Örneğin, gastrointestinal tolerans, köpeğinizin alabileceği Metilsülfonilmetan miktarını etkileyebilir . Ayrıca, evcil hayvanınıza bir gün boyunca bu kimyasalın verilmesi fark edilir bir sonuç vermeyecektir. Evcil hayvanınızın sağlığında herhangi bir iyileşme görmeye başlamadan önce bir haftadan bir aya kadar herhangi bir yerde olabilir.

MSM içeren mamalar hangisi?

msm-nedir-005.webp

Artrit gibi sağlık sorunları hem insanlar hem de köpekler gibi hayvanlar için zayıflatıcı olabilir. Bu ağrıyı hafifletmenin bir yolu köpeğinize metilsülfonilmetan vermektir. Sağlıklı kıkırdak büyümesini teşvik etmek, vücudun tamamındaki besin maddelerinin transferi ve kürkün sağlıklı büyümesi gibi faydalara sahiptir. DMSO'nun aksine, MSM ciddi sağlık komplikasyonları üretmez. Köpeklerde eklem ve kas sağlığını destekleyici MSM içeren köpek mamaları:

1. Metiyonin içeren köpek mamaları

Profine Düşük Tahıllı Tavuklu Aktif Haraketli Köpek Maması, özellikle her daim hareket halinde olan köpekler (show köpekleri vb.) için özel olarak formülize edilmiştir. İçeriğindeki yüksek tavuk proteini ve yağ içeriği sayesinde köpeğinizin uzun süreli enerji sağlamasına destek olan bu ürün, kondroprotektifler ve mineraller sayesinde yüksek performanslı köpeklerde sağlıklı eklemleri ve hareketliliği destekler. Metiyonin içeren diğer köpek mamalarına göz atmak için buraya tıklayın.

2. Metiyonin içeren kedi mamaları

ND prime tavuklu ve narlı kısırlaştırılmış kedi maması, taze ve kemiksiz etli bileşeni ile kedilerin damağında eşsiz bir tat bırakmaktadır. Tüm bunların yanı sıra sağlıklı besinlerin bir araya geldiği bu pakette düşük miktarda metiyonin bulunmaktadır. Metiyonin içeren diğer kedi mamalarına göz atmak için buraya tıklayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Köpeklerde Raşitizm HastalığıKöpek Hastalıkları
Köpeklerde Sara Nöbeti Nedir?

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.